"Η αντίστασή μας έχει θηλυκό πρόσωπο" | H σπάνια συνέντευξη της Olena Zelenska για το θάρρος των Ουκρανών γυναικών

Η σύζυγος του προέδρου Zelesky μίλησε για τον ρόλο των γυναικών στην αντίσταση που προβάλει η χώρα της μετά τη ρωσική εισβολή.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Olena Zelenska, σύζυγος του πρόεδρου Zelensky και Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας έδωσε μια σπάνια συνέντευξη εν μέσω πολέμου για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι γυναίκες της χώρας της στην αντίσταση μετά τη ρωσική εισβολή.

"Στην Ουκρανία υπάρχουν 2 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες από τους άντρες. Αυτές τις μέρες, αυτή η στατιστική αναλαμβάνει το πλήρες νόημά της" είπε η 44χρονη στην εφημερίδα Le Parisien, εξηγώντας πως "η αντίστασή μας, όπως και η μελλοντική μας νίκη, έχει ένα ιδιαίτερο θηλυκό πρόσωπο".

Όπως είπε η Zelenska "οι γυναίκες πολεμούν στον στρατό, έχουν αναλάβει την άμυνα της γης, είναι η βάση μιας δυνατής εθελοντικής κίνησης που παρέχει, μεταφέρει και τρέφει" είπε παραθέτοντας τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες αντιστέκτονται απέναντι στην ρωσική εισβολή από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά. Ακόμα και οι εγκυμονούσες, όπως είπε, που δεν μπορούν να πολεμήσουν ή να δουλέψουν δείχνουν φοβερή γενναιότητα: "Από την αρχή του πολέμου γεννήθηκαν πάνω από 4 χιλιάδες μωρά. Γεννήθηκαν σε υπόγεια, στο μετρό, σε καταφύγια και κάποιες φορές σε βομβαρδισμένες αίθουσες τοκετών σε νοσοκομεία, όπως έγινε στη Μαριούπολη" είπε τονίζοντας ότι οι γυναίκες "κάνουν την δουλειά τους σε νοσοκομεία, φαρμακεία, καταστήματα, μεταφορές και δημόσιες υπηρεσίες ώστε να συνεχιστεί η ζωή".

Η οικογένεια του Zelensky παρά το γεγονός ότι –σύμφωνα με τον ίδιο- είναι στόχος του ρωσικού στρατού, έχει παραμείνει στην Ουκρανία με την Πρώτη Κυρία να συνομιλεί συχνά – μεταξύ άλλων- και με άλλες Πρώτες Κυρίες της Ευρώπης, όπως την Brigitte Macron, στα πλαίσια μιας διπλωματικής στρατηγικής της χώρας για επίλυση των θεμάτων.

Όπως είπε στην συνέντευξή της τόσο η ίδια όσο και όλες οι γυναίκες στην Ουκρανία είναι αποφασισμένες να παραμείνουν δυνατές και να υπερασπιστούνη τη χώρα τους όσο χρειαστεί: "Τα δάκρυα ήταν και είναι εκεί όταν βλέπω τα θύματά μας, τα νεκρά παιδιά, τις οικογένειας να πυροβολούνται ή να θάβονται κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους. Δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά δεν υπάρχει πανικός. Ο πανικός έρχεται όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις. Και ξέρω πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και οι Ουκρανοί το ξέρουν. Το σχέδιό μας είναι να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς και να νικήσουμε".
 

Διαβάστε Επίσης