Γιατί αποφυλακίστηκε ο Bill Cosby; | Το μήνυμά του στο Twitter

Πώς το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον ηθοποιό μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο Bill Cosby είχε καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση αλλά μια νέα απόφαση του δικαστηρίου της Pennsylvania ανέτρεψε την καταδίκη και τον άφησε αμέσως ελεύθερο. Ο λόγος της αποφυλάκισης του ήταν μια συμφωνία που είχε κάνει με τον εισαγγελέα το 2005.

Η καταδίκη αφορούσε την καταγγελία της Andrea Constand που όπως είχε πει στο δικαστήριο ο Cosby την είχε ναρκώσει και της είχε επιτεθεί σεξουαλική στην έπαυλή του. Τότε ο εισαγγελέας είχε προτείνει στην Constand να χειριστούν την υπόθεση στο αστικό δικαστήριο αφού δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για ποινική δίωξη. Τότε ο Cosby είχε κάνει τελικά μια συμφωνία με την Constand για 3,38 εκατομμύρια δολάρια.

Τελικά ένας διαφορετικός εισαγγελέας ξεκίνησε ποινική δίωξη κατά του Cosby και τον συνέλαβε, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί το 2018 για τρεις επιθέσεις και χορήγηση ουσιών σε γυναίκες σε τρία με δέκα χρόνια φυλακής.

Ο ηθοποιός που παρέμεινε στη φυλακή για πάνω από δύο χρόνια, αποφυλακίστηκε τελικά, με το δικαστήριο να ανατρέπει την καταδίκη του επικαλούμενο την πέμπτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, δεδομένου, όπως δήλωσε, ότι ο Cosby υποβλήθηκε σε "αντισυνταγματική και καταναγκαστική τεχνική δολώματος και μεταστροφής” κάτι που ήταν "μια διαδικασία παράβασης”.

Οι γυναίκες που είχαν καταγγείλει τον κωμικό, δήλωσαν απογοητευμένες με τη τελευταία απόφαση του δικαστηρίου. Η Constand ζήτησε από όλα τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων "να ακουστούν οι φωνές τους” και να μην απογοητευτούν από τις εξελίξεις. Η Patricia Steuer που είχε κατηγορήσει τον ηθοποιό για δύο σεξουαλικές επιθέσεις το 1978 και το 1980, περίμενε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να συνέβαινε, αλλά πλέον νιώθει στεναχωρημένη, δηλώνοντας ότι "αναρωτιέμαι γιατί πέρασα αυτό το μαρτύριο επί 43 χρόνια”.

Ο 83χρονος Cosby που έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του, έγραψε στο Twitter ότι "πάντα διατηρούσα την αθωότητά μου. Ευχαριστώ όλους τους fans μου που στάθηκαν δίπλα μου σε αυτό το μαρτύριο και στο δικαστήριο της Pennsylvania που επικύρωσε τους κανόνες δικαίου”.

Διαβάστε Επίσης