"Με πληγώνεις απεγνωσμένα" | Οι επιστολές του πρίγκιπα Αλβέρτου στη βασίλισσα Βικτώρια δείχνουν πόσο πολύ τσακώνονταν

Οι επιστολές του βασιλικού ζεύγους δείχνουν ότι τσακώνονταν όπως πολλά παντρεμένα ζευγάρια.

Το φως της δημοσιότητας είδαν οι προσωπικές επιστολές του πρίγκιπα Αλβέρτου προς  τη βασίλισσα Βικτώρια που μέχρι στιγμής είχαν διαβαστεί μόνο από ιστορικούς.

To Royal Collection Trust δημοσίευσε τα γράμματα στα πλαίσια του αφιερώματος για τη ζωή και τη κληρονομιά του consort της βασίλισσας Βικτωρίας. Η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος είχαν αρραβωνιαστεί τον Οκτώβρη του 1839 και τέσσερις μήνες μετά τον Φεβρουάριο του 1840 παντρεύτηκαν.

"Με πληγώνεις απεγνωσμένα" | Οι επιστολές του πρίγκιπα Αλβέρτου στη βασίλισσα Βικτώρια δείχνουν πόσο πολύ τσακώνονταν

Οι επιστολές ήταν γραμμένες στα Γερμανικά, τη μητρική γλώσσα του Αλβέρτου, και αποκάλυψαν τις συγκρούσεις που είχε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Σε ένα από τα γράμματα αναφέρει ο πρίγκιπας: "Έχασες ξανά τον έλεγχο χωρίς λόγο. Δεν είπα λέξη που θα μπορούσε να σε έχει πληγώσει και δεν ξεκίνησα εγώ τη συζήτηση, αλλά εσύ με ακολούθησες και το συνέχισες από δωμάτιο σε δωμάτιο".

Όπως έγραφε ο Αλβέρτος στην μουτρωμένη -όπως την είχαν χαρακτηρίσει- βασίλισσα: "Δεν υπάρχει ανάγκη να σου υποσχεθώ ότι σε εμπιστεύομαι γιατί δεν υπήρχε αμφιβολία εμπιστοσύνης, αλλά της νευρικής σου φύσης, που σε κάνει να επιμένεις να μπαίνεις σε λεπτομέρειες με πυρετώδη επιθυμία για τις επιθυμίες σου που –στην περίπτωση μιας βασίλισσας- είναι διαταγές σε όποιον κι αν τις δίνει".

Ο πρίγκιπας προσπαθούσε να δώσει μια λύση στις συγκρούσεις τους, γράφοντας: "Το βλέπω αυτό με υπομονή σαν ένα τεστ στο οποίο πρέπει να υποβληθώ, αλλά με πληγώνεις απεγνωσμένα και ταυτόχρονα δεν βοηθάς τον εαυτό σου".

Το ζευγάρι που ήταν παντρεμένο επί 21 χρόνια και είχε αποκτήσει μαζί 9 παιδιά φαίνεται ότι είχε διαφωνίες και για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους: "Δεν είναι δυνατό να έχεις φιλικές και χαρούμενες σχέσεις με ανθρώπους που μόλις έχεις κατσαδιάσει" της έγραφε σχολιάζοντας το γεγονός ότι συνέχεια διόρθωνε τα παιδιά της και τα διέταζε σχετικά με τις δραστηριότητές τους.

Όπως της είχε γράψει σε μια αποστολή: "Είναι πραγματικά κρίμα που δεν βρίσκεις καμιά παρηγοριά στην συντροφιά των παιδιών σου" ενώ είχε τονίσει πως "η ρίζα της δυσκολίας βρίσκεται στην λανθασμένη εντύπωση ότι ο ρόλος μιας μητέρας είναι να διορθώνει, να κατσαδιάζει και να διατάσσει τα παιδιά της για τις δραστηριότητές τους".

Εκτός βέβαια από τις έντονες συγκρούσεις του ζευγαριού, ανάμεσα στις επιστολές βρέθηκαν και επιστολές που έδειχναν ότι το ζευγάρι είχε και τις καλές στιγμές του. Σε ένα ρομαντικό γράμμα του κατά τη διάρκεια του αρραβώνα τους, ο Αλβέρτος έγραφε: "Δεν χρειάζεται να σου πω ότι από τότε που φύγαμε όλες οι σκέψεις μου ήταν για σένα στο Windsor και πως η εικόνα σου γεμίζει όλη την ψυχή μου. Ακόμα και στα όνειρά μου δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα έβρισκα τόση αγάπη στη γη. Πως λάμπει ακόμα μέσα μου η στιγμή που ήμουν κοντά σου, με τα χέρια σου στα δικά μου. Αυτές οι μέρες πέρασαν γρήγορα όπως θα περάσει και ο αποχωρισμός μας".

Διαβάστε Επίσης