Ο Βασιλιάς Κάρολος θα "σπάσει" το πρωτόκολλο στην τελετή στέψης για χάρη του εκσυγχρονισμού της μοναρχίας

Η αλλαγή που θα λάβει χώρα στη διαδικασία στέψης, ώστε ο θεσμός να συμβαδίσει με την εποχή.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι πληροφορίες θέλουν τον βασιλιά Κάρολο να λαμβάνει διαφορετικό δρόμο από εκείνον της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, σε ό,τι αφορά την τελετή στέψης του, αφού επιθυμεί η βασιλεία του να συμβαδίσει με την εποχή, αντανακλώντας τις δυσκολίες που περνάει ο λαός. Όπως είχε γίνει γνωστό, αυτό σημαίνει πως θα περιοριστεί η περίσσια πολυτέλεια που περιελάμβανε η τελετή της εκλιπούσας μονάρχη το 1953, δεδομένου ότι ο βρετανικός λαός αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση. 

Πέρα, όμως, από το χαρακτηριστικό της λιτής τελετής, ο βασιλιάς Κάρολος πρόκειται να σπάσει το πρωτόκολλο, για πρώτη φορά ύστερα από αιώνες. Ειδικότερα, ο Κάρολος κατά την στέψη του θα κληρονομήσει τον τίτλο του "Υπερασπιστή της Πίστης που υποστηρίζει τα δικαιώματα της Εκκλησίας της Αγγλίας", ωστόσο θα αναγνωρίσει με σεβασμό την ύπαρξη των υπόλοιπων θρησκειών, τις οποίες θα υπηρετήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι και οι λειτουργοί της εκκλησίας σχεδιάσουν να προσθέσουν αυτές τις λέξεις στην τελετή, προκειμένου η κίνηση αυτή να θεωρηθεί ως δήλωση που αντανακλά μία μοντέρνα, πολυπολιτισμική Βρετανία. Ειδικότερα, η αλλαγή θα προστεθεί είτε πριν, είτε μετά από τον όρκο του βασιλιά.

Άλλωστε, πολύ πριν γίνει βασιλιάς, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος είχε προσπαθήσει να ανοίξει τη "συζήτηση", δεσμευόμενος ότι θα προστατεύσει τον χώρο για την πίστη, "διατηρώντας τις διαφορετικές θρησκείες, κουλτούρες, παραδόσεις και πιστεύω που η καρδιά και το μυαλό μας μας κατευθύνει". 

Ο ίδιος, λοιπόν, ενδέχεται να λάβει τον τίτλο του "Υπερασπιστή των Πίστεων", το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στον ισχύοντα νόμο. Επειδή, όμως, μιλάμε για μία τεράστια αναθεώρηση, αν δεν το επιτρέψει ο χρόνος, ενδέχεται να αλλαχθεί επίσημα στην τελετή στέψης του πρίγκιπα William. 

Από το 1994 ο Κάρολος είχε εκφράσει τις θέσεις του σχετικά με το θέμα της θρησκείας, σημειώνοντας πως : "προσωπικά θα προτιμούσα να το δω ως Υπερασπιστής της Πίστης και όχι της συγκεκριμένης Πίστης, γιατί απλά σημαίνει μια ειδική απόδοση της πίστης, το οποίο πιστεύω πως κάποιες φορές είναι κάτι που προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Συμβαίνει για εκατοντάδες χρόνια. Άνθρωποι μάχονται ο ένας τον άλλο μέχρι τον θάνατο για αυτά τα πράγματα, το οποίο σε μένα μοιάζει μία περίεργη απώλεια της ανθρώπινης ενέργειας, όταν όλοι στην πραγματικότητα στοχεύουν στον ίδιο σκοπό". 

Διαβάστε Επίσης