Μαρία της Σκωτίας | Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν τη πολυτελή ζωή της διάσημης βασίλισσας

Η διεκδικήτρια του βρετανικού θρόνου και ξαδέλφη της βασίλισσας Ελισάβετ Α' είχε μια ενδιαφέρουσα ζωή.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η βασίλισσα Μαρία της Σκωτίας ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1542 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1567, όταν εξορίστηκε στην Αγγλία και έζησε φυλακισμένη με την κατηγορία ότι δολοπλοκούσε να δολοφονήσει την ξαδέλφη της, βασίλισσα Ελισάβετ Α', για να πάρει τον θρόνο.

Παρά το γεγονός ότι έζησε στην εξορία 18 χρόνια από την ζωή της, η Μαρία της Σκωτίας έζησε μια πολυτελή ζωή. Έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα αποδεικνύουν ότι η βασίλισσα είχε ό,τι ανέσεις μπορούσε να φανταστεί κανείς από το 1584 έως το 1585, όταν ήταν δηλαδή στην εξορία.

Η Μαρία έμενε σε ένα μεγάλο κάστρο, είχε υπηρετικό προσωπικό και έτρωγε πλουσιοπάροχα σε κάθε γεύμα της που αποτελούταν από 16 επιλογές πιάτων. Τα έγγραφε που είναι μια επιστολή που είχε γράψει η ίδια η βασίλισσα και οικονομικά έγγραφα με τους λογαριασμούς της για τα κάστρα όπου διέμενε, αποδεικνύουν ότι η βασίλισσα επέλεγε μόνο ποιοτικά κρέατα όπως μοσχάρι, αρνί και πουλερικά, όπως χήνα και πάπιες, αλλά και ψάρια, όπως σολομό, μπακαλιάρο και θαλασσινά. Στα πιάτα επέλεγε μπαχαρικά όπως κανέλα, πιπέρι, γαρύφαλλο, αλλά και σαφράν που στην Αγγλία εισήχθη τον 14ο αιώνα.

Η βασίλισσα επέλεγε πολλά εισαγόμενα και ακριβά προϊόντα όπως πορτοκάλια, ελιές, κάπαρη, ξηρούς καρπούς και σύκα αλλά και γλυκά όπως μαρμελάδες, μπισκότα και κομπόστες. Ανάμεσα στα έξοδα του σπιτιού ήταν και οι μισθοί για το υπηρετικό προσωπικό, όπως καθαρίστριες, πλύστρες, προμηθευτές και εργάτες. Παρά το γεγονός ότι δεν της επιτρεπόταν να κάνει ιππασία όσο συχνά ήθελε, εκείνη είχε στάβλο με δικά της άλογα, ενώ μπορούσε να έχει και καλεσμένους στο σπίτι της.

Η βασίλισσα λίγο αργότερα μεταφέρθηκε σε διαφορετικό κάστρο λόγω της επικίνδυνης περιρρέουσας κατάστασης στην Ευρώπης λόγω διαφορών στις θρησκείες, με τη Μαρία να φυλάσσεται από 40 στρατιώτες με επικεφαλής τον Sir Ralph Sadler, έναν ιππότη που βρισκόταν στην υπηρεσία του πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Α', βασιλιά Henry VII. H Μαρία της Σκωτίας, εξάλλου, ενώ καταδικάστηκε για προδοσία παρέμεινε 'φυλακισμένη' διατηρώντας το royal στάτους της ως ξαδέλφη της βρετανίδας μονάρχη, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν τα χρόνια της εξορίας της στην Αγγλία ως μια "πολυτελής φυλακή”.

Διαβάστε Επίσης