Η καρδιά της Σοφίας της Ισπανίας χτυπά πάντα σε ελληνικούς ρυθμούς, όμως ο φετινός Δεκέμβριος επιφυλάσσει μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής της. Μετά την επίσημη πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη βασίλισσας Σοφία και τον βασιλιά Felipe, σύμφωνα με δημοσίευμα του ισπανικού περιοδικού Vanitatis τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια του ανακαινισμένου κτήματος στο Τατόι, ενδέχεται να αποκτήσουν διεθνή προβολή.
Για τη βασίλισσα Σοφία, μια ενδεχόμενη επιστροφή στην πατρίδα της και στο Τατόι μετά την κηδεία της αδελφής της Ειρήνης τον περασμένο Ιανουάριο, δεν θα είναι μια απλή κοσμική υποχρέωση, αλλά ένα ταξίδι στον χρόνο.
Το Τατόι είναι ο επίγειος παράδεισος των παιδικών της χρόνων- εκεί όπου μεγάλωσε, έτρεξε στους καταπράσινους κήπους και μοιράστηκε ανέμελες στιγμές με τους γονείς της, βασιλιά Παύλο και βασίλισσα Φρειδερίκη, και τα αδέλφια της, Κωνσταντίνο και Ειρήνη.

Οικογενειακά κειμήλια που δεν θα επιστρέψουν στη Σοφία
Οι διοργανωτές της λαμπερής τελετής υπόσχονται μια βραδιά γεμάτη ιστορική αίγλη, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης έφεραν στο φως κρυμμένους θησαυρούς. Ανάμεσα στα εκθέματα που θα κοσμήσουν το νέο μουσείο, ξεχωρίζουν τα εμβληματικά νυφικά παπούτσια Roger Vivier, που φόρεσε η Σοφία στον παραμυθένιο γάμο της με τον Χουάν Κάρλος το 1962 καθώς και εντυπωσιακές δημιουργίες και φορέματα από τα νεανικά της χρόνια στην Αθήνα.

Ωστόσο, στους διαδρόμους του παλατιού της Zarzuela στη Μαδρίτη, ψιθυρίζεται πως η 88χρονη βασίλισσα είναι ιδιαίτερα συγκινημένη και διστάζει. Το Τατόι κλείνει μέσα του μια ολόκληρη ζωή, αλλά και πρόσφατες απώλειες που τη λύγισαν, όπως ο θάνατος του αδελφού της, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και ο χαμός της αγαπημένης της αδελφής, πριγκίπισσας Ειρήνης, που τάφηκε εκεί. Αν η Σοφία πει τελικά το μεγάλο "ναι", θα είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 60 χρόνια που θα περάσει το κατώφλι του εσωτερικού των ανακτόρων, όχι για κάποιο θλιβερό γεγονός, αλλά για να δει το σπίτι της να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του.
Θα καταφέρει η νοσταλγία και η αγάπη για την πατρίδα της να νικήσουν τη συναισθηματική φόρτιση; Το σίγουρο είναι ότι, είτε παρευρεθεί είτε όχι, η ψυχή της "Ελληνίδας πριγκίπισσας" που έγινε η πιο αγαπητή βασίλισσα της Ισπανίας, θα βρίσκεται εκεί, ανάμεσα στα αναπαλαιωμένα σαλόνια και τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.
