Όλα όσα δεν πρέπει να κάνετε ποτέ μπροστά στην βασίλισσα

Κανόνας Νo1, Μην αγγίζετε!

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η βασίλισσα Ελισάβετ μετράει 70 χρόνια βασιλείας, κάτι που αναμφίβολα την "υποχρέωσε" να βρεθεί ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων -αν όχι εκατομμυρίων- ανθρώπων. Άλλωστε, η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου απολαμβάνει την κοινωνική ζωή που της εξασφάλισαν τα βασιλικά της καθήκοντα, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να βρίσκεται με τα μέλη της οικογένειάς της σε λιγότερο επίσημες περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η βασίλισσα Ελισάβετ τηρεί αυστηρώς το Πρωτόκολλο του Παλατιού χωρίς παραλήψεις αλλά και εξαιρέσεις. Όπως ακριβώς επιθυμεί και εμμέσως ίσως απαιτεί να πράττουν και οι γύρω της, όταν βρίσκονται μπροστά στην Αυτού Μεγαλειότης.

Από βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς, μέχρι αλλόκοτες έως αστείες επισημάνσεις, αν ποτέ βρεθείτε μπροστά στην βασίλισσα Ελισάβετ απλώς αποφύγετε τις παρακάτω "λάθος" κινήσεις:

Μην αγγίζετε

Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας του Πρωτοκόλλου είναι απόλυτα ξεκάθαρος: όποιος συναντήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ για πρώτη φορά θα πρέπει να περιμένει να απλώσει πρώτα εκείνη το χέρι της. Ακόμα και μετά την κίνηση της, η επαφή θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Αυτό επίσης μεταφράζεται και ως απαγορεύονται ρητώς οι αγκαλιές και τα φιλιά.

Όλα όσα δεν πρέπει να κάνετε ποτέ μπροστά στην βασίλισσα

Δεν επιτρέπεται να κάθεστε

Καθώς η βασίλισσα εμφανίζεται μέσα σε ένα δωμάτιο, δεν επιτρέπεται να είναι κανείς καθιστός. Θα έχετε χρόνο να ξεκουραστείτε, αφού πρώτα την χαιρετήσετε και εκείνη αποφασίσει να καθίσει.

Αποφύγετε να μείνετε στήλη άλατος

Είναι σχεδόν αναμενόμενο να εκπλαγεί κανείς όταν συναντήσει για πρώτη φορά την βασίλισσα, ωστόσο σίγουρα δεν επιτρέπεται να το εκφράσει μένοντας εντελώς ακίνητος. Ακόμα και αν δεν έχετε την ευκαιρία για μια χειραψία, απλώς κάντε μια ευγενική υπόκλιση προς το μέρος της.

Dress to Impress

Υπάρχει καθορισμένο dress code για τους επισκέπτες / φιλοξενούμενους της βασίλισσας και είναι άκρως αυστηρό: Το ντύσιμο σας πρέπει να κάνει καλή εντύπωση στην Αυτού Μεγαλειότης. Σίγουρα δεν υπάρχουν περιθώρια για υπερβολές, ενώ οι σαγιονάρες, τα σκισμένα τζιν ή τα super sexy outfits είναι απαγορευτικά.

βασίλισσα Ελισάβετ

Μην εμφανιστείτε με άδεια χέρια

Χωρίς δώρο δηλαδή. Ενδεχομένως η βασίλισσα διαθέτει τα πάντα στην συλλογή της, όμως το να της προσφέρετε ένα δώρο είναι σχεδόν υποχρεωτικό. Προφανώς και δεν είναι ανάγκη να επίλεξε κάτι προσωπικό ή ένα κρυστάλλινο βάζο για το Παλάτι. Το δώρα σας θα πρέπει να αντιπροσωπεύει στοιχεία της κουλτούρας του τόπου σας.

Δεν επιτρέπεται να μιλάτε αν δεν σας μιλήσει

Με δημοκρατικές διαδικασίες, το Παλάτι έχει αποφασίσει ότι δεν πρέπει να μιλάτε αν δεν σας απευθύνει τον λόγο η ίδια η βασίλισσα. Όπως επίσης δεν πρέπει να σιγοψιθυρίζετε με άλλους παρευρισκόμενους, όταν εκείνη παραθέτει μια ομιλία ή απλώς συνομιλεί με άλλους γύρω της.

Μην αγγίζετε πρώτοι το πιρούνι

Στα ανάκτορα του Buckingham, αλλά και όπου άλλου γευματίζει η βασίλισσα, το δείπνο ξεκινάει μόνο όταν εκείνη έχει φάει την πρώτη μπουκιά. Ανεπίσημα, όμως συνηθίζεται να ακολουθείται, η ώρα του φαγητού τελειώνει για όλους όταν η μονάρχης σταματάει να τρώει.

βασιλισσα Ελισάβετ

Μην ρουφάτε το τσάι σας

Δεδομένου ότι το τσάι αποτελεί βασικό στοιχείο της βρετανικής κουλτούρας, είναι σημαντικό να πίνετε το τσάι όπως η βασίλισσα Ελισάβετ. Αυτό σημαίνει, κρατήστε στο χέρι σας το φλιτζάνι και όχι το πιατάκι και ποτέ μα ποτέ μην κάνετε θορύβους ευχαρίστησης καθώς πίνετε μερικές γουλιές.

Διαβάστε Επίσης