Monica Lewinsky | Τα προσβλητικά αστεία εις βάρος της μετά το σκάνδαλο Clinton και οι πασίγνωστοι κωμικοί που σήμερα ντρέπονται για αυτά

Διάσημοι κωμικοί που κάποτε έκαναν σεξιστικά αστεία για την Lewinsky πλέον απολογούνται.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Monica Lewinsky έχει περάσει πολλά. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν αποκαλύφτηκε η σχέση που είχε με τον τότε πρόεδρο της Αμερικής Bill Clinton, η νεαρή εργαζόμενη στον Λευκό Οίκο έγινε αντικείμενο σεξιστικών σχολίων αλλά και υπερβολικών αστείων συχνά από διάσημους κωμικούς που πλέον δηλώνουν ότι έχουν μετανιώσει.

Η Monica δεν ήθελε να γίνει ποτέ διάσημη και δυστυχώς έγινε για τους λάθος λόγους σε μια εποχή – στα τέλη της δεκαετίας του '90- που δεν υπήρχε η πολιτική ορθότητα της σημερινής κοινωνίας αλλά ούτε και τα social media. Επιπλέον, η Lewinsky ήταν δεσμευμένη νομικά να μην μιλάει καθόλου για την υπόθεση, οπότε δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της δημοσίως.

Όσο ο David Letterman και ο Jay Leno, δύο από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς παρουσιαστές της αμερικάνικης τηλεόρασης, κάθε βράδυ έκαναν εξευτελιστικά αστεία για εκείνη, η Monica το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κάθεται σιωπηλή. Όπως αναφέρει, δημοσίευμα του Vanity Fair, η Lewinsky είχε σχολιαστεί αρνητικά πάνω από 450 φορές από τον Leno και ήταν η έβδομη προσωπικότητα με την οποία ασχολήθηκε πιο συχνά ο παρουσιαστής. Μοιάζει υπερβολικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Osama Bin Laden βρίσκεται στην 20η θέση αυτής της λίστας.

Το σκάνδαλο Clinton έχει επανέλθει στην επικαιρότητα με αφορμή την προβολή της σειράς "Impeachment: American Crime Story”, η οποία δείχνει πως η Lewinsky ήταν ουσιαστικά φυλακισμένη στο σπίτι της χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα όσο τα media μετέδιδαν ειδήσεις για τη σχέση της με τον Αμερικανό πρόεδρο. Από τότε μέχρι σήμερα, οι παρουσιαστές που κάποτε κορόιδευαν την Monica προσπάθησαν να απολογηθούν και πλέον δηλώνουν "μετανιωμένοι” για τα ανάρμοστα αστεία τους.

Jay Leno

Ο Jay Leno κάποτε είχε πει για την Lewinsky: "Ξέρετε ποιος ήταν στο πάρτι του Vanity Fair; Η Monica Lewinsky. Καθόταν δίπλα μου. Εγώ ήμουν στο τραπέζι 14 κι εκείνη κάτω από το τραπέζι 12” και "Η Monica πήρε όλα τα κιλά που έχασε πέρυσι. Πιστεύω αυτό έγινε εξώφυλλο στο Newsweek. Είπε στους δημοσιογράφους ότι σκεφτόταν να κλείσει το πιγούνι της αλλά μπα... δεν ήθελε να αφήσει τη σεξουαλική ζωή της”.

Το 2019 ο παρουσιαστής John Oliver είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Leno για αυτά τα αστεία και μόλις το 2021 ο κωμικός δημοσίευσε μια απολογία που αφορούσε και τα αστεία που είχε κάνει στο παρελθόν εις βάρος της ασιατικής κοινότητας της Αμερικής: "Τη στιγμή που έκανα αυτά τα αστεία, πραγματικά πίστευα ότι είναι αβλαβή. Τότε υπήρχε μια άποψη ότι κάποιες ομάδες πάντα παραπονιούνται για κάτι οπότε μην ανησυχείτε. Κάθε φορά που μας έκαναν κάποιο παράπονο θα υπήρχαν δύο τρόποι αντιμετώπισης. Είτε "πρέπει να το αντιμετωπίσουμε” ή "άφησέ τους αν δεν μπορούν να δεχτούν τη σάτιρα”. Πολλές φορές είχα πει το τελευταίο παρά το γεγονός ότι ήξερα μέσα μου ότι έκανα λάθος”.

