Tom Ford | Το νέο του βιβλίο, η βιωσιμότητα και η πατρότητα που άλλαξε την οπτική του για τη μόδα και τη ζωή

Ο κορυφαίος σχεδιαστής και σκηνοθέτης μιλά για όσα τον απασχολούν αυτή την εποχή.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο Tom Ford είναι γνωστός για τα glamorous σχέδιά του που έχουν αέρα old Hollywood, για τη ανάγκη του να προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια σε ό,τι κάνει και τον ξεχωριστό τρόπο που αποτυπώνει τη σεξουαλικότητα στα ρούχα και τις ταινίες του.

Περισσότερο από κάθε άλλον σχεδιαστή αυτή τη στιγμή, έχει δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το όνομά του και το brand του για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαμορφώσει την σύγχρονη κουλτούρα. Ο Tom Ford, εξάλλου, δεν δημιουργούσε ποτέ μόνο ρούχα και αξεσουάρ για τον οίκο Gucci, τον YSL και το δικό του brand, αλλά επηρέαζε με τις προτάσεις του τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε την επιθυμία στη σημερινή εποχή. Όπως στη μόδα, έτσι και στις ταινίες του καταφέρνει να αποτυπώνει την ξεχωριστή προσωπικότητά του και την αλήθεια του με ένα όμορφο, ήσυχο αλλά καλλιτεχνικά πλούσιο τρόπο.

Ο σχεδιαστής μίλησε πρόσφατα στο Harper's Bazaar για το δεύτερο βιβλίο του "Tom Ford 002”, τη συνέχεια του πρώτου ασπρόμαυρου coffee-table βιβλίου του για τα χρόνια του στον οίκο Gucci. Το νέο βιβλίο του είναι μια οπτική εξιστόρηση των 15 ετών μετά την αποχώρησή του από τον οίκο Gucci, την ενασχόλησή του με την ομορφιά και τα αρώματα, την επιστροφή του στο σχέδιο και το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο με στιγμές με celebrities, πολυτέλεια και διαφημιστικές καμπάνιες αλλά και αλήθειες σχετικά με την σχέση του Ford με τον εθισμό, την πατρότητα αλλά και το πως συμφιλιώθηκε με την ταυτότητά του στην μετά-Gucci εποχή. "Όταν ξεκίνησα να δουλεύω για το βιβλίο, η εταιρεία μου ήταν 15 ετών και εγώ έκλεινα τα 60. Ήταν ενδιαφέρον γιατί μπορούσα να θυμηθώ όλσα όσα συνέβαιναν σε μένα εκείνη τη στιγμή στη ζωή μου. Κοιτάζω ένα φόρεμα ή ένα item αντρικής μόδας ή μια φωτογραφία και σκέφτομαι 'ναι, έμενα εκεί, έκανα αυτό, για αυτό το σχεδίασα και αυτό συνέβαινε στην προσωπική μου και την επαγγελματική μου ζωή'. Ήταν μια κάθαρση”, λέει για τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου.

Όπως εξηγεί "συχνά σκέφτομαι τι έχω κάνει τα τελευταία 15 χρόνια. Και μετά συνειδητοποιώ ότι έχω δημιουργήσει αυτό το brand κι έκανα παιδί και έκανα και δύο ταινίες. Και σκέφτομαι πως έκανα κάτι! Είμαι από τους ανθρώπους που τους αρέσουν να αρχειοθετούν και να προχωρούν οπότε ήταν ωραίο να βάλω 15 χρόνια σε ένα βιβλίο και στην ηλικία των 60 ετών να προχωρήσει στο επόμενο κεφάλαιο”.

Ο Tom Ford πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια το γούστο του είναι ίδιο αλλά έχει εξελιχθεί: "έχει πάει από τη σεξουαλικότητα στον αισθησιασμό. Ειλικρινά, έχεις τη δυνατότητα να δείξεις στον κόσμο το γούστο σου μια φορά, και το έκανα αυτό στα 90s. Το γούστο μου δεν έχει αλλάξει. Αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει, οπότε το γούστο μου έχει εξελιχθεί. Τα πράγματα αλλάζουν λίγο, ίσως η σιλουέτα αλλάξει, ένας ώμος θα αλλάξει, το μήκος της φούστας, το τακούνι του παπουτσιού. Και ο τρόπος που ντύνεται ο κόσμος έχει αλλάξει προφανώς. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πλέον επιλέγουν items περισσότερο από ό,τι looks από την κορυφή έως τα νύχια όπως στα 90s”.

Αυτό που έχει αλλάξει, όπως λέει, είναι ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο. Η πατρότητα τον άλλαξε αρκετά: "Έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ το γεγονός ότι είμαι ένα κρίκος στην αλυσίδα. Βλέπεις τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Άκουγα έναν ηθοποιό να μιλάει για το πως τα πλαστικά καλαμάκια καταστρέφουν τον πλανήτη μας. Και θυμάμαι ότι σκέφτηκα ότι αυτό είναι τρελό. Έκανα έρευνα και ανακάλυψα ότι αυτό είναι αλήθεια. Και το πρώτο πράγμα που έκανα είναι να πάρω μεταλλικά καλαμάκια και τελικά όλα οδήγησαν στο να μην χρησιμοποιούμε καθόλου πλαστικά στο σπίτι μας”.

Ο Tom Ford πιστεύει πως το πιο σημαντικό είναι να παραμένεις πάντα αληθινός στον εαυτό σου. Μιλώντας για την ταινία του 'Nocturnal Animals', είπε πως "εστίασα σε ένα πράγμα με το οποίο πάλευα όλη μου τη ζωή, το να βάζεις τον υλισμό πάνω από τη σημασία που έχουν οι άνθρωποι στη ζωή σου” καταλήγοντας ότι όπως στις ταινίες έτσι και στη μόδα "πρέπει να παραμένεις αληθινός στον εαυτό σου. Δεν μπορείς να είσαι ψεύτικος. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι επειδή νομίζεις ότι είναι το σωστό για τη δεδομένη στιγμή, εάν δεν το πιστεύεις πραγματικά”.

Διαβάστε Επίσης