Το Φως Μέσα Μας | Το νέο βιβλίο της Michelle Obama

Κυκλοφορεί και στα ελληνικά, από την AΘens Bookstore Publications.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο της  Michelle Obama ΤΟ ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ κυκλοφορεί παγκοσμίως σε 23 γλώσσες, και στοχεύει να εμπνεύσει και να ενώσει τους αναγνώστες που μαζί μπορούν να οικοδομήσουν μονοπάτια προς την πρόοδο ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. Γι αυτό και η συγγραφέας υπόσχεται στο κοινό της "Υπερβάσεις σε Αβέβαιους Καιρούς", μια υπόσχεση που την τηρεί μέχρι τέλους, προσφέροντας στον αναγνώστη μια σειρά από καινούργιες προσεγγίσεις και οξυδερκείς στοχασμούς γύρω από το θέμα της αλλαγής, της αντιξοότητας, της δύναμης, προσφέροντας παράλληλα και την πεποίθησή της πως όταν αφήνουμε το φως μας να λάμψει για τους άλλους, μπορούμε να φωτίσουμε τον πλούτο και τις δυνατότητες του κόσμου που μας περιβάλλει, ανακαλύπτοντας βαθύτερες αλήθειες και νέα μονοπάτια προόδου.

Το Φως Μέσα Μας | Το νέο βιβλίο της Michelle Obama

Στο Becoming-Η Δική μου Ιστορία, τα απομνημονεύματά της που έγιναν δεκτά με εξαιρετικές κριτικές και είναι ένα βαθυστόχαστο και καθηλωτικό έργο, η Michelle Obama κατέγραψε το ταξίδι της ζωής της από την παιδική της ηλικία στο
Σάουθ Σάιντ του Σικάγου μέχρι την περίοδο που, ως υψηλόβαθμο στέλεχος, ισορροπούσε ανάμεσα στις απαιτήσεις της μητρότητας και της δουλειάς, και μέχρι τα χρόνια της ως πρώτης μαύρης γυναίκας που θήτευσε ως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Γράφοντας με εύστοχη ειλικρίνεια και σπινθηροβόλο πνεύμα, προσκαλούσε τους αναγνώστες της στον κόσμο της, και μοιραζόταν μαζί τους τους θριάμβους και τις απογοητεύσεις της, τόσο τις δημόσιες όσο και τις προσωπικές, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να στοχαστούν –και να αναγνωρίσουν– τη δύναμη των δικών τους ιστοριών και την αξία της δικής τους φωνής.

Στο νέο της βιβλίο, ΤΟ ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ: Υπερβάσεις σε αβέβαιους καιρούς, προσφέρει στους αναγνώστες της νέες και συναρπαστικές ιστορίες από τη ζωή της, και καίριες σκέψεις για την αλλαγή, τις προκλήσεις και τη δύναμη, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησής της ότι όταν αφήνουμε το φως μας να λάμψει για τους άλλους, μπορούμε να φωτίσουμε τον πλούτο και τις δυνατότητες του κόσμου γύρω μας, ανακαλύπτοντας βαθύτερες αλήθειες και νέα μονοπάτια προόδου. Αντλώντας από τις εμπειρίες της ως μητέρας, κόρης, συζύγου, φίλης, Πρώτης Κυρίας, και υπερασπίστριας του δικαιώματος της ψήφου, της μόρφωσης των κοριτσιών και της παιδικής υγείας, μοιράζεται τις συνήθειες και τις πρακτικές που έχει αναπτύξει στη διάρκεια της επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής για να υπερπηδά τα εμπόδια, να διατηρεί την ισορροπία και την αυτοπεποίθησή της, και να προσαρμόζεται στις αλλαγές – την κερδισμένη σοφία που της δίνει δύναμη να συνεχίζει να εξελίσσεται. Με ευθύτητα και συμπόνοια, εξερευνά επίσης θέματα που συνδέονται με τη φυλή, το φύλο, την ορατότητα, και ενθαρρύνει τους αναγνώστες να ασχοληθούν με τους φόβους τους, να βρίσκουν δύναμη μέσα τους και στην κοινότητά τους, και να ζουν με τόλμη.

Μιλώντας για την εκτεταμένη περίοδο οδύνης, απώλειας και αβεβαιότητας που άγγιξε κάθε γωνιά του κόσμου καθώς εξαπλωνόταν μια παγκόσμια επιδημία, ογκωνόταν μια πλημμυρίδα μισαλλοδοξίας και φανατισμού, και διψασμένοι για εξουσία αυταρχικοί ηγέτες έσφιγγαν στη μέγγενή τους έθνη σε όλο τον κόσμο, η Michelle Obama  αναγνωρίζει ότι υπήρξαν στιγμές στη πρόσφατο παρελθόν που αισθάνθηκε αποκαρδιωμένη, θυμωμένη και συγκλονισμένη, και ότι εκείνη η περίοδος άφησε πολλούς από εμάς αβέβαιους και ταραγμένους.
"Όταν, ωστόσο, η ισορροπία δεν είναι δυνατή" γράφει στην Εισαγωγή του βιβλίου της, "καλούμαστε να εξελιχθούμε … Καθώς συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί με τις προκλήσεις της πανδημίας, να αντιμετωπίζουμε θέματα αδικίας και αστάθειας, και να αγωνιούμε για το αβέβαιο μέλλον, αναρωτιέμαι αν είναι ώρα να πάψουμε να ρωτάμε "Πότε θα τελειώσει αυτό;” και, αντίθετα, να αρχίσουμε να θέτουμε ένα διαφορετικό, πιο πρακτικό σύνολο ερωτήσεων σχετικά με το πώς να μείνουμε όρθιοι μέσα στην πρόκληση και την αλλαγή: Πώς προσαρμοζόμαστε; Πώς χαλαρώνουμε, πώς παραλύουμε λιγότερο από την αβεβαιότητα; Με ποια εργαλεία πρέπει να στηρίξουμε τον εαυτό μας; Πού βρίσκουμε ακόμη περισσότερους και σταθερότητα για τους άλλους; Και, αν δουλέψουμε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά, τι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε για να αντεπεξέλθουμε μαζί;".

ΤΟ ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ είναι η βαθυστόχαστη απάντηση της Michele Obama  σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. "Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν καθαρές λύσεις και περιεκτικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ζωής" γράφει. "Από τη φύση της, η ανθρώπινη εμπειρία τις αγνοεί αυτές. Η καρδιά μας είναι πολύ πιο περίπλοκη, οι ιστορίες της ζωής μας πολύ πιο μπερδεμένες". Αντί για μια "μαγική συνταγή" για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής, προσφέρει στους αναγνώστες της μια ματιά μέσα στην προσωπική της εργαλειοθήκη.