Manolo Blahnik | Η Rihanna, οι τάσεις της μόδας και η ιστορία πίσω από τα νυφικά παπούτσια της Kate Moss

Ο κορυφαίος σχεδιαστής γιορτάζει 50 χρόνια του brand του και θυμάται τις πιο σημαντικές στιγμές της επαγγελματικής του ζωής.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο Manolo Blahnik γιόρτασε φέτος τα 50 χρόνια του ομώνυμου brand του που εδώ και χρόνια είναι συνώνυμο των πολυτελών και κομψών παπουτσιών. Ο Ισπανός σχεδιαστής που πέρασε την πανδημία στο σπίτι του στην Αγγλία δηλώνει δυνατός χάρη στο εμβόλιο κατά της covid-19 που έκανε πρόσφατα και τονίζει ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει πως πέρασαν 50 χρόνια.

Ο 78χρονος σχεδιαστής, σύμφωνα με το WWD, πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια μεταφέροντας τις γνώσεις του στους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή των κολεξιόν του, εφόσον δεν μπορούσε ο ίδιος να ταξιδέψει στην Ιταλία. "Είναι τέτοια επιβράβευση να μπορώ να τους μιλάω. Ξέρουν τον τρόπο που ελαχιστοποιώ και ταιριάζω τα χρώματα. Είναι δεξιοτέχνες και τους λατρεύω. H μονάδα παραγωγής είναι το μόνο μέρος στο οποίο είμαι απόλυτα ευτυχισμένος. Μπορεί να είμαι εκεί από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, κάτι που έχω κάνει πολλές φορές”, είπε τονίζοντας πόσο πολύ αγαπάει την δουλειά του. Ίσως για αυτό δεν κατάλαβε πότε πέρασαν αυτά τα 50 χρόνια: "Όλοι μου λένε πως αυτή η επέτειος είναι ορόσημο. Αλλά σε μένα μου φαίνονται 50 μέρες ή μήνες. Ήταν μια θεϊκή περίοδος, αλλά και με επικίνδυνες περιστάσεις. Στις σκέψεις μου, τα 50 χρόνια είναι ένα ψέμα”.

Manolo Blahnik | Η Rihanna, οι τάσεις της μόδας και η ιστορία πίσω από τα νυφικά παπούτσια της Kate Moss

Μέσα σε 50 χρόνια, ο σχεδιαστής κατάφερε να γίνει θρύλος στον κόσμο της μόδας με τις πιο διάσημες και κομψές γυναίκες να φορούν τα παπούτσια του. Πριν δέκα χρόνια, είχε τιμηθεί για το έργο του και με τη γνωστή ταπεινότητα που τον διακρίνει αλλά και το χιούμορ του είχε πει πως "ποτέ δεν σκέφτηκα στα αλήθεια την επιτυχία μου, αλλά υποθέτω είναι αλήθεια, είμαι εδώ εδώ και καιρό. Ξαφνικά, οι άνθρωποι φαίνεται πως πραγματικά αγαπούν τα παπούτσια μου πάλι. Αλλά ξέρετε, όλα αυτά τα παπούτσια ήταν στη μόδα για τρία ή τέσσερα χρόνια. Έκανα πλατφόρμες τη δεκαετία του '70, οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα. Ποτέ δεν ακολουθούσα τις τάσεις της μόδας και δεν μπήκα ποτέ στη τρέλα του να κάνω τα 'σωστά' παπούτσια”.

Την ίδια χρόνια, το 2011, ο σχεδιαστής είχε αναλάβει ένα ακόμα σημαντικό project. Να φτιάξει τα νυφικά παπούτσια της Kate Moss που θα ταίριαζαν τέλεια με το John Galliano νυφικό της. Όπως θυμάται ο σχεδιαστής, σύμφωνα με το FN, τελευταία στιγμή έπρεπε να γίνει μια μεγάλη αλλαγή: "Τελειώσαμε το παπούτσι και το τακούνι ήταν διακοσμημένο με μαργαριτάρια, τα οποία είχαν τοποθετηθεί ένα-ένα. Μια μέρα πριν τον γάμο τα δοκίμασε και είπε 'Τα παπούτσια πιάνονται στο φόρεμα, πρέπει να φύγουν τα μαργαριτάρια. Οπότε φτιάξαμε μια νέα εκδοχή του παπουτσιού και ένα μέλος της ομάδας μας ήρθε με το τελευταίο αεροπλάνο από το Μιλάνο με τα νέα παπούτσια για τον γάμο που ήταν το επόμενο πρωί”. Όπως είπε ο σχεδιαστής "η Kate ήταν πανέμορφη, ακόμα είναι πανέμορφη”.

Ο Blahnik δεν έχει συνεργαστεί με διάσημες γυναίκες μόνο για να τους φτιάξει παπούτσια αλλά έχει δημιουργήσει και ολόκληρες κολεξιόν μαζί του. Ο σχεδιαστής έχει συνεργαστεί σε τρεις κολεξιόν με τη Rihanna, για την οποία είχε πει "είναι τόσο όμορφη όταν σε κοιτάζει με αυτά τα πράσινα μάτια. Απλά της λες ότι θα έκανες τα πάντα για εκείνη. Η ομορφιά της με συναρπάζει και με σκλαβώνει. Αγαπάω την κίνηση των γυναικών και ο τρόπος που η Rihanna κινεί τον λαιμό της είναι απίστευτος”. Η σταρ είχε πει το 2016 για τη συνεργασία τους πως "μου αρέσουν τα πάντα για τον Manolo. Είναι ένας απίστευτος άνθρωπος. Ευλογήθηκα με την ευκαιρία να τον δω να δημιουργεί από το μηδέν. Είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει και το αξίζει τόσο πολύ όταν αγοράζεις ή φοράς ένα ζευγάρι παπουτσιών του γιατί ξέρεις τη διαδικασία που πέρασε. Δεν κάνει 'copy paste'. Δεν αφήνει τους άλλους να κάνουν τη δουλειά του” είπε και τόνισε πως "Ακόμα λατρεύει τα πάντα για τα παπούτσια και αυτό είναι τόσο αναζωογονητικό”.

Διαβάστε Επίσης