Γιάννα Ανδρονοπούλου | H νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Hellas συστήνεται στο Harper's Bazaar

H Γιάννα Ανδρονοπούλου "σερφάρει" επιδέξια μεταξύ των προκλήσεων, των επαγγελματικών απαιτήσεων και της προσωπικής ισορροπίας και εξέλιξης, όπως κάνει και στο windsurf, το σπορ που λατρεύει και την έχει διδάξει πολλά για το τι απαιτεί μια ηγετική θέση.

HARPER'S BAZAAR TEAM

"The Genesis" αναγράφει η διακριτική ταμπέλα στην εξώπορτα του γραφείου της Γιάννας Ανδρονοπούλου, της νέας διευθύνουσας συμβούλου της Microsoft Hellas. "Νιώθετε πως γεννηθήκατε εκ νέου;" προκύπτει αβίαστα η ερώτηση προς την ντυμένη με comfort look επικεφαλής της ηγέτιδος εταιρείας τεχνολογίας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Εκείνη με απόλυτη ηρεμία και σιγουριά, τόσο για τον εαυτό της όσο και για την πολυετή εμπειρία της σε κορυφαίες τεχνολογικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, ανατρέχει σε μια εμπειρία η οποία έμελλε να την ωριμάσει και να καθορίσει τα άλματά της έως ότου προσγειωθεί στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Microsoft Hellas.

Γιάννα Ανδρονοπούλου | H νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Hellas συστήνεται στο Harper's Bazaar
Φόρεμα Victoria Beckham, attica. Κολιέ Piaget, Boutique Kassis.

"Πριν από μερικά χρόνια ένας executive career coach κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας σκιαγράφησης της προσωπικότητάς μου, αφού διαπίστωσε ότι είμαι ομαδική, αποδοτική, όσο και αποτελεσματική και ότι προσπαθώ να συμβάλλω με ιδέες σε σύνθετα ή απαιτητικά projects, με ρώτησε: "Παρ’ όλα αυτά, μήπως έχεις βολευτεί;". Προβληματίστηκα και κατάλαβα ότι αυτό που εννοούσε ήταν ότι κανείς, όσα κι αν έχει καταφέρει, δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύεται, αλλά να επιδιώκει να αξιοποιεί το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Άρα η ζωή και η καριέρα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια διαρκής ευκαιρία γνώσης και οι στόχοι να επαναπροσδιορίζονται καθημερινά".

Το εσωτερικό του γραφείου της, από τα μεγάλα παράθυρα του οποίου εισβάλλει η αδιάκοπη κίνηση της Λεωφόρου Κηφισίας αλλά και η γαλήνια θέα στο πράσινο του Άλσους Συγγρού, στο Μαρούσι, είναι λιτό, σχεδόν δωρικό. Η ίδια υπογραμμίζει ότι δεν έχει προλάβει να προσθέσει χρώμα ώστε να ενισχύσει την ενέργεια και τη δημιουργικότητα του χώρου. Ίσως να το διανθίσει με πράσινο, γιατί ενισχύει την αίσθηση ότι βρίσκεται πιο κοντά στη φύση. Θέλει, επίσης, να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη με βιβλία που αφορούν τις επιχειρήσεις αλλά και την αναζήτηση σκοπού.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το βιβλίο "Solve for Happy" του Mo Gawdat, το οποίο διάβασε στις καλοκαιρινές της διακοπές. "O συγγραφέας ισχυρίζεται ότι, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε και τις δοκιμασίες που έχουμε βιώσει, όλοι έχουμε τη δυνατότητα να αισθανθούμε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάστασή μας, μα και αισιόδοξοι για το μέλλον. Πάντα έχω την πεποίθηση και τη θέληση να ορίζω τη μοίρα μου. Σε κάθε επιτυχία και αποτυχία φροντίζω να μαθαίνω διαρκώς, να σηκώνομαι όταν πέφτω και να συνεχίζω για τον επόμενο στόχο ή πρόκληση".

