John F. Kennedy | Γιατί δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα απόρρητα αρχεία για τη δολοφονία του 58 χρόνια μετά τον θάνατό του

Η οικογένεια Kennedy δηλώνει θυμωμένη για την καθυστέρηση από τον πρόεδρο Biden.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Έχουν περάσει 58 χρόνια από την τραγική εκείνη μέρα του Νοεμβρίου που ο πρόεδρος της Αμερικής, John F. Kennedy δολοφονήθηκε την ώρα που η αυτοκινοτοπομπή του βρισκόταν σε κεντρικό δρόμο του Ντάλας.  Όμως ο Λευκός Οίκος, όσες κυβερνήσεις κι αν έχουν περάσει από εκεί, δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων που αφορούν στα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία.

Ο πρόεδρος Joe Biden, όπως και όλοι οι προκάτοχοι του στο οβάλ γραφείο, ανέβαλε τη δημοσίευση της αναφοράς, προκαλώντας μάλιστα τον θυμό της οικογένειας Kennedy που περιμένει ακόμα και σήμερα να βρει απαντήσεις στα πολλά γιατί που προκύπτουν από τη δολοφονία του πρώην προέδρου.

Ο Donald Trump το 2018 είχε επίσης αναβάλει τη δημοσίευση των εγγράφων μέχρι την περασμένη Τρίτη, όταν ο Biden τελικά ανέβαλε ξανά την κυκλοφορία τους μέχρι την 15η Δεκεμβρίου, μαζί με μια αναφορά που συστήνει στις υπεύθυνες υπηρεσίες να κάνουν ένα χρόνο ανασκόπησης σε επιπλέον έγγραφα, ώστε η δημοσίευση να γίνει στις 22 Δεκεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εθνικού αρχείου της Αμερικής David Ferriero, οι κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να "αυξήσουν το ποσοστό των πληροφοριών που θα δημοσιευτούν" τονίζοντας ότι κάποιες καθυστερήσεις έγιναν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η εξέλιξη δεν ευχαρίστησε καθόλου τα δύο ανίψια του πρόεδρου Kennedy, Robert και Patrick που περίμεναν να πάρουν αρκετές απαντήσεις από τα απόρρητα έγγραφα. "Θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα τα έγγραφα. Έχουν περάσει 58 χρόνια" λέει ο Robert F.Kennedy στο People εξηγώντας ότι "προσπαθούν στα αλήθεια να μας πουν ότι δεν είχαν χρόνο να τα διαβάσουν; Ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν είχε χρόνο εδώ και τρεις γενιές να τα διαβάσει. Κάνει τους ανθρώπου να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση λέει ψέμματα και κάνει τον Joe Biden να μοιάζει με ψεύτης. Κάνει ό,τι και ο Trump. Είχε υποσχεθεί να τα δημοσιεύσει και τώρα λέει όχι, όπως και ο Trump”.

John F. Kennedy | Γιατί δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα απόρρητα αρχεία για τη δολοφονία του 58 χρόνια μετά τον θάνατό του

O Patrick Kennedy είχε πει σε συνέντευξή του στο Politico πως θέλει διαφάνεια "όσον αφορά στη δολοφονία, ένα γεγονός που άφησε μια βαθιά πληγή στη ψυχή αυτού του έθνους που έχασε όχι μόνο ένα πρόεδρο αλλά και την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο", ενώ τόνισε πως "για το καλό της χώρας, όλα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα ώστε να υπάρξει μια καλύτερη κατανόηση της ιστορίας μας".

Η δολοφονία του Kennedy, τα στοιχεία που είχαν προκύψει αλλά και λεπτομέρειες που προκαλούν αμφιβολίες για το ποιος ήταν τελικά πίσω από τη δολοφονία είναι θέματα που απασχολούν όχι μόνο τους Αμερικανούς αλλά πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ όπως λέει ο Robert Kennedy "υπάρχουν ερωτήσεις που όλοι θέλουμε να απαντηθούν. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει σε αυτά τα αρχεία".

"Η ερώτηση που τόσοι Αμερικάνοι ρωτούν σήμερα είναι ποιους προστατεύουν. Έχουν περάσει 58 χρόνια. Ποιο μυστικό είναι τόσο σημαντικό και βλαβερό για την κυβέρνησή μας που το κρατούν κλειδωμένο για 60 χρόνια;", αναρωτιέται ο ανιψιός του αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με έναν αμερικανικό νόμο, τα έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του Kennedy πρέπει να αποκαλυφτούν για να "μπορέσει το κοινό να καταλάβει πλήρως την ιστορία που αφορά στην δολοφονία", αλλά ο ίδιος νόμος επιτρέπει καθυστερήσεις προκειμένου "να προστατεύσουν ενάντια σε ζημιά στην στρατιωτική άμυνα, τις εργασίες των μυστικών υπηρεσιών, την επιβολή του νόμου ή τη σύναψη καλών σχέσεων με ξένες χώρες που έχουν τόση σημασία που ξεπερνά το ενδιαφέρον του κοινού για την υπόθεση".

Διαβάστε Επίσης