Donald Trump | Υπάρχει πιθανότητα να μπει στη φυλακή;

O εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες στο Trump Organisation και τον οικονομικό διευθυντή Allen Weisselberg.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος του Trump Organisation και του οικονομικού διευθυντή του Allen Weisselberg μετά εξέταση ενός κατηγορητηρίου με αδικήματα που αφορούν μια συνωμοσία- όπως την χαρακτήρισε ο εισαγγελέας- φοροδιαφυγής. Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίωξη εις βάρος των επιχειρήσεων Trump ως αποτέλεσμα μιας έρευνας που κράτησε πολλά χρόνια και αφορά για οικονομικές απάτες διάρκειας 15 ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal τα στελέχη των επιχειρήσεων του Trump, δέχονταν δώρα όπως αυτοκίνητα ή διαμερίσματα χωρίς η εταιρεία ή τα άτομα να πληρώνουν φόρους για αυτά. Ο οικονομικός διευθυντής και έμπιστος του Trump, μάλιστα, που δούλευε στον οργανισμό για πάνω από 50 χρόνια, απέφευγε να πληρώνει φόρους από το 2005.

"Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα εταιρείας που θα έπρεπε να λογοδοτήσει” είπε ο εισαγγελέας Carey Dunne στο δικαστήριο, τονίζοντας ότι "δεν έχει να κάνει με πολιτική”. Ο Weisselberg μετά την απαγγελία των κατηγοριών εμφανίστηκε με χειροπέδες και δήλωσε την αθωότητα του, ενώ αργότερα απελευθερώθηκε παραδίδοντας το διαβατήριο του και περιμένοντας να περάσει από δίκη.

O πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. είχε δηλώσει ότι η έρευνα υποκινήθηκε για πολιτικούς λόγους ενώ και ο Weisselberg είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τις αρχές. Μπροστά, όμως, σε ένα ενδεχόμενο φυλάκισης, όπως αναφέρει το Vanity Fair, ο έμπιστος συνεργάτης του Trump θα μπορούσε να αλλάξει τακτική. Μετά τις καταγγελίες από την εισαγγελία θα μπορούσε να καταθέσει ξανά, αυτή τη φορά εναντίον του Trump, κάτι που θα ήταν αρκετά επικίνδυνο για εκείνον. Ο Weisselberg είχε χαρακτηρίσει, εξάλλου, τον εαυτό του "τα μάτια και τα αυτιά” της εταιρείας όσον αφορά στα οικονομικά και σίγουρα έχει πολλά στοιχεία για πιθανά εγκλήματα που έχει διαπράξει ο Trump.

Η πρώην νύφη του Weisselberg μάλιστα είχε πει σε συνέντευξή της στην Air Mail πριν λίγους μήνες ότι "ο Trump δεν ενδιαφέρεται για τον Allen, αλλά ο Allen ξέρει όλα τα κακά πράγματα που έχει κάνει”. Η έρευνα πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνεχίζεται και η εισαγγελία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να απαγγελθούν περισσότερες κατηγορίες και σε περισσότερα πρόσωπα-κλειδιά. Όποια κι αν θα είναι η κατάληξη, τα πράγματα δεν είναι καλά για τον Trump- είτε υπάρχει πιθανότητα να του απαγγελθούν κατηγορίες ή όχι- δεδομένου ότι έχει δηλώσει ότι θα κατέβει ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024.

Διαβάστε Επίσης