Η Γιάννα Ανδρονοπούλου ξεκίνησε νωρίς την αναζήτηση σχετικά με το τι της αρέσει στη ζωή. Από την εφηβεία ανακάλυψε ότι της άρεσαν τα μαθηματικά και η φυσική, πηγαίνοντας "κόντρα" στην οικογενειακή παράδοση της νομικής επιστήμης. "Οι γονείς και ο στενός κύκλος της οικογένειάς μου είναι δικηγόροι, γεγονός που τους έκανε να θεωρούν δεδομένο ότι ως η μεγαλύτερη από τρία αδέλφια θα ακολουθούσα τη στρωμένη επαγγελματική πορεία. Μάλιστα, φρόντισαν να με γράψουν και σε σχολείο θεωρητικής κατεύθυνσης". Εκεί ως πρόεδρος του 15μελούς προ-
ώθησε το Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) και το πώς το προσέγγιζε το ίδιο το σχολείο. "Κατάφερα να ενισχύσω το ενδιαφέρον για το STEM και να κινητοποιήσω κάποιους από τους μαθητές να επιδείξουν την αναγκαία τόλμη για να το γνωρίσουν και ενδεχομένως να το αγαπήσουν. Δεν υπάρχουν "πρέπει”, "θέσφατα” και "δεδομένα”, αλλά αντίθετα "μαθαίνω”, "μου αρέσει”, "μου ταιριάζει” και "το ακολουθώ”".

Γιάννα Ανδρονοπούλου
Πουκάμισο και παντελόνι Sportmax, Max Mara Boutique. Kοσμήματα Piaget, Boutique Kassis.

Τη ρωτώ εάν έτσι λειτουργεί και ως γονιός. "Πάντα εστίαζα στο πώς τα παιδιά μου θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, αυτόνομοι, αξιοποιώντας τις δικές τους δυνατότητες και ικανότητες, αποφεύγοντας να ακολουθούν ένα προκαθορισμένο μοντέλο. Τα παιδιά πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο που τους εκφράζει και τους ενδιαφέρει". Ο γιος της Γιάννας Ανδρονοπούλου σπουδάζει ιατρική, ενώ η κόρη της, που φέτος ξεκινά τη Γ' Λυκείου, ενδιαφέρεται να ακολουθήσει την επιστήμη των οικονομικών. Όσο για την ίδια, σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο Πολυτεχνείο σε μια εποχή που οι γυναίκες εκεί αποτελούσαν μειοψηφία και οι απόφοιτες δεν ξεπερνούσαν το 10%. Σε αντίθεση με σήμερα, που το ποσοστό των γυναικών προσεγγίζει το 50%. Βέβαια, για να υπάρξει αυτή η σημαντική εξέλιξη, που προϋποθέτει αλλαγή αντίληψης και μιας πιο "ανοιχτής" κουλτούρας, αρκετές γυναίκες στη χώρα μας βίωσαν "περίεργες" συνθήκες.

"Στις συνεντεύξεις για δουλειά συχνά προέκυπτε το ερώτημα αν σκοπεύω να παντρευτώ άμεσα και αν προγραμματίζω να γίνω μητέρα σύντομα. Αυτό ήταν απόρροια μιας στρεβλής και στερεοτυπικής αντιμετώπισης της τότε εποχής. Δε σας κρύβω ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας μου έτυχε να αντιμετωπίσω και ορισμένες περιπτώσεις διάκρισης ως προς το φύλο, όπως, για παράδειγμα, ότι κάποιο task ήταν πολύ δύσκολο ή το ταξίδι σε κάποια "δύσκολη” γεωγραφικά περιοχή ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για μια γυναίκα". Η ίδια είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης υποστηρίζοντας θερμά την ισορροπία των φύλων στην εργασία και την ένταξη των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς ηγείται της ομάδας Women Employee Resource Group (ERG) της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Τουρκία, το Ισραήλ και τις χώρες της Αδριατικής. "Η αδιάκοπη προσπάθεια, η αυτοπεποίθηση, η καθοδήγηση σε επίπεδο mentorship σε άλλες γυναίκες και οι υποστηρικτικές δράσεις και πολιτικές που διαθέτουν σήμερα σύγχρονοι οργανισμοί όπως η Microsoft, όπως, για παράδειγμα, το inclusive hiring, αλλά και οι συνεχείς εκπαιδεύσεις κατά των στερεοτύπων είναι η συνταγή για να πετύχεις αυτά που επιθυμείς".

Γιάννα Ανδρονοπούλου
Πουκάμισο Calvin Klein, attica.

