Το χρυσό κομποσκοίνι της βασίλισσας Μαρίας της Σκωτίας | Η ιστορία του "αναντικατάστατου" κειμηλίου που κλάπηκε από το κάστρο Arundel

Συνελήφθη ένας ύποπτος για την κλοπή βρετανικών θησαυρών αξίας 1 εκατομμυρίου βρετανικών λιρών.

Τον Μάιο του 2021 πολύτιμοι βρετανικοί θησαυροί είχαν κλαπεί σε μεγάλη ληστεία στο κάστρο Arundel. Ανάμεσα στα κειμήλια αξίας ενός ακτομμυριού βρετανικών λιρών, ήταν και το χρυσό κομποσκοίνι που κρατούσε η βασίλισσα Μαρία της Σκωτίας κατά την εκτέλεσή της το 1587 αλλά και η Βίβλος της.

Πριν λίγες μέρες οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν έναν άντρα που θεωρούν ύποπτο για τη ληστεία στο μεσαιωνικό κάστρο που θεωρείται ένα από τα "κοσμήματα” του δυτικού Sussex. Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο κάστρο που χρονολογείται στο 1067 και ανήκει στους δούκες του Norfolk εδώ και 850 χρόνια.

Οι αρχές δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τα αναντικατάστατα, όπως τα χαρακτήρισαν, κειμήλια, ανάμεσα στα οποία ήταν και κούπες από τη στέψη της βασίλισσας Μαρίας αλλά και χρυσά και ασημένια έργα τέχνης. Τα αντικείμενα βρίσκονταν μέσα σε ειδικές θήκες αφού ήταν μέρος της έκθεσης που ήταν ανοιχτή για το κοινό στο κάστρο. Το κομποσκοίνι που δεν έχει μεγάλη αξία ως μέταλλο, θεωρείται εθνικός θησαυρός δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει για την ιστορία της χώρας.

Το χρυσό κομποσκοίνι της βασίλισσας Μαρίας της Σκωτίας | Η ιστορία του "αναντικατάστατου" κειμηλίου που κλάπηκε από το κάστρο Arundel
To κομποσκοίνι και η Βίβλος της βασίλισσας Μαρίας της Σκωτίας

Η βασίλισσα κρατούσε το κομποσκοίνι κατά την εκτέλεσή της

Η Μαρία της Σκωτίας στέφθηκε βασίλισσα μόλις 6 μέρες μετά τη γέννησή της το 1542 και το 1567 εκθρονίστηκε και φυλακίστηκε στην Αγγλία από την ξαδέλφη της και αντίπαλό της, Ελισάβετ, για 18 χρόνια. Το 1587, όταν η Mary ήταν 44 ετών, η Ελισάβετ διέταξε την εκτέλεση της ξαδέλφης της κατηγορώντας την για συμμετοχή στην συνομωσία δολοφονίας της.

Η Mary πήγε στην εκτέλεσή της κρατώντας το κομποσκοίνι της και λέγοντας τις τελευταίες της προσευχές στα Λατινικά. Η ιστορία θέλει τον εκτελεστή να χτυπάει τον λαιμό της Μαρίας τρεις φορές πριν καταφέρει τελικά να την αποκεφαλίσει.

Από τότε το κομποσκοίνι ανήκει στον οίκο των Howard, μια αριστοκρατική οικογένεια της Αγγλίας με συγγενικούς δεσμούς με την μητέρα της Ελισάβετ, Anne Boleyn, η οποία το είχε φυλάξει στη συλλογή της στο κάστρο Arundel.

Διαβάστε Επίσης