Κάρολος | Το μήνυμα του για την πρώτη επέτειο από τον θάνατο της Ελισάβετ και η σπάνια φωτογραφία της εκλιπούσας που μοιράστηκε

Λίγο μετά τις 12 το βράδυ (ώρα Αγγλίας), ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ τίμησε την πρώτη επέτειο θανάτου της μητέρας του με τον δικό του τρόπο.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Μία απώλεια, η οποία προκάλεσε θρήνο σε κάθε σημείο του πλανήτη και επαναπροσδιόρισε τόσο τον ρου της ιστορίας όσο και τις σχέσεις ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ένας θάνατος που, μεταξύ άλλων, άγγιξε ιδιαίτερα τον μεγαλύτερο γιο της, Κάρολο.

Έτσι, λίγο αφότου το ρολόι έδειξε μετά τις δώδεκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο βασιλιάς εξέδωσε ένα επίσημο μήνυμα για να τιμήσει την πρώτη επέτειο θανάτου της μητέρας του, η οποία είναι ταυτόχρονα και η Ημέρα της Ανάρρησής του. Ο Κάρολος ανέβηκε αμέσως στο θρόνο όταν η μητέρα του πέθανε σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στο κάστρο Balmoral στη Σκωτία. Η ίδια βασίλευσε για 70 χρόνια και πρόσφατα είχε γιορτάσει το πλατινένιο της Ιωβηλαίο.

"Γιορτάζοντας την πρώτη επέτειο του θανάτου της αείμνηστης Μεγαλειότητάς της και της δικής μου ανάρρησης, θυμόμαστε με μεγάλη αγάπη τη μακρά ζωή της, την αφοσιωμένη υπηρεσία της και όλα όσα σήμαινε για τόσους πολλούς από εμάς", αναφέρει ο βασιλιάς Κάρολος στην ανάρτηση του.

"Είμαι βαθιά ευγνώμων, επίσης, για την αγάπη και την υποστήριξη που έχει επιδειχθεί στη σύζυγό μου και σε μένα κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, καθώς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας εξυπηρετήσουμε όλους", πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύζυγό του βασίλισσα Καμίλα.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα ένα ηχητικό υλικό με τον βασιλιά Κάρολο να διαβάζει τη δήλωσή του. Η ηχογράφηση έλαβε χώρα την Πέμπτη στο κάστρο Balmoral.

Το μήνυμα εστάλη επίσης από το Κάστρου Balmoral, ένα ακόμη σήμα του τόπου όπου ο βασιλιάς διαμένει. Ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ συνέχισε την παράδοση να αποσύρεται στο Balmoral στο τέλος του καλοκαιριού, όπου εθεάθη να πηγαίνει στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα με τη σύζυγό του. 

Κάρολος | Το μήνυμα του για την πρώτη επέτειο από τον θάνατο της Ελισάβετ και η σπάνια φωτογραφία της εκλιπούσας που μοιράστηκε

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί και παρατήρησαν αρκετοί είναι ότι το μήνυμα του βασιλιά συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ που δεν είχε δημοσιευθεί ποτέ και την οποία επέλεξε για να τιμήσει την επέτειο. Το πορτραίτο, όπως φαίνεται στο αφιερωματικό βίντεο, τραβήχτηκε από τον Cecil Beaton στο παλάτι του Μπάκιγχαμ κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίασης στις 16 Οκτωβρίου 1968.

Η φωτογραφία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην National Portrait Gallery μεταξύ Νοεμβρίου 1968 και Μαρτίου 1969 στην έκθεση "Beaton Portraits 1928-68". Η έκθεση ήταν η πρώτη αναδρομική έκθεση του έργου ενός εν ζωή φωτογράφου σε βρετανικό εθνικό μουσείο.

Ο Beaton φωτογράφισε για πρώτη φορά την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1942, και τα επίσημα πορτρέτα του που την απεικόνιζαν να φορά το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα την ημέρα της στέψης της το 1953 είναι από τις πιο διαχρονικές εικόνες της στέψης της. Μια νέα προσέγγιση απέναντι στο στατικό στυλ που παρατηρήθηκε σε προηγούμενα πορτραίτα στέψης, έφερε "έναν αέρα θεατρικότητας και αίγλης" απαθανατίζοντας τη νεαρή βασίλισσα μπροστά σε ένα ζωγραφισμένο φόντο του Αβαείου του Ουέστμινστερ, σύμφωνα με το Royal Collection Trust.

Διαβάστε Επίσης