Madeleine Albright | Η Αμερικανίδα πολιτικός που έγραψε ιστορία με τις καρφίτσες που φορούσε για να στείλει πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα

Η καρφίτσα που είχε εκνευρίσει τον πρόεδρο Πούτιν και το "φίδι" που φόρεσε για τον Saddam Hussein.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Madeleine Albright, η πρωτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά της με μια επίσημη ανακοίνωση. Η Αμερικανίδα πολιτικός ήταν αρκετά δημοφιλής στην χώρα της καθώς- σύμφωνα με τους υποστηρικτές της- προωθούσε μέσα από το έργο της την ανάγκη για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο ενώ είχε προωθήσει έντονα και την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Bill Clinton, ήταν πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της διπλωματίας για την χώρα της. Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε μιλήσει για την πρόθεση του προέδρου Πούτιν να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας μια τέτοια απόφαση ως μεγάλο "ιστορικό λάθος" που θα έφερνε καταστροφικές συνέπειες στη Ρωσία.

Πως χρησιμοποίησε τις καρφίτσες της ως διπλωματικό εργαλείο

Η Madeleine Albright είχε γράψει ιστορία ως μια από τις πρώτες γυναίκες πολιτικούς που είχε χρησιμοποιήσει τη μόδα με τέτοιο τρόπο ώστε να στέλνει μηνύματα και να στηρίζει σημαντικούς σκοπούς. Το 2009 είχε γράψει την αυτοβιογραφία της με τίτλο "Read My Pins: Stories from a Diplomat’s Jewel Box" όπου ανέφερε τις ιστορίες από την καριέρα της στην πολιτική και εξηγούσε πως έκανε τη διαφορά στην διπλωματία με τα κοσμήματα που φορούσε.

Μια καρφίτσα σε σχήμα ερπετού που είχε φορέσει σε συνάντησή της με Ιρακινούς αξιωματούχους το 1997 ήταν ο τρόπος της να δείξει ότι ότι αψηφά τα σχόλια του Saddam Hussein που την είχε αποκαλέσει "ερπετό άνευ προηγουμένου". Το 1996 είχε φορέσει μια καρφίτσα σε μπλε και ασημένια απόχρωση με διαμάντια και ρουμπίνια για να τιμήσει τους Κουβανό-Αμερικάνους πιλότους που είχαν πεθάνει όταν τα αεροσκάφη τους καταρρίφθηκαν σε διεθνή ύδατα πάνω από την Κούβα και τη Φλόριντα.

Madeleine Albright | Η Αμερικανίδα πολιτικός που έγραψε ιστορία με τις καρφίτσες που φορούσε για να στείλει πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα

Σε συνέντευξή της το 2010 στο περιοδικό Smithsonian, η πολιτικός είχε μιλήσει για το πως αποφάσισε να αξιοποιήσει τις καρφίτσες της ως μέσο πολιτικής και διπλωματικής έκφρασης: "Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν στα Ηνωμένα Έθνη. Ήταν αμέσως μετά τον Πόλεμο του Κόλπου και η Αμερική πίεζε το Ιράκ με κυρώσεις. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής έλεγα κάθε μέρα κάτι απαίσιο για τον Saddam Hussein, κάτι που άξιζε για είχε εισβάλει στο Κουβέιτ. Τα ιρακινά media που ελέγχονταν από την κυβέρνηση με είχαν αποκαλέσει "ερπετό άνευ προηγουμένου. Τύχαινε να έχω στη συλλογή μου μια καρφίτσα σε σχήμα φιδιού και τη φόρεσα στην επόμενη συνάντησή μου στο Ιράκ. Όταν τα media με ρώτησαν για αυτό σκέφτηκα ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Ήμουν η μόνη γυναίκα στο Συμβούλιο και αποφάσισα να φοράω περισσότερα κοσμήματα. Τις καλές μέρες φορούσα λουλούδια, πεταλούδες και μπαλόνια και τις κακές μέρες φορούσα έντομα και σαρκοφάγα ζώα. Το είδα σαν έναν τρόπο να εκφράζω αυτό που ήθελα, έναν οπτικό τρόπο να μεταφέρω ένα μήνυμα". Όπως είχε αναφέρει, μάλιστα, μία από τις καρφίτσες της είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον του προέδρου Πούτιν: "Όταν πήγα στη Ρωσία μαζί με τον πρόεδρο Clinton για μια Σύνοδο φόρεσα μια καρφίτσα με τις "δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω" μαιμούδες γιατί οι Ρώσοι ποτέ δεν μιλούσαν για το τι συνέβαινε με την Τσετσενία. Δεν του άρεσε, ίσως το παράκανα κι εγώ", είχε πει.

Η πολιτικός είχε πάνω από 200 καρφίτσες στη συλλογή της, κάποιες απλές αλλά και κάποιες εκκεντρικές, και φρόντιζε πάντα να φοράει τις κατάλληλες στις εκδηλώσεις και τις επίσημες εμφανίσεις της. Η συλλογή της έχει δοθεί στο εθνικό μουσείο της Αμερικανικής Διπλωματίας που θα εγκαινιαστεί το 2024 και θα παρουσιαστεί σε έκθεση μαζί με σημαντικά άλλα αξεσουάρ όπως το προεδρικό Μετάλιο Ελευθερίας που της είχε απονείμει ο πρόεδρος Obama το 2012.