10 σημάδια ότι υποφέρετε από υπερβολικό άγχος

Είστε σίγουρη ότι δεν έχετε στρες ή ότι έχετε λίγο, μέσα στα φυσιολογικά όρια. Μάθετε ποιες είναι οι ενδείξεις ότι πάσχετε από υπερβολικός άγχος.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης.

1. Πονοκέφαλος το Σαββατοκύριακο

Η ξαφνική μείωση στο στρες μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Ακολουθήστε το ίδιο πρόγραμμα ύπνου και φαγητού με τις καθημερινές για να ελαχιστοποιήσετε άλλες πιθανές αιτίες.

2. Έντονες κράμπες περιόδου

Οι πιο στρεσαρισμένες γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από επώδυνες κράμπες περιόδου συγκριτικά με όσες έχουν λιγότερη ένταση, όπως διαπιστώνεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές θεωρούν υπεύθυνη την ορμονική διαταραχή που προκαλεί το στρες. Η άσκηση μπορεί να σας ανακουφίσει από τις κράμπες και το στρες μειώνοντας τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. 

3. Πόνος στο στόμα

Ο πόνος στη γνάθο μπορεί να οφείλεται από τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), που συνήθως συμβαίνει την ώρα του ύπνου και μπορεί να επιδεινωθεί από το στρες. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας αν πρέπει να βάλετε ειδικό μασελάκι για τον ύπνο – σχεδόν το 70% των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν μειώνουν ή σταματούν εντελώς το τρίξιμο των δοντιών.

4. Εφιάλτες και παράξενα όνειρα

Όταν είστε αγχωμένη, ξυπνάτε πιο συχνά, διαταράσσοντας τη διαδικασία του ύπνου και επιτρέποντας την εμφάνιση δυσάρεστων ονείρων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες και αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου.

5. Ουλίτιδα

Σύμφωνα με μελέτη, οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του περιοδοντίου. Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλη μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό και να επιτρέψουν τη διείσδυση βακτηρίων στα ούλα, λένε οι ερευνητές. Αν δουλεύετε πολλές ώρες και τρως το φαγητό σου πάνω στο γραφείο σας, έχε εύκαιρη μια οδοντόβουρτσα. Και προστατέψτε το στόμα σας με το να κοιμάστε και να ασκείστε περισσότερο, κάτι που μειώνει το στρες. 

6. Ακμή (από το πουθενά)

Το στρες αυξάνει τη φλεγμονή που προκαλεί σπυράκια και ενήλικη ακμή. Βοηθήστε το δέρμα σας με μια λοσιόν που περιέχει σαλικυλικό οξύ (το οποίο απολεπίζει το δέρμα) ή βενζοϊκό υπεροξείδιο (που σκοτώνει τα βακτήρια). 

7. Λιγούρες για γλυκά

Μην κατηγορείτε κατευθείαν τις γυναικείες ορμόνες σας για τις λιγούρες σας για σοκολάτα – το στρες είναι πιο πιθανή αιτία. Όταν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας εξέτασαν γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση, διαπίστωσαν μόνο μια μικρή μείωση στις λιγούρες για σοκολάτα μετά την εμμηνόπαυση – μικρότερη από όση θα μπορούσε να εξηγήσει έναν ορμονικό συσχετισμό. Οι συγγραφείς της μελέτες λένε ότι μάλλον είναι το στρες ή αλλοι παράγοντες που διεγείρουν την επιθυμία για σοκολάτα.

8. Φαγούρα στο δέρμα

Σε ιαπωνική μελέτη βρέθηκε ότι αυτοί με χρόνια φαγούρα (γνωστή ως κνησμός) είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να είναι στρεσαρισμένοι από αυτούς χωρίς την πάθηση. Αν και ένα ενοχλητικό πρόβλημα φαγούρας μπορεί φυσικά να προκαλέσει στρες, οι ειδικοί λένε ότι το πιθανότερο είναι πως το να νιώθεις άγχος ή ένταση επιδεινώνει βαθύτερες παθήσεις, όπως δερματίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση. Η αντίδραση στο στρες ενεργοποιεί νευρικές ίνες, προκαλώντας έτσι φαγούρα.

9. Επιδείνωση αλλεργιών

Σε πείραμα του 2008 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι όσοι υπέφεραν από αλλεργίες είχαν περισσότερα συμπτώματα μετά τη λήψη ενός τεστ που προκαλούσε στρες, σε σχέση με όταν εκτελούσαν ένα τεστ που δεν τους προκαλούσε ένταση. "Οι ορμόνες του στρες μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή IgE, της πρωτεΐνης του αίματος που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις" τονίζει η συγγραφέας της μελέτης, Janice Kiecolt-Glaser, Ph.D. 

10. Πόνοι στην κοιλιά

Το άγχος και το στρες ενδέχεται να προκαλέσουν στομαχόπονο, μαζί με πονοκέφαλο, πόνο στην πλάτη και αϋπνία. Σε μελέτη σε γυναίκες και άνδρες διαπιστώθηκε ότι όσοι παρουσίαζαν τα υψηλότερα επίπεδα στρες είχαν τις τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν πονόκοιλο από τους πιο χαλαρούς συμμετέχοντες. Ο ακριβής συσχετισμός δεν είναι σαφής, αλλά σε μια θεωρία υποστηρίζεται ότι το έντερο και ο εγκέφαλος έχουν κοινά νευρολογικά συστήματα – όταν ο εγκέφαλος αντιδρά στο στρες, το έντερο δέχεται το ίδιο σήμα. Λόγω αυτού του συσχετισμού, το να μάθεις να διαχειρίζεσαι το στρες με τη βοήθεια κλινικού ψυχολόγου, διαλογισμού ή ακόμη και άσκησης συνήθως μπορεί να σε ανακουφίσει και από τον πονόκοιλο.

Πηγή: Shape.gr