Η Alexandria Ocasio-Cortez επανεκλέχθηκε στο Κογκρέσο

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 είχε γίνει η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέχθηκε στο Κογκρέσο.

Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακόμα το νικητή των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ, όμως κάποιοι υποψήφιοι για τη Γερουσία ή τη Βουλή των Αντιπροσώπων γνωρίζουν ήδη εάν έχουν εκλεγεί. Μία από αυτούς είναι η 31χρονη πλέον Alexandria Ocasio-Cortez από το Μπρονξ, που πριν δύο χρόνια, στα 29 της έγινε το νεότερο μέλος του Κογκρέσου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών στη 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης κέρδισε το 68% των ψήφων και επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της John Cummings και διατηρεί την έδρα της στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το γεγονός επιβεβαίωσε η ίδια μέσω Twitter: "Το να υπηρετώ τη 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης και να μάχομαι για τις οικογένειες της εργατικής τάξης στο Κογκρέσο είναι η μεγαλύτερη τιμή, προνόμιο και ευθύνη στη ζωή μου. Ευχαριστώ εσάς στο Μπρονξ και το Κουίνς που με εκλέξατε ξανά παρά το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν εκατομμύρια εναντίον μας και που με εμπιστευτήκατε για να σας εκπροσωπήσω και πάλι".

Η Alexandria Ocasio-Cortez αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά πολιτικών που επιχειρεί να αλλάξει τα πράγματα. Για την προεκλογική καμπάνια της το 2018 αρνήθηκε οποιαδήποτε χρηματοδότηση από δωρητές που στηρίζουν την παράταξη των Δημοκρατικών και έφτιαξε απλά ένα βίντεο στο YouTube με την καθημερινότητά της, θέλοντας να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι μία από αυτούς και όχι μέλος της πολιτικής ελίτ.

Η ίδια μεγάλωσε στο Μπρονξ και έχει πει ότι ως παιδί συχνά συνόδευε τη μητέρα της στα σπίτια όπου εργαζόταν ως οικιακή βοηθός. Σε ηλικία 14 ετών ήρθε δεύτερη σε Παγκόσμιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Μηχανικής στον τομέα της Μικροβιολογίας και χάρη στην έρευνά της το MIT Lincoln Laboratory έδωσε σε έναν μικρό αστεροειδή το όνομά της. Η σχέση της με την πολιτική ξεκίνησε όταν ως φοιτήτρια πήγε να δουλέψει εθελοντικά στο γραφείο του γερουσιαστή Ted Kennedy, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε μπαρ για να βοηθήσει τη μητέρα της –ο πατέρας της είχε πεθάνει όταν εκείνη ήταν 19 χρονών. Το 2016 εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Bernie Sanders.   

Πριν από τη νίκη της στις φετινές εκλογές είχε δηλώσει απαντώντας στο σχόλιο ενός follower στο Instagram πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα εάν οι πολίτες δεν ήθελαν να την εκλέξουν ξανά. "Είμαι έτοιμη να δουλέψω ξανά σαν bartender οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας γιατί δεν είμαι ένας άνθρωπος με ταξικές προκαταλήψεις που πιστεύει ότι η δουλειά κάποιου αντιπροσωπεύει την αξία του ως άνθρωπος. Και για να ξέρετε, οι συνάδελφοί μου στα εστιατόρια ήταν συχνά πολύ καλύτεροι άνθρωποι σε σχέση με πολλά από μέλη του Κογκρέσου με τα οποία συνεργάζομαι τώρα. Και πιο έξυπνοι", είχε γράψει σε ένα IG story.

Η Alexandria Ocasio-Cortez που θα είναι 35 χρονών στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024, θεωρείται από πολλούς, όπως η Cardi B, ότι θα είναι ιδανική υποψήφια Πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς.