Ο "γάμος του αιώνα" που άλλαξε για πάντα το μέλλον της βασιλικής οικογένειας

Πολύ πριν τον γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ, η αριστοκρατική οικογένεια των Mountbatten αποτελούσε την κυρίαρχη ελίτ της εποχής.

Μέσα από τη σειρά "The Crownείχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλά μέλη της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη βασιλεία της Ελισάβετ, ένα από αυτά ήταν και ο Λόρδος Mountbatten, γνωστός με το χαϊδευτικό Dickie. Αν και κατά τη διάρκεια της σειράς είχαμε την εντύπωση πως η σχέση του Mountbatten με τη βασιλική οικογένεια είχε να κάνει με τη συγγένεια που είχε με τον πρίγκιπα Φίλιππο - ο Dickie ήταν αδερφός της μητέρας του-, αγνοούσαμε πως ο Λόρδος ήταν δισέγγονος της βασίλισσας Βικτωρίας, συνεπώς ήταν συγχρόνως δεύτερος ξάδερφος της βασίλισσας Ελισάβετ. 

Διαβάστε Επίσης

Το 1922 ο Λόρδος Mountbatten παντρεύτηκε την Edwina Ashley, το πιο πλούσιο κορίτσι στον κόσμο, όπως αναφέρει το βιβλίο "The Mountbattens" του Andrew Lownie, η οποία μάλιστα ήταν βαφτιστήρα του βασιλιά Εδουάρδου του Ζ', του προπάππου της βασίλισσας Ελισάβετ. Παρά τη βροχερή ημέρα του γάμου, 600 καλεσμένοι εμφανίστηκαν έξω από την εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας, όπου συνήθιζαν να πραγματοποιούνται οι γάμοι της καλής κοινωνίας. Προς το μεσημέρι ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τον ναό άγγιζε τους 8.000, με τη Daily Telegraph να τον αποκαλεί τον γάμο της χρονιάς. 

Λόρδος Mountbatten - Edwina Ashley

Ανάμεσα στους 800 καλεσμένους που το ζευγάρι υποδέχθηκε στη δεξίωση παραβρέθηκαν και ο βασιλιάς Γεώργιος Ε' και η βασίλισσα Mary, ενώ ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Edward, ήταν ο κουμπάρος του ζευγαριού. Από τη στιγμή που ο Dickie και η Edwina εξήλθαν της εκκλησίας, μετατράπηκαν σε ένα από τα πιο glamorous ζευγάρια της βρετανικής αριστοκρατίας. 

Μαζί μπήκαν στην καινούρια Rolls Royce που είχε δωρίσει η Edwina ως γαμήλιο δώρο στον σύζυγό της, την οποία είχε αγοράσει από τον πρίγκιπα Edward, που τους οδήγησε στο Brook House, το πατρικό της νύφης όπου πραγματοποιήθηκε η δεξίωση. Εκείνο που τράβηξε τα βλέμματα κατά τη διάρκεια αυτής, ήταν η μεγαλειώδης τούρτα, η οποία στην τελευταία στρώση της είχε σχεδιασμένη μία τιάρα και μινιατούρες από άγκυρες, χάρη στην καριέρα του γαμπρού στο Ναυτικό. 

Πιο συγκεκριμένα, ο γάμος τους αποτέλεσε το κοσμικό event της χρονιάς με τα περιοδικά να αφιερώνουν πολλές σελίδες στο γεγονός, ενώ σουβενίρ και καρτ ποστάλ παρουσίαζαν στιγμιότυπα της τελετής. Επιπλέον, ένα 14 λεπτό φιλμ των Pathé News αναφέρθηκε στον σχεδόν βασιλικό γάμο, με πολλά δημοσιεύματα να απαριθμούν τα εκατοντάδες δώρα που έλαβε το ζευγάρι.

Λόρδος Mountbatten
Ο Λόρδος Mountbatten χορεύει με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Λόρδος Mountbatten ήταν εκείνος που έκανε το επιτυχημένο pairing μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου, ένα ζευγάρι που για πάνω από 70 χρόνια λατρεύτηκε από το κοινό όσο κανένα άλλο. 

Διαβάστε Επίσης