Πόσο θα κοστίσει η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου;

Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί και ποιος αναλαμβάνει το κόστος;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Με 2.000 καλεσμένους από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους θα βρίσκονται μέλη βασιλικών οικογενειών και αρχηγοί κρατών, καταλαβαίνουμε πως η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου θα είναι σχεδιασμένη στην εντέλεια, χωρίς το "Στέμμα" να λογαριάσει το υπέρογκο κόστος για την ασφάλεια των προσκεκλημένων και των υπόλοιπων υπηρεσιών που θα τους προσφερθούν. Σίγουρα ο νέος μονάρχης προσπάθησε να μειώσει τα έξοδα της τελετής, με το να "κόψει" άτομα από τη λίστα των καλεσμένων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η επίσημη τελετή δεν θα κοστίσει ένα σεβαστό ποσό με πολλά ψηφία. 

Πόσο θα κοστίσει η στέψη του βασιλιά Καρόλου; 

Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από το πόσο θα κοστίσει το ιστορικό γεγονός, αλλά και το πόσα χρήματα έχουν ήδη δαπανηθεί. Μέχρι τώρα το Παλάτι δεν έχει δημοσιεύσει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η τελετή θα κοστίσει γύρω στα 100 εκατομμύρια λίρες. Πηγή από το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στη Mirror πως "η ασφάλεια μόνο θα κοστίσει 150 εκατομμύρια λίρες, μπορεί περισσότερα. Είναι ένα τρελό νούμερο, όμως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία. Χιλιάδες έχουν εμπλακεί - πολλοί δουλεύουν υπερωρίες. Απλά το να φέρεις τους επίτιμους στη χώρα και να κανονίσεις τη διαμονή τους είναι από μόνη της μια τρομερή επιχείρηση. Ως επί τον πλείστον, η αστυνομία θα τους συνοδεύσει από το αεροδρόμιο", ανέφερε η ανώνυμη πηγή. Από την άλλη, ένα άτομο που είχε εμπλακεί στη σχεδίαση των γάμων του William και του Harry εξήγησε πως το νούμερο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας, Mark Scoular, ο οποίος μίλησε επίσης στη Mirror, υπογράμμισε πως το ποσό των 150 εκατομμυρίων λιρών είναι μεγάλο, ωστόσο πιθανολογεί πως το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο. 

Ποιος αναλαμβάνει το κόστος της τελετής;

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, "δεδομένου ότι η στέψη είναι μία εθνική κρατική περίσταση, οι πηγές χρηματοδότησης θα περιλαμβάνουν το Sovereign Grant και τη βρετανική κυβέρνηση". Να σημειωθεί πως το Sovereign Grant αποτελεί ένα ποσό που συγκεντρώνεται από τη φορολογία των πολιτών, το οποίο χρησιμοποιείται για τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας. Άλλωστε, γι' αυτό αρκετοί Βρετανοί επιθυμούν να μάθουν το ακριβές κόστος της τελετής, για να γνωρίζουν πόσα έχουν δωρίσει στο "Στέμμα". 

Πόσο κόστισε η τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ;

Σύμφωνα με το Forbes, η τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία περιελάμβανε περίπου 8.000 καλεσμένους, κόστισε 1,57 εκατομμύρια λίρες που ισούται με 46 εκατομμύρια σημερινές λίρες. Σίγουρα, το κόστος ήταν αρκετά μικρότερο από εκείνο του Καρόλου, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως το παλαιό ιστορικό γεγονός είχε λάβει χώρα λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτό εξηγεί από μόνο του ότι υπήρχαν πολλοί περιορισμοί όπως για παράδειγμα στα πολυτελή αντικείμενα βλ. ζάχαρη και κρέας.  

Διαβάστε Επίσης