Το μυστικό για ένα πιο έντονο και νεανικό βλέμμα

Η βλεφαροπλαστική αντιμετωπίζει άμεσα το βαρύ και κουρασμένο βλέμμα, χαρίζοντας νεανική εικόνα σε ολόκληρο το πρόσωπο.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Είναι γεγονός πως τα μάτια είναι το πρώτο στοιχείο του προσώπου μας που μαρτυρά τα σημάδια του χρόνου, τόσο γιατί το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο όσο και γιατί τα μάτια είναι το κέντρο της εκφραστικότητας του προσώπου μας. Έτσι συχνά το βαρύ και κουρασμένο βλέμμα μπορεί να μας κάνει να δείχνουμε ακόμη και μεγαλύτεροι από τη βιολογική μας ηλικία. Η βλεφαροπλαστική αποτελεί σταθερά ένα από τα δημοφιλέστερα αισθητικά χειρουργεία προσώπου της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής, αφού μέσα από μία αρκετά απλή διαδικασία, που απαιτεί ελάχιστη και εύκολη αποθεραπεία, το βλέμμα ανακτά τη νεανική του ένταση και εικόνα και μαζί συμπαρασύρει και ολόκληρο το πρόσωπο.

Σε ποιους απευθύνεται

Η βλεφαροπλαστική απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που παρουσιάζει εικόνα χαλάρωσης στο άνω και κάτω βλέφαρο, σακούλες, καθώς και μόνιμα βαρύ και κουρασμένο βλέμμα. Συνήθως είναι μία από τις πρώτες αισθητικές επεμβάσεις προσώπου που αποφασίζουν να κάνουν τόσο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες περίπου μετά τα 40, αφού έχει εντυπωσιακά αλλά συνάμα και εξαιρετικά φυσικά αποτελέσματα. Επίσης, η επέμβαση απευθύνεται και σε πολύ νέα άτομα που για κατασκευαστικούς, ιατρικούς ή κληρονομικούς λόγους εμφανίζουν αισθητικά προβλήματα στην εν λόγω περιοχή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η βλεφαροπλαστική, μαζί με την αισθητική βελτίωση, λύνει και λειτουργικά προβλήματα όρασης, όπως η δυσκολία που δημιουργεί στην όραση η έντονη χαλάρωση στο άνω βλέφαρο, ιδίως από μία ηλικία και μετά.

Η Διαδικασία

Η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, σε κάποιες περιπτώσεις και σε συνδυασμό με μέθη, και η επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες είναι πολύ άμεση, δηλαδή μπορεί να γίνει ακόμη και 3-4 ημέρες μετά το χειρουργείο, πάντα τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες του χειρουργού. Ανάλογα με το που εντοπίζεται το πρόβλημα και το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο πλαστικός χειρουργός καταλήγει σε βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου, βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου ή συνδυασμό και των δύο επεμβάσεων. Η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου πραγματοποιείται με τομή στη φυσική πτυχή του βλεφάρου, από όπου αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και λίπους αν υπάρχει, που ευθύνεται για το βαρύ και κουρασμένο βλέμμα. Η βλεφαροπλαστικής κάτω βλεφάρου πραγματοποιείται με τομή είτε μέσα από το βλέφαρο, εάν χρειάζεται μόνο αφαίρεση ή ανακατανομή του τοπικά συσσωρευμένου λίπους που ευθύνεται για τις "σακούλες", είτε εξωτερικά ακριβώς στην γραμμή των βλεφαρίδων, εάν πρέπει συγχρόνως να αφαιρεθεί και περίσσεια δέρματος. Έτσι οι τομές στην ουσία είναι ανύπαρκτες, αφού κρύβονται από την ίδια τη φυσιολογία του ματιού και εξαφανίζονται προοδευτικά, καθώς η εν λόγω περιοχή χαρακτηρίζεται από πολύ καλή αιμάτωση και υψηλή δυνατότητα επούλωσης. Για περιπτώσεις ανδρών με σακούλες που φτάνουν πολύ χαμηλά στο πρόσωπο (στις παρειές), η τομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοστοματικά και να παραμείνει για πάντα κρυμμένη μέσα στο στόμα.

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Κ. Μεγαπάνο MD, Πλαστικό Χειρουργό (www.drmegapanos.gr)