Με αφορμή τον Οκτώβριο, το μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού ο Γυναικολόγος – Μαστολόγος – Χειρουργός Μαστού, Γεώργιος Μεταξάς μας ενημερώνει σχετικά και απαντά σε ερωτήσεις που μας αφορούν όλες.
1. Πότε πρέπει μια γυναίκα να ξεκινήσει τον έλεγχο του μαστού;
Συστήνεται οι γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών να εξετάζονται κλινικά κάθε 1-3 χρόνια από ειδικό. Η μαστογραφία θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, σε γυναίκες με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου, η μαστογραφία μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει νωρίτερα ή να συνδυαστεί και με άλλες εξετάσεις όπως ο υπέρηχος ή η μαγνητική μαστών.
Γιατί είναι σημαντική η παρακολούθηση των παθήσεων του μαστού από εξειδικευμένο μαστολόγο - χειρουργό μαστού;
Ο εξειδικευμένος χειρουργός μαστού έχει εμπειρία και γνώση όσον αφορά στις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας των παθήσεων του μαστού. Είναι αποδεδειγμένο ότι η σωστή παρακολούθηση μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση μιας βλάβης στο μαστό και να βελτιώσει τις πιθανότητες ίασης.
2. Ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις που πρέπει να μας ανησυχήσουν;
Ενδείξεις μπορεί να περιλαμβάνουν ογκίδια ή σκληρές περιοχές στο μαστό, αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του, έκκριση από τη θηλή, αλλαγές στο δέρμα του μαστού και πόνος. Ωστόσο, τα περισσότερα ογκίδια δεν είναι καρκίνος, γι’ αυτό και η διάγνωση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό.
Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε κάποια περιοχή του μαστού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες. Τα καλά νέα είναι ό,τι αν ανιχνευθεί νωρίς και αντιμετωπιστεί σωστά, τα ποσοστά ίασης ξεπερνάνε το 95%.
Ποια είναι τα βασικά βήματα για την πρόληψη του καρκίνου μαστού;
Έχει φανεί από μελέτες ό,τι η υγιεινή διατροφή, η μείωση του αλκοόλ, η σωματική άσκηση και ο θηλασμός αποτελούν παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει μια γυναίκα τη νόσο.
Τι είναι η αυτοεξέταση μαστού και πότε πρέπει να γίνεται;
Η αυτοεξέταση μαστού είναι η διαδικασία κατά την οποία μια γυναίκα ψηλαφά τον μαστό της για τυχόν αλλαγές. Είναι καλό να γίνεται μία φορά τον μήνα, κατά προτίμηση 3-5 ημέρες μετά την περίοδο, όταν ο μαστός δεν είναι πρησμένος. Εννοείται ότι θα απευθυνθεί στον ιατρό της για οτιδήποτε την προβληματίσει.
Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο μαστού;
Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες. Όσον αφορά στη χειρουργική επέμβαση είναι σημαντικό να πούμε ότι πια, με τη βοήθεια ειδικών ογκοπλαστικών τεχνικών και με τη συνδρομή ειδικού πλαστικού χειρουργού όταν απαιτείται είναι δυνατόν να επιτύχουμε εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα με γνώμονα πάντα την ογκολογική ασφάλεια της ασθενούς.
Η επιλογή και ο συνδυασμός των θεραπειών εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και τη συνολική υγεία της ασθενούς. Η απόφαση δεν λαμβάνεται μόνο από έναν ιατρό αλλά από ομάδα επιστημόνων στα πλαίσια ογκολογικού συμβουλίου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πια, η γυναίκα πρέπει να συμμετέχει στις αποφάσεις και να μην είναι απλός θεατής όπως συνηθιζόταν έως σήμερα.
Τι ρόλο παίζει η Γενετική στην εμφάνιση του καρκίνου μαστού;
Ορισμένες γυναίκες έχουν κληρονομήσει μεταλλάξεις σε γονίδια, όπως τα BRCA1 και BRCA2, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου μαστού. Τα γονίδια αυτά μπορούν να κληρονομηθούν είτε από τη μητέρα, είτε από τον πατέρα. Για αυτές τις γυναίκες, η πρόληψη και η παρακολούθηση είναι ακόμα πιο σημαντικές και σε αυτές ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά αρκετά νωρίτερα.
Υπάρχουν άλλες παθήσεις του μαστού εκτός από τον καρκίνο που πρέπει να γνωρίζουμε;
Βεβαίως. Πόνος στο μαστό, καλοήθεις όγκοι, φλεγμονή μαστού, κύστεις, θηλώματα, αποτιτανώσεις και άλλα είναι κάποιες από τις καταστάσεις που μπορεί να απασχολήσουν μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτές οι παθήσεις χρειάζονται σωστή παρακολούθηση και κατά περίπτωση αντιμετώπιση.
Ποιο είναι το όφελος της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού;
Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες πλήρους ίασης, μικρότερες και λιγότερο επεμβατικές θεραπείες και χαμηλότερη θνησιμότητα. Η παρακολούθηση από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού βοηθά στην ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο, όταν ο καρκίνος είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος.
Η τακτική αυτοεξέταση του μαστού, η ετήσια μαστογραφία και η κλινική εξέταση από ειδικό επαγγελματία υγείας είναι σημαντικά βήματα προς την έγκαιρη διάγνωση και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία της θεραπείας.
Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Μεταξά, Γυναικολόγο–Μαστολόγο–Χειρουργό Μαστού,
metaxas-mastologos.gr, georgios@drmetaxas.gr, Λ. Κηφισίας 25Α, 11523, Αμπελόκηποι
τηλ. 2106470720, 28ης Οκτωβρίου 1, 20200, Κιάτο Κορινθίας, τηλ. 2742024424.