Jan de Souza | Η μούσα των Swinging Sixties έφυγε σε ηλικία 81 ετών – Η αξιοζήλευτη ζωή της και ο μεγάλος της έρωτας με τον Johnny Gold

Η σοσιαλιτέ του Λονδίνου έφυγε από "μοναξιά" οχτώ μήνες μετά τον σύζυγό της.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι φωτογραφίες της νεαρής Jan de Souza είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και καθοριστικές εικόνες των Swinging Sixties, μιας εποχή glamour και απολαύσεων που καθόρισε τη δεκαετία του '60 στο Λονδίνο.

Από τις πόζες της δίπλα στον David Bowie μέχρι τις στιλάτες φωτογραφίες της δίπλα στην σχεδιάστρια Mary Quant, η Jan de Souza έγινε ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα αλλά και celebrities της δεκαετίας που είχε μια αξιοζήλευτη ζωή.

Η ζωή της ξεκίνησε μακριά από το glamorous Soho των 60s. H de Souza γεννήθηκε το 1940 στην Ινδία. Ο πατέρας της δούλευε στους σιδηροδρόμους ως στέλεχος πριν μετακομίσει μαζί με τη γυναίκα του και μητέρα της Jan, Inez, στο δυτικό Λονδίνο. Η Jan ήταν μόλις οχτώ χρονών όταν βρέθηκε στο Λονδίνο και δεν μιλούσα αγγλικά. Γρήγορα προσαρμόστηκε, όμως, στη νέα καθημερινότητά της, έμαθε αγγλικά και έδειξε αμέσως μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη. Μετά το σχολείο πήρε υποτροφία για να σπουδάσει ζωγραφική και παρά το γεγονός ότι έγινε μοντέλο συνέχισε να ζωγραφίζει για όλη της τη ζωή.

Η Jan ήταν πάντα κομψή και η φυσική της ομορφιά την οδήγησε στο μόντελινγκ. Η Mary Quant που τότε γινόταν γνωστή ως μία από τις πιο ανερχόμενες σχεδιάστριες στο Λονδίνο εντυπωσιάστηκε με την εμφάνιση της de Souza και αμέσως έγινε το αγαπημένο της μοντέλο. Η Jan φωτογραφήθηκε με τις πιο iconic μίνι φούστες της σχεδιάστριες και έγινε η μούσα της.

Το μοντέλο έγινε ένα από τα πρόσωπα των Swinging Sixties κάνοντας παρέα με την Twiggy αλλά και τον ιδιοκτήτη του θρυλικού nightclub, Dolly's, Johnny Gold, όπου σύχναζαν οι Beatles και οι Rolling Stones. Η Jan και ο Gold ξεκίνησαν να βγαίνουν, όμως μετά από δυσκολίες στη σχέση τους, το μοντέλο τον άφησε και αποφάσισε να μετακομίσει στην Αυστραλία.

Εκεί γνώρισε και αρραβωνιάστηκε κάποιον άλλο, όμως ο Gold προσπάθησε να την διεκδικήσει. Εκείνη πείστηκε και επέστρεψε και τελικά παντρεύτηκε τον Gold το 1971. Το ζευγάρι απέκτησε μαζί δύο παιδιά, την Claire και τον Nick, ενώ ο Gold παράλληλα είχε καταφέρει να κάνει το νέο του club, το Tramp, ένα από τα πιο γνωστά της πόλης με θαμώνες τους πιο διάσημους καλλιτέχνες, όπως η Madonna, ο Clint Eastwood, ο Prince, ο Marlon Brando, ο Mick Jagger αλλά και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Η De Souza δεν έλειπε σχεδόν κανένα βράδυ από το μαγαζί βοηθώντας τον σύζυγό της στο να υποδέχεται τους διάσημους καλεσμένους. "Ήταν πολύ κοινωνική και έκανε τους πάντες να νιώθουν άνετα. Η απόδειξη ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα υπάρχει μια σπουδαία γυναίκα” είχε πει κάποτε ο γιος της, Nick, σε συνέντευξή του στους Times. Εκτός από σοσιαλιτέ, η Jan είχε φτιάξει μια όμορφη οικογενειακή ζωή στο σπίτι της οικογένειας στο St.John's Wood, όπου συχνά έκανε πάρτι με καλεσμένους Α-listers, όπως ο Robin Williams και ο Christopher Reeve.

Tο ζευγάρι πούλησε τελικά το club το 1998 με την Jan να παραμένει φίλη με τους θαμώνες του, όπως η Joan Collins που ήταν και κουμπάρα της, αλλά και ο Michael Caine και ο Rod Stewart που ήταν καλεσμένοι και στο πάρτι για τα 80α γενέθλιά του Gold. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το ζευγάρι ζούσε στις Μπαχάμες με την de Souza να μην αντέχει τον θάνατο του συζύγου της τον Οκτώβριο του 2021 και να φεύγει "από μοναξιά”, όπως ανέφερε δημοσίευμα των Times, οχτώ μήνες αργότερα.

Διαβάστε Επίσης