Τι θα συμβεί μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο θάνατός της θα είναι ένα "τραυματικό" γεγονός για τη Βρετανία.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μετά τον θάνατο του πατέρα της βασιλιά Γεωργίου ΣΤ τον Φεβρουάριο του 1952, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έγινε βασίλισσα στα 25 της χρόνια. Σε ηλικία 96 ετών, ύστερα από 70 χρόνια στον θρόνο, καταφέρνοντας να γίνει η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, η μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή.

Αναμφίβολα, ο θάνατός της βασίλισσας θα προκαλέσει τεράστια θλίψη και αβεβαιότητα στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο. Όπως είχε δηλώσει η βασιλική βιογράφος Penny Juror, ο θάνατός της θα είναι ένα "τραυματικό" γεγονός για τη Βρετανία.

"Η βασίλισσα είναι μια τόσο δημοφιλής προσωπικότητα και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της έχουν γίνει δραματικές αλλαγές" δήλωσε η Juror στο Town & Country. "Δεν υπάρχει μια πτυχή της ζωής που δεν έχει αλλάξει, αλλά εν μέσω αυτής η βασίλισσα παραμένει μια σταθερά, ένας βράχος που βασιζόμαστε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το The Telegraph, το παλάτι έχει λεπτομερή σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας και την επακόλουθη διαδοχή, στην οποία δόθηκε ο κωδικός-όνομα "Γέφυρα".

51396004

Τι θα συμβεί, λοιπόν, την επομένη του θανάτου της Ελισάβετ;

Εθνικό πένθος

Πολλές αναφορές δείχνουν ότι ο θάνατος της βασίλισσας θα οδηγήσει σε μια περίοδο εθνικού πένθους που θα διαρκέσει για 12 ημέρες στη Βρετανία. Το 2002, πλήθος κόσμου τίμησε τη Βασιλομήτωρα στον θάνατό της και λέγεται ότι η σωρός της βασίλισσας θα βρίσκεται στο Westminster Hall ώστε να μπορέσει ο κόσμος να αποδώσει τον τελευταίο χαιρετισμό πριν την κηδεία της. Οι σημαίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο θα κυματίζουν μεσίστιες και θα τοποθετηθούν βιβλία συλλυπητηρίων σε πρεσβείες διεθνώς.

Η κηδεία της Βασίλισσας

Αυτή θα είναι "μια εξαιρετική περίσταση", είχε δηλώσει η Juror. Ως μονάρχης, στη βασίλισσα θα γίνει κρατική κηδεία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί 12 ημέρες μετά το θάνατό της. Η τελετή θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury, ο οποίος είναι ο ανώτερος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας, και θα πραγματοποιηθεί είτε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ είτε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, όπου είναι πιθανό να υπάρξει μια εντυπωσιακή διεθνής προσέλευση. Όπως ο πατέρας, η μητέρα της και πολλοί βασιλείς, πιστεύεται ευρέως ότι η βασίλισσα θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor.

924230820
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο δούκας του Εδιμβούργου την ημέρα της στέψης τους

Διαδοχή και στέψη

Για να διασφαλιστεί ότι ο βρετανικός θρόνος δεν θα είναι ποτέ κενός, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας, θα γίνει αυτόματα βασιλιάς. "Προετοιμάζεται σε όλη του τη ζωή" εξήγησε η Juror. "Είναι τώρα 69 ετών, οπότε πρέπει να είναι καθησυχαστικό ότι θα υπάρχει ένα οικείο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη βασίλισσα" είχε πει η ίδια το 2017.

Ωστόσο, ενώ ο κληρονόμος είναι αναμφίβολα έτοιμος να ανέβει στο θρόνο, δεν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα για τη στέψη του. "Αυτό δεν είναι μια απλή αμέλεια", εξηγεί το The Telegraph. "Υπάρχει ο κίνδυνος να διαρρεύσουν τυχόν σχέδια που έχουν γίνει τώρα και να προκαλέσουν προβλήματα ή να ξεπεραστούν από μεταγενέστερα γεγονότα." Υπήρχε ένα κενό 16 μηνών μεταξύ του θανάτου του βασιλιά Τζορτζ ΣΤ και της στέψης της βασίλισσας το 1953, και με τον κόσμο να παρακολουθεί, δεν υπάρχει χώρος για λάθη. "Το τίμημα να γίνει λάθος στη στέψη του μπορεί να είναι μεγάλο" πρόσθεσε η εφημερίδα.

Φυσικά, το να αναλάβει ο Κάρολος τον θρόνο θα επιφέρει πολλές αλλαγές. Αρχικά θα αλλάξει ο εθνικός ύμνος σε "God Save The King" και νέα γραμματόσημα, τραπεζογραμμάτια και κέρματα θα εκδοθούν με μια εικόνα του μονάρχη. Τα έθνη της Κοινοπολιτείας ίσως χρειαστεί επίσης να καλωσορίσουν έναν νέο ηγέτη. Αν και ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν θα κληρονομήσει αυτόματα την ευθύνη της βασίλισσας ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, το BBC ισχυρίζεται ότι πιθανότατα θα τη διαδεχθεί στον ρόλο.