5 ερωτικά ειδύλλια που επηρέασαν την πολιτική, κινηματογραφική και λογοτεχνική ιστορία

Οι ιστορίες αγάπης που άλλαξαν με τον τρόπο τους την πορεία της ιστορίας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η ιστορία είναι γεμάτη με όμορφες ιστορίες αγάπης, με σκανδαλώδεις ιστορίες που είχαν σοκάρει αλλά και ειδύλλια που είχαν άδοξο τέλος. Πέρα όμως από τις σχέσεις αγάπης που έμειναν στην ιστορία για το πάθος, τον ρομαντισμό ή την τραγικότητα τους, υπήρχαν και αυτές που με τον τρόπο τους επηρέασαν τόσο πολύ τους πρωταγωνιστές τους που κατέληξαν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας, είτε αφορά σε ιστορικά γεγονότα είτε σε κινηματογραφικά ή λογοτεχνικά φαινόμενα.

Mary Godwin - Percy Bysshe Shelley

5 ερωτικά ειδύλλια που επηρέασαν την πολιτική, κινηματογραφική και λογοτεχνική ιστορία

Μία από τις μεγαλύτερες σχέσεις που επηρέασε την ιστορία της λογοτεχνίας ξεκίνησε το 1814, όταν η 16χρονη Mary Godwin και ο ονειροπόλος αλλά και παντρεμένος 21χρονος ρομαντικός ποιητής Percy Bysshe Shelley γνωρίστηκαν. Η πρώτη τους μυστική συνάντηση έγινε στον τάφο της διάσημης μητέρας της Mary, με την 16χρονη να μένει έγκυος και τον Shelley να απομακρύνεται από τη σύζυγό του.

Λίγα χρόνια μετά το ζευγάρι παντρεύτηκε, αφού η έγκυος σύζυγος του Shelley πνίγηκε στο Hyde Park, αλλά η σχέση τους τέλειωσε άδοξα όταν και ο ποιητής πνίγηκε κάποια χρόνια αργότερα. Χάρη σε αυτόν τον έρωτα, όμως, γεννήθηκε το αριστούργημα Frankestein που η Mary εμπνεύστηκε σε διακοπές της με τον Shelley στην Ελβετία, μια ιστορία που ενέπνευσε πολλά ακόμα λογοτεχνικά έργα.

Η Μεγάλη Αικατερίνη - Γκριγκόρι Ποτέμκιν

Μεγαλη Αικατερινη

Κάθε μεγάλη μονάρχης χρειάζεται ένα σύμβουλο και ένα σύντροφο για να τη βοηθήσει στο δύσκολο έργο της και η Μεγάλη Αικατερίνη είχε τον Γκριγκόρι Ποτέμκιν. Ο κατά δέκα χρόνια νεότερός της διοικητής βοήθησε την 33χρονη Αικατερίνη να ανατρέψει τον Τσάρο σύζυγό της το 1762.

Το ζευγάρι υπήρξε ένα από τις πιο δυνατές πολιτικές συνεργασίες της εποχής αφού με τα χρόνια η σχέση τους έγινε περισσότερο "δουλειά” με τον Ποτέμκιν συχνά να συστήνει στην Αικατερίνη νεαρούς άντρες για εραστές της.

Charles Dickens – Nelly Ternan

Dickens

Το 1857 ο 45χρονος συγγραφέας ήταν ήδη κορυφαία μορφή της λογοτεχνίας και ήταν παντρεμένος με εννιά παιδιά. Μετά γνώρισε την Ellen 'Nelly' Ternan, μια νεαρή ηθοποιό που ήταν μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερη από την 17χρονη κόρη του.

Η εξωσυζυγική του σχέση κράτησε 13 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Dickens, αλλά η δυσκολία του συγγραφέα να κρατήσει κρυφή τη "διπλή ζωή” του επηρέασε σημαντικά το συγγραφικό του έργο. Λέγεται, μάλιστα, πως η Nelly ήταν η έμπνευση πίσω από τα σκοτεινά χαρακτηριστικά των ηρωίδων του, συμπεριλαμβανομένης και της Estella στο Great Expectations.

Ερρίκος H'– Anne Boleyn

Henry iii

Μια σχέση που ενέπνευσε πολλές ταινίες, βιβλία και εκπομπές είναι αυτή του βασιλιάς Ερρίκου H' και της Anne Boleyn, με τις φήμες να θέλουν το ζευγάρι να ξεκίνησε να έχει ερωτικές σχέσεις πολύ πριν παντρευτούν. Τότε ο βασιλιάς ήταν παντρεμένος με την Catherine του Aragon και τελικά ακύρωσε τον γάμο.

Ο βασιλιάς, στην προσπάθειά του να επικυρώσει τον γάμο του με την Anne και να πάρει διαζύγιο, δημιούργησε το σχίσμα της Εκκλησίας, σε Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και Αγγλική. Ο Ερρίκος H' και η Anne γέννησαν την μελλοντική βασίλισσα Ελισάβετ Α', ενώ τελικά η Anne αποκεφαλίστηκε.

Elizabeth Taylor – Richard Burton

Taylor

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας του 1963 'Cleopatra' όταν και οι δύο ήταν παντρεμένοι. Η έλξη που ένιωσαν ήταν μεγάλη και οδήγησε στον "γάμο του αιώνα” όπως είχε χαρακτηριστεί εκείνη την εποχή, που κράτησε τελικά 10 χρόνια.

Η σχέση των δύο σταρ απασχόλησε τόσο πολύ τα tablois με τους παπαράτσι να κυνηγούν τους ηθοποιούς σε κάθε βήμα τους. Ήταν η πρώτη φορά- την δεκαετία του '60- που μια σχέση "έπαιζε” τόσο πολύ στα media που θύμιζε reality εκπομπή.

Διαβάστε Επίσης