Μιχάλης Συριόπουλος: "Κάθε βραβείο, κάθε υποψηφιότητα είναι ένα χτύπημα στην πλάτη ότι τα πας καλά. Όμως, αν σταθείς σε αυτό, το έχασες το παιχνίδι"

Ο Μιχάλης Συριόπουλος πρωταγωνιστεί στους Πανθέους.

HARPER'S BAZAAR TEAM

O αινιγματικός ρόλος του στους "Πανθέους", τη νέα τηλεοπτική σειρά του ΣΚΑΪ, αλλά και αυτός του Τομ Ρίπλεϊ που ετοιμάζεται να υποδυθεί στη θεατρική παράσταση "Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ" δημιουργούν το απόλυτο μυστήριο γύρω από τον Μιχάλη Συριόπουλο.

Στη συζήτηση που έχουμε δηλώνει προβληματισμένος για όσα συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα. "Στον "Καντίντ” ο Βολταίρος έλεγε πως πρέπει να καλλιεργήσουμε τον "κήπο” μας. Προσπαθώ, λοιπόν, να καλλιεργώ τον δικό μου "κήπο” κλείνοντας τα αφτιά μου στις σειρήνες του φασισμού που ηχούν παγκοσμίως. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πιστεύω ότι ζούμε σε μια συντηρητική κοινωνία με περιτύλιγμα προοδευτισμού και μπόλικο φόβο μεταμορφωμένο σε political correct. Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ του ΜeToo και στέκομαι δίπλα σε όποιον βρίσκει τη δύναμη να μιλήσει" τονίζει χαρακτηριστικά. Όταν του ζητάω να διαλέξει μεταξύ θεάτρου και τηλεόρασης, μου ξεκαθαρίζει ότι δεν τα πάει καλά με τα διαζευκτικά. Αντί γι’ αυτό, δηλώνει ότι του αρέσει να συνεργάζεται με ωραίους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν στην "κουλτούρα" του θεάτρου ή στη  "εμπορικότητα" της τηλεόρασης. Όταν δε δουλεύει, εμπνέεται από την Κάλλας  "ταξιδεύει" με τον Χατζιδάκι και διασκεδάζει ακούγοντας Άννα Βίσση.

Τελευταία έχει κολλήσει με τις ταινίες δράσης και αστειευόμενος μου λέει: "Θα ήθελα τους σεναριογράφους τους για υπουργούς Εξωτερικών". Τον ρωτάω τι έχει καθορίσει την πορεία του μέχρι σήμερα. "Η μαγεία του επαγγέλματος, η σκληρή δουλειά αλλά και το ένστικτό μου". Έχοντας τιμηθεί με το βραβείο "Δημήτρης Χορν" αλλά και όντας υποψήφιος στα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μου εξομολογείται ότι, ναι, τον αγγίζουν η δόξα και οι διακρίσεις. "Η ματαιοδοξία, άλλωστε, είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Από εκεί και πέρα παλεύω να βρω το μέτρο. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, η δόξα στο επάγγελμά μας έρχεται πλέον μέσω των social media και όχι των διακρίσεων".

Μελλοντικά η σκηνοθεσία είναι κάτι που θα τον ενδιέφερε, αρκεί να μπορούσε να λύσει το θέμα της παραγωγής ώστε να είναι όλοι οι συνεργάτες του ευχαριστημένοι. "Προς το παρόν απολαμβάνω τον ρόλο του σκηνοθέτη μέσα από τους μαθητές μου στο τΖΕΝεράλε Acting Studio". Tα ποσοστά ανεργίας και η αβεβαιότητα του επαγγέλματος του ηθοποιού ενισχύουν την επιθυμία του κάποια στιγμή να βγει εκτός συνόρων. "Αρκεί να επιστρέψω. Μου αρέσει να παίζω στη γλώσσα μας, γιατί έχει διαφορετικές λέξεις για την αγάπη και τον έρωτα". Αχώριστος φίλος του ο Πάρης, ο σκύλος του, ένα ασπρόμαυρο γκριφόν κανίς. "Κάποιες σχέσεις, όταν προσπαθείς να τις χωρέσεις σε λέξεις, μικραίνουν! Τέτοια είναι η σχέση μου με τον Πάρη...". Παρόλο που δεν ανακοινώνει τα σχέδιά του, μου ψιθυρίζει ότι σχεδιάζει ένα ταξίδι με τον άνθρωπό του στην Αμερική.

Από τις Κατερίνα Κηλίδη και Λουκία Λυκίδη. Φωτογραφία: Βασίλης Μαντάς. Styling: Μαριλένα Καραγιάννη.