Η Jane Fonda είχε αποκτήσει το παρατσούκλι 'Hanoi Jane' όταν το 1972 σε επίσκεψή της στο βόρειο Βιετνάμ είχε ποζάρει με ένα αντιαεροπορικό όπλο και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να είναι μία από τις πιο μαχητικές ακτιβίστριες στο Hollywood.
Μιλώντας σε συνέντευξή της στο 'Kelly Clarkson Show' με αφορμή την προώθηση της νέας της ταινίας '80 for Brady' μαζί με τις συμπρωταγωνίστριές της Lily Tomlin, Rita Moreno και Sally Field, η 85χρονη ηθοποιός εξήγησε τι ήταν αυτό που την έκανε να ασχοληθεί με τον κοινωνικό ακτιβισμό.
"Για μένα ήταν όταν έμαθα για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Κι όταν πραγματικά κατάλαβα γιατί γινόταν, δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο από το να μπω στο κίνημα για να σταματήσει”, είπε εξηγώντας ότι αργότερα ασχολήθηκε και με άλλα κοινωνικά ζητήματα. "Μπορείς να ασχοληθείς με όλα, τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό, την ομοφοβία, όλα, τον πόλεμο. Κι αν πραγματικά ασχοληθείς με αυτά, τα μελετήσεις και μάθεις για αυτά, βλέπεις πως όλα συνδέονται. Δεν θα υπήρχε κλιματική κρίση εάν δεν υπήρχε ρατσισμός”, είπε.
"Που θα μετέφεραν το δηλητήριο και την μόλυνση; Δεν θα είναι στο Bel Air. Πρέπει να βρουν ένα μέρος όπου φτωχοί άνθρωποι ή ιθαγενείς άνθρωποι ή έγχρωμοι άνθρωποι ζουν. Θα το βάλουν εκεί. Δεν μπορούν να αντισταθούν. Και για αυτό ένα μεγάλο μέρος του κινήματος για την κλιματική κρίση έχει να κάνει με την κλιματική δικαιοσύνη”, είπε η σταρ.
Η Fonda ήταν ανάμεσα στα 16 άτομα που είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2019 στη διαμαρτυρία για την κλιματική κρίση στα σκαλιά του Καπιτώλιου στην Ουάσινγκτον ενώ είχε πάρει άδεια από το Netflix να απέχει από τα γυρίσματα του 'Grace and Frankie' για να αφιερώσει τον χρόνο της σε πορείες και διαμαρτυρίες στην Ουάσινγκτον.