Στόχος της είναι να κινητοποιήσει το ευρύτερο οικοσύστημα της εταιρείας με στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους. "Σήμερα στην τεχνολογία είναι έντονο το φαινόμενο, όταν αναζητάς κάποιους ρόλους, να μη βρίσκεις τον απαιτούμενο
πλούτο σε γυναικείο ταλέντο. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο μέσω καλά σχεδιασμένων εκπαιδεύσεων να κτίζεις μια αποτελεσματική διαδρομή, ένα pipeline, το οποίο θα σου επιτρέψει στο κοντινό μέλλον να δημιουργήσεις μια εύρωστη δεξαμενή υποψηφίων και κατ’ επέκταση να βρίσκεις το ταλέντο και την ειδίκευση που αναζητάς. Θεωρώ ότι όσο αναφερόμαστε στην στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), βρισκόμαστε στο κατάλληλο timing ώστε να ζήσουμε τη νέα βιομηχανική επανάσταση. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε όλα όσα έχει να μας προσφέρει η τεχνολογία, αλλά και να αξιολογήσουμε το πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε. Συνεχώς επενδύω χρόνο για να μάθω κάτι καινούριο για το ΑΙ, ενώ μελετούμε τρόπους για να προσφέρουμε στο κοινό την κατάλληλη εκπαίδευση και τις δεξιότητες όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη" σημειώνει, επισημαίνοντας ότι η διπλωματική της εργασία αφορούσε το ΑΙ.

Έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια στη "στενή" διοικητική ομάδα και συνολικά εννέα στη Microsof Hellas, δε θεωρεί ότι από την 1η Ιουλίου, όταν και ανέλαβε τη θέση της CEO, άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο τη "βλέπει" ο σύζυγός της. Με σπουδές ηλεκτρολόγου-μηχανικού κι εκείνος, ασχολείται με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και τον ευρύτερο τομέα της πληροφορικής. Ένα project στο οποίο συνεργάστηκαν στο Παρίσι έγινε η αφορμή για τη γνωριμία τους, που εξελίχθηκε σε σχέση ζωής. "Πάντοτε μοιραζόμασταν τις ευθύνες για τα παιδιά και το σπίτι. Υπάρχει αλληλοκατανόηση. Ωστόσο, στο σπίτι δε μιλάμε ποτέ για δουλειά" διευκρινίζει με μια δόση ανακούφισης.

Μεγαλώνοντας τα καλοκαίρια στο παραθαλάσσιο εξοχικό της οικογένειας, ερωτεύτηκε το windsurf, με το οποίο ασχολείται χειμώνα-καλοκαίρι, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. "Η αίσθηση ελευθερίας και περιπέτειας που απολαμβάνω με την ιστιοσανίδα είναι πρωτόγνωρη. Mε ηρεμεί και με γυμνάζει. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς το windsurf μοιάζει με την ηγεσία και τις ευθύνες που αυτή συνεπάγεται. Κατ’ αρχάς, πρέπει να είσαι στρατηγικός, να εστιάσεις στην πορεία σου και να κοιτάς συνέχεια τον τελικό προορισμό στον οποίο θέλεις να πας, ανεξαρτήτως συνθηκών. Συχνά αντιμετωπίζεις πολλές προκλήσεις και αντιξοότητες, που οφείλεις να διαχειριστείς με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Το windsurf έχει τη μαγεία να μεταβάλλεται διαρκώς, γεγονός που κρατά σε εγρήγορση το μυαλό και το σώμα. Την ίδια στιγμή σε ωθεί να συνεχίζεις την προσπάθεια, ακόμα και αν τα δεδομένα είναι εναντίον σου". Επιχειρώντας μια αποτίμηση στη μέχρι σήμερα πορεία της, δηλώνει ότι δε θα έκανε κάτι διαφορετικά, επαγγελματικά ή οικογενειακά, στη ζωή της. "Δεν το λέω εγωιστικά ή αυτάρεσκα και με αμετροέπεια, καθώς κάθε άλλο παρά θεωρώ ότι τα έχω κάνει όλα καλά ή επιτυχημένα, ούτε θεωρώ ότι η δική μου διαδρομή είναι η πλέον συναρπαστική. Ωστόσο, κάθε στιγμή που κλήθηκα να κάνω μια επιλογή ήμουν συνειδητοποιημένη και έτοιμη να την πραγματώσω".

Γιάννα Ανδρονοπούλου
Καμπαρντίνα, πουκάμισο και παντελόνι Calvin Klein, attica.
Από τον Παναγιώτη μαρκέτο. Φωτογραφίες: George Katsanakis (10AM). Styling: Λάζαρος Τζοβάρας.