Mabel Anderson | Η πρώην νταντά του Παλατιού που έγινε η καλύτερη φίλη της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η πρώην babysitter του Πρίγκιπα Κάρολου εξακολουθεί να μένει στο Παλάτι Windsor και είναι εκείνη που φροντίζει την υπέργηρη βασίλισσα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Πιθανότατα, δεν είναι εύκολο να έχει κανείς καλούς φίλους και ανθρώπους που μπορεί να εμπιστευτεί όταν ανήκει στο γκρουπ των πιο ισχυρών του κόσμου, όμως η βασίλισσα Ελισάβετ ξέρει ότι μπορεί να βασίζεται πάντα στην εδώ και πολλές δεκαετίες φίλη της, τη Mabel Anderson. Το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά το θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου, ο ρόλος της γυναίκας που είχε προσληφθεί πριν από πολλά χρόνια στο Παλάτι ως νταντά των παιδιών, έχει αναβαθμιστεί και σήμερα είναι ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους στο περιβάλλον της Ελισάβετ. Τελευταία μάλιστα, όταν οι γιατροί ζήτησαν από τη βασίλισσα να ξεκουραστεί και να ακυρώσει τις επίσημες εμφανίσεις και τα προγραμματισμένα ταξίδια, η Mabel είναι η παρέα της. Είναι εκείνη που της κρατά συντροφιά στην εκ νέου (μετά το lockdown λόγω κορονοϊού) απομόνωσή της στο τεράστιο μεσαιωνικό φρούριο των 52.000 τετραγωνικών μέτρων και των 1.000 δωματίων.

Διαβάστε Επίσης

Εξάλλου, οι δύο γυναίκες έχουν πολλά κοινά σημεία. Καταρχάς, έχουν την ίδια ηλικία, καθώς είναι και οι δύο 95 ετών. Μοιράζονται επίσης τα ίδια χόμπι: τους αρέσει να λύνουν σταυρόλεξα, να διαβάζουν αστυνομικά μυθιστορήματα, αλλά κυρίως να παρακολουθούν τηλεοπτικές σειρές. Είναι γνωστό ότι η βασίλισσα δεν χάνει ποτέ επεισόδιο από πολλές σαπουνόπερες του BBC και του ITV, όπως το EastEnders και το Coronation Street , ενώ βλέπει τακτικά σε DVD επεισόδια του Downton Abbey.

Ποια είναι η Mabel Anderson

Όταν αυτή η γυναίκα που δεν είχε αριστοκρατική καταγωγή, μπήκε στην υπηρεσία των Windsor στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ήταν 30 ετών. Εκείνη την εποχή, η Ελισάβετ Β και ο πρίγκιπας Φίλιππος αναζητούσαν μια νταντά για τον Πρίγκιπα Κάρολο, που γεννήθηκε το 1948, και την πριγκίπισσα Άννα, γεννημένη το 1950. Η Mabel φάνηκε από την αρχή ότι ήταν η ιδανική υποψήφια, ενώ και η προσωπική ιστορία της συγκίνησε το βασιλικό ζεύγος: Η Anderson είναι κόρη ενός αστυνομικού που πέθανε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τη γερμανική αεροπορία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως απόγονος ενός εθνικού ήρωα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα άτομο εμπιστοσύνης για τους βασιλείς. Άλλο ένα από τα πλεονεκτήματα στο βιογραφικό της ήταν πως στα 30 της, παρέμενε ακόμα ανύπαντρη, κάτι που ήταν αρκετά σπάνιο εκείνη την εποχή. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Time της εποχής εκείνης, ήταν η μόνη στο παλάτι που δεν έτρεμε μπροστά στο βασιλικό ζεύγος κι αυτό ήταν σίγουρα ένα χαρακτηριστικό που την έκανε να ξεχωρίζει.

Mabel Anderson
H Mabel Anderson με τον Πρίγκιπα Κάρολο, την Πριγκίπισσα Άννα και τον Πρίγκιπα Άντριου, το 1963.

Ο Κάρολος και η Άννα –όπως αργότερα ο Άντριου και ο Έντουαρντ- τη θεωρούν "δεύτερη μητέρα" τους. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως νταντά όλα τα χρόνια που τα παιδιά της Ελισάβετ ήταν ανήλικα ήταν δύο φορές την ημέρα, κάθε πρωί και κάθε βράδυ, να συζητά μαζί της και να της κάνει έναν πλήρη απολογισμό της ημέρας των απογόνων της. Αυτό συνέβαλε στο να αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο γυναίκες μια αληθινή φιλία. Έτσι, όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, η Ελισάβετ πήρε την απόφαση να μην αποδεσμεύσει την Mabel, αλλά να την κρατήσει στο προσωπικό του Παλατιού, καθώς η επικοινωνία μαζί της της είχε γίνει απαραίτητη. 

"Η βασίλισσα της τηλεφωνεί αρκετά συχνά, ενώ πολλές φορές η Mabel πηγαίνει στο δωμάτιο τγης Ελισάβετ για να δουν μαζί τηλεόραση –υπάρχει πολύ μεγάλη οικειότητα ανάμεσά τους", αναφέρει μια πηγή στην Daily Mirror. Σήμερα, η πρώην γκουβερνάντα δεν προσέχει πλέον τα παιδιά αλλά την ίδια τη βασίλισσα και όλοι στο Παλάτι θεωρούν πως, μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, τον περασμένο Απρίλιο, είναι ο πιο έμπιστος άνθρωπος της βασίλισσας.

Στην κεντρική φωτογραφία, η Mabel Anderson συνοδεύει τον Πρίγκιπα Edward στην πρώτη του μέρα στο σχολείο, το 1968. 

Διαβάστε Επίσης