Αύξηση βάρους μετά τα 40 | Πώς μπορείτε να την αποφύγετε

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να μη δείτε το νούμερο της ζυγαριάς να ανεβαίνει απότομα μετά τα 40.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι η αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση είναι αναπόφευκτη. Η αλήθεια είναι ότι και τα στατιστικά στοιχεία βοηθούν στο να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα: Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών χαρακτηρίζονται ως υπέρβαρες ή παχύσαρκες μέχρι την ηλικία των 50, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στις γυναίκες γύρω στα 60. Εάν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, ίσως φοβάστε πως μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του βάρους σας. Εάν βρίσκεστε ήδη σε εμμηνόπαυση και παρατηρείτε αύξηση βάρους, θα κατηγορείτε σίγουρα αυτή την ορμονική περίοδο της ζωής σου για τα ανεπιθύμητα παχάκια: Πιθανότατα, αισθάνεστε το θύμα μέσα σε αυτή την ανεξήγητη κατάσταση και έχεις καταλήξει να πιστεύετε ότι η απώλεια βάρους είναι πέρα από τις δυνάμεις σας. Η Kyrin Dunston, MD, γυναικολόγος μαιευτήρας, που έχει παρακολουθήσει εκατοντάδες γυναίκες στην επαγγελματική της ζωή, λέει κατηγορηματικά πως δεν ευθύνεται η εμμηνόπαυση για τις πιθανές αλλαγές στα κιλά και στην αύξηση βάρους. Μάλιστα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Climacteric αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην αύξηση βάρους όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση.

Πού οφείλεται η παρεξήγηση

Στις περισσότερες μελέτες όπου θεωρείται η εμμηνόπαυση αιτία αύξησης βάρους δεν εξετάζονται καθόλου οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Επομένως, δεν παρουσιάζουν ολοκληρωμένα στοιχεία. Αν, ωστόσο, εξέταζαν και αυτούς τους παράγοντες, θα έβλεπαν ότι οι γυναίκες στη μέση ηλικία ασκούνται συνήθως λιγότερο, καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ και ακολουθούν μια λιγότερο ισορροπημένη διατροφή. Όλα τα προαναφερθέντα οδηγούν σε αύξηση βάρους και σίγουρα επηρεάζουν τα ποσοστά που αναφέρονται στις έρευνες. Η αλήθεια είναι ότι στις γυναίκες το βάρος τείνει να αυξάνεται με την ηλικία, ανεξάρτητα από την κατάσταση της εμμηνόπαυσης: Πρόκειται για ένα πολύ καλό νέο, αφού αποδεικνύει ότι η διαχείριση του βάρους σου είναι εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό σας. Πρέπει απλώς να αντιμετωπίσετε τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτό. Οπωσδήποτε, οι αλλαγές στη διατροφή και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας αποτελούν μέρος της εξήγησης της αύξησης αυτής στο βάρος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι οι μόνοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό.

Πώς θα βρείτε (και θα περιορίσετε) τα αίτια της αύξησης βάρους μετά τα 40

Στην πραγματικότητα, το υπερβολικό λίπος είναι απλώς το σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος και όχι το ίδιο το πρόβλημα. Αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, αλλά ο τρόπος που προσεγγίζετε το θέμα έχει το σκεπτικό "πόσες θερμίδες καταναλώνω μείον τις θερμίδες που καίω;", τότε μια αναθεώρηση θα σας βοηθούσε να πετύχετε τον στόχο σας. Ο προηγούμενος συλλογισμός είναι σαν να επιστρέφετε στο σπίτι κάθε μέρα, να βρίσκεις νερό στο πάτωμα του μπάνιου, να το καθαρίζετε και αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα χωρίς ποτέ να ψάξετε την πηγή της διαρροής. Μπορεί να γελάτε με το παράδειγμα αυτό και να σας φαίνεται αφελές, αλλά έχετε την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση απέναντι στο πρόβλημα της απώλειας βάρους: Δεν αναζητάτε την αιτία πίσω από τα παραπανίσια κιλά. Πιθανότατα αντιμετωπίζετε το λίπος ως ανεπιθύμητη προσθήκη στο σώμα σου, αλλά έχει κι αυτό έναν λόγο ύπαρξης. Το λίπος είναι η δεξαμενή αποθήκευσης ενέργειας. Για να φτάσετε με επιτυχία σε ένα υγιές βάρος και να το διατηρήσεις, πρέπει να μάθετε γιατί το σώμα σας αποθηκεύει λίπος αντί να το καίει. Εκείνο σας στέλνει σήματα για την αποθήκευση θερμίδων σε μορφή λίπους όταν οι ορμόνες σας είναι εκτός ισορροπίας, η θρεπτική αξία της διατροφής σας είναι περιορισμένη ή απλά αισθάνεσαι αβέβαιη για τη θέση σας στον κόσμο. Ας δούμε το καθένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ορμονική ισορροπία

