Η στιγμή που η πριγκίπισσα Άννα παραλίγο να πέσει θύμα απαγωγής

Ο σωματοφύλακάς της θυμάται τη δύσκολη εκείνη ημέρα, που άλλαξε για πάντα τη ζωή των royals.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ήταν Μάρτιος του 1974 όταν το αυτοκίνητο της πριγκίπισσας Άννας κατευθυνόταν προς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, ύστερα από μία επίσκεψή της σε ένα φιλανθρωπικό event μαζί με τον πρώτο της σύζυγο, Mark Phillips. Ξαφνικά, ένα άλλο αυτοκίνητο μπλοκάρει τον δρόμο του βασιλικού οχήματος, με τον άνδρα που βρίσκεται στη θέση του οδηγού να βγάζει ένα όπλο, σημαδεύοντας την πριγκίπισσα Άννα. Ο Ian Ball ήταν αποφασισμένος να απαγάγει την κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ για να ζητήσει λύτρα, κάτι που για κακή του τύχη δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει.

Διαβάστε Επίσης

Όπως θυμάται, ο Jim Beaton, ο σωματοφύλακας της βασιλικής πριγκίπισσας, είδε έναν άντρα να σταματά μπροστά στο αυτοκίνητό τους, βγάζοντας σε δευτερόλεπτα το όπλο του. Ο ίδιος πριν προλάβει να αντιδράσει και μόνο όταν ο Ian Ball πυροβόλησε τον ίδιο, τον σοφέρ και έναν δημοσιογράφο που προσπάθησε να παρέμβει, τότε απάντησε στα πυρά, αλλά αστόχησε. Τη δεύτερη φορά που προσπάθησε να πυροβολήσει, το όπλο του κόλλησε, χωρίς να έχει τρόπο να αμυνθεί. Υπό την απειλή του όπλου του Ball, ο Beaton κατάφερε να μπει μπροστά από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, δεχόμενος μία σφαίρα στο χέρι και μία στην κοιλιά. "Ένιωθα κουρασμένος και σαν πιωμένος, αν και δεν είχα πιει. Ήθελα να ξαπλώσω", αποκάλυψε ο Beaton.

Την ίδια στιγμή ο Ball, προσπάθησε να πείσει την πριγκίπισσα Άννα να βγει από το αυτοκίνητο, έχοντας ως σχέδιό του να ζητήσει 2 εκατομμύρια λίρες από την οικογένεια, με την κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ να του απαντάει με μία ηρεμία "για κανένα λόγο". Τελικά, ο εκ μηχανής θεός Ronnie Russel, ένα περαστικός που τύχαινε να είναι μποξέρ, έδωσε μία μπουνιά στον Ball προκειμένου να τον ακινητοποιήσει, με τον τελευταίο να τρέπεται σε φυγή και την αστυνομία να τον σταματά λίγο παρακάτω από το συμβάν. 

Πριγκίπισσα Άννα
Η πριγκίπισσα Άννα επισκέπτεται τον Jim Beaton στο νοσοκομείο.

Και ο Jim Beaton αλλά και ο Russel τιμήθηκαν για την γενναιότητά τους με το μετάλλιο George Cross, με τον σωματοφύλακα να παραμένει στην ασφάλεια της Άννας για 5 χρόνια, όπως και αργότερα στις υπηρεσίες της βασίλισσας Ελισάβετ. Όπως υπογράμμισε ο Beaton, αυτό ήταν το περιστατικό που έκανε τη βασιλική οικογένεια να αναθεωρήσει για τα μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν μέχρι τότε. "Δεν είχα τίποτα. Δεν υπήρχε back - up όχημα. Η εκπαίδευση δεν υφίστατο. Αλλά τότε τίποτα δεν είχε συμβεί. Τώρα είναι υψηλά καταρτισμένοι και καλά εκπαιδευμένοι (οι άνθρωποι που προστατεύουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας)", είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Επίσης