Αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας | Η τραγική ιστορία της πιο θλιμμένης royal

Τα πραγματικά γεγονότα της ζωής της αυτοκράτειρας της Αυστρίας που δεν έδειξε η σειρά του Netflix.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όσο κι αν στον κινηματογράφο και στα βιβλία, η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας ή κατά κόσμον πριγκίπισσα Σίσσυ, που είχε συνδεθεί άρρηκτα με τη Romy Schneider,  παρουσιαζόταν ως μία ευτυχισμένη νεαρή royal που έτυχε να ζήσει ένα από τα πιο δυνατά love stories στην ιστορία, εν τέλει η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Η ιστορία της επανήλθε στην επικαιρότητα ύστερα από τη νέα γερμανική σειρά του Netflix "The Empress", που αφηγείται τα γεγονότα της ζωής της αυτοκράτειρας, ωστόσο όχι με απόλυτη πιστότητα. 

Στην πραγματικότητα, η Σίσσυ ήταν διάσημη για την ομορφιά της, την οποία προσπαθούσε πάση θυσία να διατηρεί με ευφάνταστους τρόπους, δημιουργώντας τα δικά της καλλυντικά και θεραπείες. Μάλιστα, λέγεται πως η θεραπεία για τα μαλλιά της διαρκούσε τρεις ώρες, ενώ μετά την ηλικία των 30 δεν ήθελε να τη φωτογραφίζουν ή να την απεικονίζουν σε πίνακες.

Αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας | Η τραγική ιστορία της πιο θλιμμένης royal

Η Ελισάβετ "Σίσσυ" γεννήθηκε στον βαυαρικό οίκο των Wittelsbach και είχε μεγαλώσει στην εξοχή, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση για να ζήσει σε ένα παλάτι. Στα 16 της παντρεύτηκε τον Αυτοκράτορα Franz Joseph, κάτι που δεν ήθελε με τίποτα, καθώς έβρισκε τη ζωή στο Παλάτι ανιαρή. Η ίδια προτιμούσε να εξερευνά περιπέτειες και να βάζει τη δημιουργικότητά της σε εφαρμογή, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει όσο ήταν Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας. Η ανιαρή καθημερινότητά της την οδήγησε στο κάπνισμα, αλλά και σε δραστηριότητες όπως η ιππασία και η γυμναστική, θέματα συζήτησης και κουτσομπολιού για τον λαό. 

Μπορεί, λοιπόν, να την περιέγραφαν ως μία πολύ όμορφη γυναίκα, ωστόσο όλοι παρατηρούσαν το γεγονός πως ήταν πολύ αδύνατη. Ειδικότερα, η Σίσσυ έπασχε από διατροφικές διαταραχές και οξεία κατάθλιψη, την οποία δεν μπορούσε να ξεπεράσει εξαιτίας της ζωής στο Παλάτι και του βαρετού γάμου της. 

σισσυ της αυστριας

Επιπλέον, η Αυτοκράτειρα είχε χάσει και δύο παιδιά, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί ο ψυχικός της πόνος. Διέξοδο προσπαθούσε να βρει στα ταξίδια αλλά και στα βιβλία, που την συντρόφευαν σε όλη της τη ζωή. Μάλιστα, λέγεται πως κατά τη διάρκεια της περιποίησης των μαλλιών της, η ίδια χρησιμοποιούσε τις ώρες αυτές για να μαθαίνει ξένες γλώσσες. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά και Γαλλικά, ενώ διάβαζε νέα ελληνικά μαζί με τις σπουδές της στα ουγγρικά. 

Είναι γνωστή, εξάλλου, η σύνδεσή της με το νησί της Κέρκυρας και το ανάκτορο "Αχίλλειον" που είχε φτιάξει προκειμένου να επισκέπτεται όσο πιο συχνά γινόταν την Ελλάδα. Και παρά το γεγονός πως ήταν μία πολύ μορφωμένη γυναίκα που της άρεσε η ποίηση και η φιλοσοφία, στην ιστορία έμεινε ως σύμβολο ομορφιάς με εκκεντρικές προτιμήσεις. 

Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας δολοφονήθηκε το 1898 στην Ελβετία από τον Ιταλό αναρχικό Luigi Lucheni και σήμερα ο τάφος της βρίσκεται στην αυτοκρατορική κρύπτη κάτω από την εκκλησία Capuchin στη Βιέννη της Αυστρίας.

Διαβάστε Επίσης