Πρίγκιπας Φίλιππος | Νέα δικαστική απόφαση επισφραγίζει ότι η διαθήκη του θα παραμείνει μυστική

Βρετανική εφημερίδα είχε κινηθεί νομικά μετά την απαγόρευση παρουσίας δημοσιογράφων στη συνεδρίαση.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, η διαθήκη κάποιου είναι διαθέσιμη μετά τον θάνατό του, όμως στην περίπτωση των μελών της βασιλικής οικογένειας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για πάνω από έναν αιώνα, συνηθίζεται στη χώρα να σφραγίζονται οι διαθήκες των royals για να προστατεύεται η μοναρχία.

Σύμφωνα με τον δικαστή που αποφάσισε ότι η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου θα παραμείνει μυστική για 90 χρόνια "είναι αλήθεια ότι ο νόμος εφαρμόζεται και για τη βασιλική οικογένεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο νόμος έχει τις ίδιες εφαρμογές σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτές οι συνθήκες είναι ειδικές” είπε και τόνισε δικαιολογώντας την απόφασή του πως "δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό για το πως θα μοιραστεί η περιουσία της βασιλικής οικογένειας”.

Μετά την απόφαση που πάρθηκε τον Ιούλιο του 2021, η εφημερίδα Guardian είχε κινηθεί νομικά σχετικά με την απόφαση να μην επιτραπεί στους δημοσιογράφους να παραστούν στη συνεδρίαση των δικαστών που αποφάσισαν για τη διαθήκη του Φιλίππου. Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα της εφημερίδας απέρριψε το αίτημά της λέγοντας πως η συνεδρίαση έπρεπε να γίνει ιδιωτικά "εξαιτίας ειδικών συνθηκών”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, οι τρεις δικαστές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση είπαν πως δεν μπορούσαν να ρισκάρουν με την παρουσία του Τύπου αφού φοβόντουσαν ότι θα γινόταν "καταιγίδα από τα media": "Η συνεδρίαση έγινε σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για τη μονάρχη και την οικογένειά της και το συμφέρον της δεν θα είχε προστατευθεί εάν η συνεδρίαση γινόταν με την παρουσία του Τύπου και όχι με μια ανακοίνωση με όλους τους λόγους για τις αποφάσεις που πάρθηκαν”.

Διαβάστε Επίσης