Βασιλομήτωρ Ελισάβετ | Το μήνυμα του βρετανικού Παλατιού για την 20η επέτειο του θανάτου της

Η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ είχε πεθάνει στις 30 Μαρτίου 2002 σε ηλικία 101 ετών.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η βασιλομήτωρ Ελισάβετ, μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ και σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου, υπήρξε ένα από τα πιο σεβαστά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας τόσο ως queen consort αλλά και ως queen mother.

H Lady Elizabeth Bowes-Lyon όπως ήταν το όνομά της πριν παντρευτεί τον δούκα του York το 1923 και ο σύζυγός της γίνει βασιλιάς το 1936, είχε πεθάνει σε ηλικία 101 ετών στις 30 Μαρτίου 2002. Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της, το Παλάτι έκανε μια όμορφη ανάρτηση για την επέτειο του θανάτου της ανεβάζοντας μια σειρά από φωτογραφίες της και γράφοντας για τη ζωή και το έργο της: "Σήμερα είναι η επέτειος των 20 χρόνων από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, της βασιλομήτωρ. Η Μεγαλειότητά της ενέπνευσε μεγάλη στοργή στον κόσμο, κάτι το οποίο η κόρη της, η βασίλισσα, χαρακτήριζε ως 'το ξεχωριστό μέρος που καταλάμβανε στις καρδιές τόσων πολλών'”.

Όπως ανέφερε το αφιέρωμα που αναρτήθηκε στα επίσημα social media της βασιλικής οικογένειας "η Lady Elizabeth Bowes-Lyon γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1900 και παντρεύτηκε τον δούκα του York το 1923. Το 1936 έγιναν βασιλιάς και queen consort και στέφθηκαν στο Westminster Abbey σε μια τελετή στέψης στην οποία παραβρέθηκαν οι κόρες τους, πριγκίπισσα Ελισάβετ και πριγκίπισσα Μαργαρίτα”.

"Η ζωή της ήταν ένας ολόκληρος αιώνας ιστορίας και αλλαγών. Είχε αρνηθεί να φύγει από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας 'δεν θα αφήσω τον βασιλιά. Και ο βασιλιάς δεν θα φύγει ποτέ”. Εκεί και ο βασιλιάς είχαν επισκεφτεί τις βομβαρδισμένες περιοχές του Λονδίνου ενώ και το Buckingham Palace είχε βομβαρδιστεί ενώ η βασιλική οικογένεια έμενε εκεί” γράφει η ανάρτηση ενώ στις φωτογραφίες περιλαμβάνεται και μια φωτογραφία της Ελισάβετ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

"Μετά τον θάνατο του βασιλιά Γεώργιου το 1952 και την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο, η βασιλομήτωρ στήριξε το έργο της κόρης της ενώ παράλληλα είχε αναλάβει και τα δικά της βασιλικά καθήκοντα. Η Βασιλομήτωρ ήταν πρόεδρος ή επικεφαλής σε πάνω από 350 οργανισμούς ενώ όσο είχε κάνει πάνω από 40 περιοδείες στο εξωτερικό”, αναφέρει η ανάρτηση.

Διαβάστε Επίσης