David Letterman

Ο David Letterman είχε πει για το σκάνδαλο Lewinsky: "Μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε μια αγχωτική δουλειά αλλά από τότε που έγινε γερουσιαστής η Hillary Clinton πήρε 14 κιλά. Έγινε τόσο βαριά που σήμερα ο Bill την φλέρταρε” και "O Bush πήγε στο Winsconsin σε ένα εργοστάσια μηχανών Harley-Davidson και ανέβηκε σε μια μηχανή. Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που κάποιος πρόεδρος έχει καβαλήσει από τότε... δεν μπορώ να κάνω αυτό το αστείο ξανά”.

Ο Letterman μετά από αυτά τα αστεία απολογήθηκε δημοσίως στην Lewinsky το 2014 όταν η Monica είχε γράψει ένα άρθρο στο Vanity Fair εξηγώντας την ντροπή που ένιωσε μετά το σκάνδαλο και τον παγκόσμιο εξευτελισμό που βίωσε. "Νιώθω άσχημα για εγώ και άλλοι με εκπομπές σαν την δική μου έχουν κάνει αδίστακτα αστεία για την καημένη τη γυναίκα. Και ήταν ένα παιδί τότε 21, 22 ετών. Νιώθω άσχημα που βοήθησα σε αυτόν τον εξευτελισμό σε σημείο ασφυξίας”.

Bill Maher

O διάσημος κωμικός Bill Maher είχε κατηγορήσει την Lewinsky για τη σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας στην εκπομπή του: "Μοιάζει σαν κάποια που εκβιάζει τον πρόεδρο της Αμερικής και η Katie Roiphe έγραψε ένα άρθρο στο οποίο έλεγε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας όρος που να περιλαμβάνει το αντίθετο της σεξουαλικής παρενόχλησης, όταν δηλαδή κάποιος με λιγότερη εξουσία χρησιμοποιεί τη γοητεία του πάνω σε κάποιον με εξουσία για να εξελιχτεί”. Όπως πρόσθεσε παρά το γεγονός ότι η Monica και ο Clinton είχαν 27 χρόνια διαφορά και η νεαρή μαθητευόμενη του Λευκού Οίκου δεν είχε καμιά απολύτως εξουσία σε σχέση με τον πρόεδρο, ο παρουσιαστής είχε πει: "Νομίζω ότι η Monica πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στην Αμερική. Είναι αυτή που διέλυσε σπίτια. Κι αν κάποιος χρωστάει μια συγγνώμη είναι εκείνη”.

Αργότερα, ο δημοσιογράφος είχε δηλώσει μετανιωμένος για όσα είχε πει εξηγώντας "θυμάμαι ότι έκανα εκατομμύρια αστεία σεξουαλικού περιεχομένου με την Monica και νιώθω άσχημα” προσθέτοντας βέβαια πως "αυτό που λέει είναι ότι πέρασε είκοσι χρόνια σε φυλακή διαβόητων ανθρώπων επειδή είχε μια σχέση στα 20 της. Οι άνθρωποι έχουν χειρότερα προβλήματα, αλλά νιώθω κάποια συμπάθεια για αυτό που πέρασε”.

Saturday Night Live

Ο Adam McKay, συγγραφέας της σατιρικής εκπομπής την εποχή του σκανδάλου, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως ήταν έτοιμοι να κάνουν ένα σκετς για τη Lewinsky που θα την έδειχνε στο μέλλον με πολλά πτυχία και ένα βραβείο Nobel, αλλά να απασχολεί ακόμα για το σκάνδαλο Clinton. Τελικά αποφάσισαν να μην βγει στον αέρα καθώς "υπήρχε η άποψη ότι αυτό θα κυνηγούσε το κορίτσι αυτό για χρόνια, κάτι που είναι γελοίο αφού θα έπρεπε να κυνηγάει τον Bill Clinton”.

Διαβάστε Επίσης