Γιατί ο βρετανικός τίτλος "Η αυτού υψηλότης" είναι τόσο σημαντικός- Ποιοι τον είχαν χάσει πριν τον πρίγκιπα Andrew

Οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας που τους έχει αφαιρεθεί ο τίτλος.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η βασίλισσα Ελισάβετ αφαίρεσε πριν λίγες μέρες τους στρατιωτικούς τίτλους και τα βασιλικά προνόμια από το γιο της, Πρίγκιπα Andrew, ο οποίος μέσα στο 2022 αναμένεται να οδηγηθεί σε δίκη μετά τη μήνυσαη εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πρίγκιπας Andrew χάνει τον τίτλο "HRH" δηλαδή "Η αυτού υψηλότης", όπως ακριβώς και ο πρίγκιπας Harry με την Meghan Markle όταν αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι πια εργαζόμενο μέλος της βρετανικής μοναρχίας.

Ο τίτλος ξεκίνησε να χρησιμοποιεόται τον 17ο αιώνα, όταν η διαδοχή του θρόνου λόγω της βρεφικής θνησιμότητας ήταν αβέβαιη, με αποτέλεσμα να δίνεται ο τίτλος σε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, ώστε πάντα να υπάρχει σειρά διαδοχής. Πλέον κι ενώ δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη αλλά μάλλον είναι απαραίτητο να μειωθούν τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μόνο λίγοι κατέχουν τον τίτλο HRH.

Διαβάστε Επίσης

Ο τίτλος εκτός από καθήκοντα έχει και πολλά προνόμια, αφού όποιος τον έχει μπορεί να έχει και πρόσβαση στο ταμείο της μοναρχίας, παίρνει μισθό, έχει ασφάλεια που χρηματοδοτείται από την μοναρχία ενώ ο κόσμος πρέπει να υποκλίνεται όταν τους συναντά.

Εκτός από τον πρίγκιπα Andrew άλλα δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν χάσει τον υψηλό αυτό τίτλο. Η πριγκίπισσα Diana όταν πήρε διαζύγιο από τον πρίγκιπα Κάρολο, μια κίνηση του Παλατιού που δεν άρεσε καθόλου στους πολίτες, αλλά και η Sarah Ferguson όταν χώρισε από τον πρίγκιπα Andrew. Μάλιστα ο νόμος άλλαξε το 1996, ώστε όλες οι σύζυγοι μελών της βασιλικής οικογένειας να χάνουν τους τίτλους σε περίπτωση διαζυγίου.

Εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχουν χάσει τον HRH τίτλο υπάρχουν κι αυτοί που δεν τον πήραν ποτέ, ενώ τον δικαιούνταν, όπως τα παιδιά του πρίγκιπα Edward και της δούκισσας του Wessex, Lady Louise Windsor και James, Viscount Severn που αποφάσισαν να μην πάρουν τον τίτλο για να έχουν μια πιο φυσιολογική ζωή. Επιπλέον και η δούκισσα του Windsor δεν πήρε τον τίτλο όταν παντρεύτηκε τον δούκα που μόλις είχε απαρνηθεί τον βρετανικό θρόνο, με τον βασιλιά Γεώργιο να αρνείται να της δώσει τον τίτλο, δεδομένου ότι ο σύζυγός της είχε ο ίδιος παραιτηθεί όλων των προνομίων του.

Διαβάστε Επίσης