"Είμαι συντετριμμένη" | Η μακροσκελής επιστολή της Michelle Obama για τις αμβλώσεις στις Η.Π.Α

H πρώην Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α και ο σύζυγός της πρώην Πρόεδρος, Barack Obama, αντιδρούν σφοδρά στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα στις αμβλώσεις.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Την άμεση αντίδραση του ζεύγους, Barack και Michelle Obama, προκάλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Η.Π.Α να ακυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση - ανοίγοντας τον δρόμο, βεβαίως, σε πολλές πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις με νόμους στην επικράτειά τους. Ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α και η σύζυγός του κοινοποίησαν τις αντιδράσεις τους με δηλώσεις στα social media τονίζοντας ότι πρόκειται για "επίθεση σε θεμελιώδεις ελευθερίες των Αμερικανών πολιτών". 

Η πρώην Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α, μάλιστα, δημοσιοποίησε μία μακροσκελή επιστολή στην οποία διατυπώνει τις σκέψεις της πάνω στη σκοταδιστική ανατροπή της απόφασης - ορόσημο του 1973 "Roe v. Wade" ξεκινώντας μάλιστα με την έκφραση, που επαναλαμβάνει διαρκώς στην επιστολή της, "σήμερα είμαι συντετριμμένη". 

Μεταξύ άλλων, η Michelle Obama γράφει: 

"Είμαι συντετριμμένη που οι πολίτες αυτής της χώρας χάνουν αυτή τη στιγμή το συνταγματικό τους δικαίωμα να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις πάνω στο ίδιο τους το σώμα. 

Ραγίζει η καρδιά μου για τα επίπονα μαθήματα που μας καταδικάζουν να μάθουμε για την εποχή πριν την απόφαση "Roe v. Wade", όταν οι γυναίκες ρίσκαραν τη ζωή τους καταφεύγοντας σε παράνομες αμβλώσεις. Μία εποχή όπου η Κυβέρνηση αρνείτο στις γυναίκες τον έλεγχο στην αναπαραγωγική τους διαδικασία, τις υποχρέωνε να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνες που δεν ήθελαν και μετά τη γέννηση των παιδιών τους τις εγκατέλειπε. Αυτά ζούσαν οι μητέρες, οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας και να'μαστε πάλι εδώ. 

Οπότε ναι, είμαι συντετριμμένη για το έφηβο κορίτσι, γεμάτο θέληση για ζωή και υποσχέσεις, που δεν θα μπορέσει να τελειώσει το σχολείο ή να ζήσει τη ζωή του όπως το επιθυμεί, επειδή το Κράτος θα έχει τον έλεγχο πάνω στην αναπαραγωγική της διαδικασία. [...] 

Όταν δεν κατανοούμε την ιστορία, είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. [...]

Αυτή η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά η ιστορία μας δεν τελειώνει εδώ. Μπορεί τώρα να αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά μπορούμε. Και πρέπει. Αν νιώθετε όπως κι εγώ και θέλετε να αντιδράσετε εδώ και τώρα, σας ενθαρρύνω να μετατρέψετε την οργή και την αγανάκτησή σας σε δράση. [...]

Όλη η επιστολή της Michele Obama: 

Στο δικό του μήνυμα, ο Barack Obama ανέφερε: "Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος κόντρα στις ιδιοτροπίες πολιτικών και ιδεολόγων - επιτιθέμενο στις θεμελιώδεις ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών".