74ο Φεστιβάλ Καννών | Στη Jodie Foster θα απονεμηθεί ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας

Η ηθοποιός θα τιμηθεί για την καταπληκτική καλλιτεχνική της πορεία.

Στην Jodie Foster θα απονεμηθεί στο 74ο φεστιβάλ Καννών ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας, μια διάκριση με την οποία στο παρελθόν είχαν τιμηθεί μεγάλοι καλλιτέχνες όπως οι Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira και Alain Delon.

Η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός θα τιμηθεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου για "το καλλιτεχνικό της ταξίδι, μια μοναδική προσωπικότητα με μια ταπεινή αλλά δυνατή δέσμευση σε μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας”, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Η Jodie Foster περπάτησε πρώτη φορά στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ σε ηλικία 13 ετών το 1976 για την παγκόσμια πρεμιέρα του 'Taxi Driver' του Martin Scorsese που είχε κερδίσει εκείνη την χρονιά τον Χρυσό Φοίνικα. Η ηθοποιός δήλωσε ότι "οι Κάννες είναι ένα φεστιβάλ στο οποίο χρωστάω πάρα πολλά γιατί άλλαξε εντελώς τη ζωή μου” είπε και εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι είχε κάνει κι άλλη ταινία ¨η πρώτη μου φορά στην Κρουαζέτ ήταν μια καθοριστική στιγμή για μένα. Το να παρουσιάσω μία από τις ταινίες μου ήταν πάντα ένα όνειρό μου. Με κολακεύει που οι Κάννες με σκέφτηκαν και με τιμά πολύ το να μπορώ να μοιραστώ μερικές λέξεις σοφίας ή να περιγράψω μία ή δύο περιπέτειες με μια νέα γενιά σκηνοθετών”.

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ Pierre Lescure δήλωσε ότι "η Jodie Foster μας έδωσε ένα εκπληκτικό δώρο που έρχεται για να γιορτάσουμε την επιστροφή του φεστιβάλ στην Κρουαζέτ. Η αύρα της είναι απαράμιλλη. Εκπροσωπεύει μοντερνισμό, μια αστραφτερή ευφυΐα ανεξαρτησίας και την ανάγκη για ελευθερία”.

Στο 74ο φεστιβάλ Καννών  που θα πραγματοποιηθεί φέτος 6-17 Ιουλίου, πρόεδρος θα είναι ο Spike Lee ενώ στην τελετή έναρξης θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία 'Annette' του Leos Carax με τους Adam Driver και Marion Cotillard.