Η Greta Thunberg άλλαξε | Η 18χρονη ακτιβίστρια επανασυστήνεται τρία χρόνια μετά την πρώτη της διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή

Η Greta Thumberg άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, κι ο κόσμος άλλαξε τον τρόπο που βλέπει εκείνη.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όταν ο κόσμος έμαθε την Greta Thunberg είχε ανάμεικτα συναισθήματα πολλές φορές και ακραία. Το κορίτσι που είχε επιλέξει μια μέρα να μην μπει στην τάξη για μάθημα αλλά να διαμαρτυρηθεί για την κλιματική αλλαγή, πλέον έγινε 18 χρονών και όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της είναι αρκετά διαφορετική.

Η νεαρή ακτιβίστρια μετά από πολλά ταξίδια, πολλές ομιλίες, πολλές συναντήσεις και πολύ αρνητική κριτική για τον χαρακτήρα της αλλά και θεωρίες συνομωσίας πίσω από τη δράση της, πλέον δηλώνει ευτυχισμένη.

Η Greta εξακολουθεί να μιλά για την κλιματική αλλαγή με μια μίξη απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας, θέτοντας στο τραπέζι τα καταστροφικά γεγονότα που θα συμβούν εάν δεν κάνουμε κάτι για να σώσουμε τον πλανήτη αλλά πιστεύοντας ότι υπάρχει χρόνος για να το αναιρέσουμε. Αλλά μετά από τρία χρόνια εμπειρίας έμαθε- όπως λέει- πως να είναι και η ίδια ευτυχισμένη. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ο περισσότερος κόσμος, έτσι κι εκείνη έμεινε στο σπίτι και χρησιμοποίησε τον ελεύθερο χρόνο της για κάτι πολύ σημαντικό. Να μεγαλώσει. Η 18χρονη Greta λίγο πριν την Cop26 τον Νοέμβριο για την κλιματική αλλαγή, μίλησε στην Guardian για το πως ο κόσμος την άλλαξε αλλά και γιατί εξακολουθεί να βρίσκεται στους δρόμους για τη σωτηρία του πλανήτη.

Η Greta Thunberg άλλαξε | Η 18χρονη ακτιβίστρια επανασυστήνεται τρία χρόνια μετά την πρώτη της διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή

Η Greta μετακόμισε στο δικό της σπίτι, κάνει βόλτα με τους φίλους της και διασκεδάζει. Κάτι που δεν περίμεναν ποτέ οι γονείς της. Όταν έκατσε στα σκαλιά του σουηδικού κοινοβουλίου το 2018 με την πινακίδα "Αποχή από το σχολείο για το κλίμα”ήταν ακόμα "το κορίτσι στη γαλαρία που ποτέ δεν μιλούσε”. Δεν πίστευε ποτέ ότι ο κόσμος θα την προσέξει. Ένα χρόνο μετά η διαμαρτυρία της είχε εξαπλωθεί σε 70 χώρες και πάνω από 4 εκατομμύρια μαθητές από 161 χώρες συμμετείχαν μαζί της στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία που έχει γίνει ποτέ για την κλιματική αλλαγή.

Μέσα σε ένα χρόνο έγινε ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα στον πλανήτη, προτάθηκε για δύο Νόμπελ Ειρήνης και μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη. H Greta έχει μάθει να έχει πίστη στους ανθρώπους. Αρχικά, όπως λέει "δεν πίστευα ότι οι νέοι νοιάζονταν για την κλιματική αλλαγή γιατί όσοι ήξερα έλεγαν ότι είναι σημαντικό αλλά δεν ήθελαν να κάνουν κάτι για αυτό. Αλλά όπως φάνηκε πολλοί νέοι άνθρωποι στον κόσμο νοιάζονται. Και είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι για αυτό. Είμαι χαρούμενη που δεν είχα δίκιο”.

Οι γονείς της ήταν οι πρώτοι που άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους για το μέλλον του παιδιού τους. Η μητέρα της σταμάτησε να ταξιδεύει με αεροπλάνο -κάτι που σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να δουλεύει πια- και ο πατέρας της άρχισε να την συνοδεύει στα ταξίδια της για τις ομιλίες της. Η διάγνωσή της με Asperger's, εντωμεταξύ την βοήθησε να καταλάβει τον εαυτό της και τη συμπεριφορά της. "Πολλοί άνθρωποι με αυτισμό έχουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον και μπορούν να ασχολούνται με αυτό μια αιωνιότητα χωρίς να βαρεθούν. Είνα πολύ χρήσιμο μερικές φορές. Ο αυτισμός μπορεί να είναι κάτι που σε κρατάει πίσω αλλά αν έχεις τις κατάλληλες συνθήκες και τους σωστούς ανθρώπους και νιώσεις ότι έχεις ένα σκοπό, μπορεί να γίνει κάτι που θα το χρησιμοποιήσεις για καλό σκοπό. Και νομίζω αυτό κάνω τώρα”, είπε χαρακτηρίζοντας τον αυτισμό ως σούπερ-δύναμη.

Η Thunberg στα 18 της είναι πιο ανεξάρτητη από ποτέ. Μένει μόνη της, ταξιδεύει μόνη της και απολαμβάνει τις ελευθερίες της ενήλικης ζωής. Έμαθε να διασκεδάζει και να βρίσκει ενδιαφέροντα που δεν αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα πήγε σε μια διαμαρτυρία για τη βία στο Αφγανιστάν και σιγά-σιγά σκέφτεται ότι μπορεί να πάει στο πανεπιστήμιο του χρόνου. Τι θα σπουδάσει; Όπως λέει, πάντα γελάει όταν σε συζητήσεις με τον πατέρα της λέει ότι θα ήθελε να σπουδάσει κάτι που δεν αφορά στην κλιματική αλλαγή, γιατί τότε αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε πια κρίση. Αλλά όπως χαρακτηριστά τονίζει, ξέρει πολύ καλά ότι αυτό είναι απλά μια φαντασίωση. Κι όσο κι αν άλλαξε παραμένει το κορίτσι που το 2019 είχε πει "δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ.Έπρεπε να είμαι στο σχολείο. Πώς τολμάτε; Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τις άδειες λέξεις σας”. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος την χειροκροτεί ακόμα.

Πηγή: MadameFigaro.gr

Διαβάστε Επίσης