Πρίγκιπας William | To σχόλιό του για τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις

Πολλοί χαρακτήρισαν τον δούκα του Cambridge ως αδαή και ρατσιστή.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο πρίγκιπας William έχει συνηθίσει να μιλάει δημοσίως, όμως μάλλον δεν έχει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στην δημόσια τοποθέτησή του για πολιτικά θέματα. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του για φιλανθρωπικό σκοπό έκανε ένα σχόλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και δικαιολογημένα προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις με πολλούς να αποδοκιμάζουν το σχόλιό του στα social media.

 Ο δούκας του Cambridge επισκέφτηκε μαζί με την Kate Middleton το ουκρανικό πολιτιστικό κέντρο στο Λονδίνο προκειμένου να βοηθήσουν στις δράσεις συγκέντρωσης και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό. Εκεί συνομίλησε με τους εθελοντές και τους έδωσε μπάρες δημητριακών φτιαγμένες στο Kensington Palace και είπε: "Είναι ξένο να το βλέπουμε στην Ευρώπη. Είμαστε όλοι μαζί σας".

Όπως ήταν αναμενόμενο πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν τον δούκα ως "αδαή" που όχι μόνο δεν θυμάται τους πολέμους που έχουν λάβει χώρα στην Ευρώπη αλλά ξεχνάει μάλλον και τη στάση της χώρας του σε παλιότερους πολέμους. Όπως έγραψε ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Qasim Rashid "πως μπορεί να έχεις μια ιστορία 100 ετών αποικιοκρατίας, κυριολεκτικά ένα πόλεμο 100 ετών, να έχεις ξεκινήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, να έχεις επιτρέψει πολλές γενοκτονίες, να έχεις βομβαρδίσει μια ντουζίνα έθνη από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά και να κάνεις αυτή τη δήλωση;".

Κάποιοι άλλοι, μάλιστα, χαρακτήρισαν τον πρίγκιπα William ρατσιστή καθώς η δήλωσή του έδειχνε ότι διαχωρίζει τους πολέμους που γίνονται στην Ευρώπη με αυτούς που γίνονται στην Ασία ή την Αφρική. "Τα σχόλια του πρίκιπα William είναι πολύ προσβλητικά" έγραψε ο βρετανός δικηγόρος Shola Mos-Shogbamimu, εξηγώντας πως "πρέπει να απολογηθεί. Αυτός ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας παπαγαλίζει ρατσιστική ρητορική χωρίς ντροπή".

Ο Omid Scobie, συγγραφέας του βιβλίου ‘Finding Freedom’ και φίλος του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle, είπε πως δεν του έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις του δούκα: "Η Ευρώπη έχει δει μερικές από τις πιο αιματηρές διαμάχες τους τελευταίους δύο αιώνες, στα Βαλκάνια, τη Γιουκοσλαβία, τη Γερμανία, το Κόσοβο μεταξύ άλλων. Αλλά, φυσικά, ας πούμε ότι είναι κάτι το κανονικό ο πόλεμος και ο θάνατος στην Αφρική και την Ασία".

Διαβάστε Επίσης