Οι επτά κύριες μεταβολικές ορμόνες περιλαμβάνουν την ινσουλίνη, τον θυρεοειδή, την κορτιζόλη, τη DHEA (διϋδροεπιανδροστερόνη), τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη. Οι ορμόνες σηματοδοτούν το πότε το σώμα πρέπει να κάψει λίπος για να δημιουργήσει ενέργεια και πότε πρέπει να αποθηκεύσει λίπος για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Και οι επτά ορμόνες πρέπει να είναι ισορροπημένες ώστε το αποθηκευμένο λίπος να λαμβάνει τα κατάλληλα σήματα. 

▶    Οι ορμόνες του θυρεοειδούς καθορίζουν τον ρυθμό καύσης στο σώμα σου. Αν βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το κανονικό, το σώμα συγκρατεί το λίπος, ενώ αν βρίσκονται σε μεγαλύτερα, θα χάσεις απροσδόκητα βάρος. Η δουλειά της ινσουλίνης είναι να μετατρέψει τη ζάχαρη σε ενέργεια. Χρησιμοποιεί αμέσως την ενέργεια ή αποθηκεύει τη ζάχαρη στο σώμα για μελλοντική χρήση. Αν έχετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή σας, το σώμα σου θα την αποθηκεύσει ως λίπος: Μπορείτε να το καταπολεμήσετε είτε μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε είτε χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια.

▶    Η κορτιζόλη, η DHEA και οι ορμόνες του φύλου παράγονται στα επινεφρίδια. Τα επινεφρίδια ανταποκρίνονται στο άγχος και προκαλούνται από την αντίδραση "μάχη ή φυγή" που θα εμφανίσεις. Σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση το άγχος σου παρέχει μια "καταιγίδα" ενέργειας. Ωστόσο, μόλις περάσει η αγχωτική αυτή κατάσταση, θα νιώθετε κουρασμένη, πεινασμένη και πιθανώς με ακόμα μεγαλύτερο άγχος από πριν. Τότε είναι που θα σας ξυπνήσει η έντονη επιθυμία για μια γρήγορη "επανόρθωση" μέσω ενός ζαχαρούχου σνακ ή ενός μπολ υδατανθράκων.

▶    Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη "έρχονται δεύτερες" μετά τις πιο απαραίτητες ορμόνες ινσουλίνη και κορτιζόλη. Εάν οι ορμόνες του σώματος είναι εκτός ισορροπίας, αυτές οι "δευτερεύουσες" ορμόνες δε λειτουργούν με υγιείς ρυθμούς. Τα χαμηλά οιστρογόνα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου, η χαμηλή προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε βαριά περίοδο και αυξημένη όρεξη, ενώ η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση λίπους προκαλώντας άμεσα αύξηση βάρους.

Η επαφή με όσα προστάζει το σώμα σας μπορεί να είναι περίπλοκη, αλλά η ισορροπία των ορμονών είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές βάρος. Παρατηρήστε προσεκτικά τις διατροφικές σας συνήθειες, τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη σεξουαλική ζωή σου για να λάβεις ενδείξεις σχετικά με το ποια ορμόνη μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας.

Διατροφική ανεπάρκεια

Τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ενέργεια, ρυθμίζουν τη διάθεση, καίνε λίπος και χτίζουν μυς. Τι συμβαίνει, λοιπόν, αν δε λαμβάνεις αρκετά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή; Εάν το σώμα σας δεν έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται. Ένας αργός μεταβολισμός σημαίνει λιγότερη ενέργεια, ευμετάβλητη διάθεση, περισσότερη αποθήκευση λίπους και λιγότερους μυς. Η λύση σε αυτό είναι απλή: Ένα πρόγραμμα διατροφής που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες μη επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, των καλών λιπαρών και των σύνθετων υδατανθράκων. 

Ενεργητική ισορροπία

Τέλος, χρειάζεται να έχετε σε ισορροπία και τα "άυλα" κομμάτια του σώματός σας. Η ψυχική υγεία παίζει βασικό ρόλο στη σωματική υγεία, ενώ οι λόγοι της ενεργειακής ανισορροπίας είναι πάρα πολλοί. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης μιας ψυχικής κατάστασης που φέρνει ανισορροπία είναι να κοιτάξεις μέσα σας. Οι τεχνικές διαλογισμού και σωστής αναπνοής θα σας βοηθήσουν σε αυτή την απαραίτητη εσωτερική εργασία. Μερικές φορές η αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας είναι αυτό που ίσως χρειάζεται για να επιστρέψετε στον δρόμο σας.

Πηγή: Shape.gr