Μαριάννα Κιμούλη: "Η οικογένεια μου πάντα σεβόταν την αυτονομία μου"

Αυθόρμητες, με την ορμή της νεότητάς τους και το ταλέντο της υποκριτικής, οι "Ψυχοκόρες" μιλούν στο Harper's Bazaar για τη ζωή, τα όνειρα και το πάθος τους για τη δουλειά.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Από τις Κατερίνα Κηλίδη και Λουκία Λυκίδη

Η Μαριάννα Κιμούλη είναι η Μαρίκα της σειράς. Τη φωνάζουμε με το όνομα της ηρωίδας που υποδύεται και εκείνη γυρνάει. Γελάμε όλες μαζί.

Πώς ήταν η εμπειρία από την κατάδυση σας στον ρόλο της σειράς;

Είμαι πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε μία τέτοια ευκαιρία και χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σεναριογράφους της σειράς, την Πέννυ Φυλακτάκη και τον Βαγγέλη Νάση. Δημιούργησαν πρόσωπα τρισδιάστατα, πολύπλοκα που κάθε ηθοποιός θα ήθελε να τα υπερασπιστεί.

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα όταν διαβάσατε το ρόλο σας;

Ακραίο θαυμασμό. Όντας η μεγαλύτερη εκ των τεσσάρων αδελφών, λειτουργεί σαν δεύτερη μάνα έχοντας πάντα την αίσθηση ότι οφείλει να προστατεύει τους πιο αδύναμους. Έχει έναν πάρα πολύ ισχυρό αξιακό κώδικα, τεράστια υπομονή και κατανόηση.

Ποια χαρακτηριστικά έχετε κοινά με την ηρωίδα σας;

Η Μαρίκα είναι ο άνθρωπος που θα ήθελα και παλεύω καθημερινά να είμαι. Δυστυχώς, όμως ζούμε σε μία κοινωνία που σπάνια συναντάς τέτοιου είδους χαρακτήρες.

Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στα γυρίσματα;

Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν δώρο και πρόκληση μαζί. Συνάντησα ανθρώπους που μου έμαθαν ειλικρινά τι σημαίνει η έννοια αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα αυτό έθεσε τον πήχη πάρα πολύ ψηλά για τις επόμενες δουλειές.

Tα δύσκολα θέματα που πραγματεύεται η σειρά πόσο σας επηρέασαν στην καθημερινότητα σας;

Ο ρόλος της τέχνης κατά τη γνώμη μου είναι να υπενθυμίζει. Οφείλουμε να συνδιαλεγόμαστε με δύσκολα θέματα. Τόσο για μας τους ίδιους όσο και για τους ανθρώπους που θα δούνε την σειρά.

Διαβάζοντας και ερμηνεύοντας για την σειρά αλλάξατε/μετακινηθήκατε με κάποιον τρόπο;

Πολύ και με διαφορετικούς τρόπους. Είτε συναντώντας ανθρώπους που μου έμαθαν πως οφείλω να υπάρχω μέσα σε μία δουλειά, είτε προσπαθώντας να υπερασπιστώ μία προσωπικότητα όπως αυτή της Μαρίκας. Η διαδικασία της δημιουργίας πάντα και υπό οποιαδήποτε συνθήκη μας μετακινεί.

Πώς ήταν οι σχέσεις σας μεταξύ σας;

Αν έπρεπε να περιγράψω τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν με μία μόνο λέξη θα τις χαρακτήριζα "ουσιαστικές".

Δημιουργήθηκαν φιλίες; Βρήκατε κοινά μεταξύ σας;

Μέσα από αυτή τη δουλειά δημιούργησα φιλίες αλλά και σχέσεις ζωής. Με την Ασημένια, την Μαργαρίτα και την Άννα, νομίζω από το πρώτο κιόλας κάστινγκ που κάναμε μαζί, συνειδητοποίησα ότι έχουμε ένα βασικό κοινό. Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την δουλειά μας αλλά δεν παίρνουμε τόσο στα σοβαρά τον εαυτό μας.

Στις επαγγελματικές σχέσεις συχνά τηρούνται κάποια όρια. Στο επάγγελμα του ηθοποιού που έχει να κάνει με συναίσθημα πώς διαμορφώνεται όλο αυτό;

Η υποκριτική δεν έχει να κάνει μόνο με το συναίσθημα. Έχει να κάνει κυρίως με την σκέψη, η οποία φέρει και συναίσθημα. Είναι ένα συλλογικό επάγγελμα που έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Τα όρια τα θέτει πάντα η συνθήκη και εσύ ο ίδιος.

Ήταν εύκολο για εσάς να ακολουθήσετε τον δρόμο του ηθοποιού, χρειάστηκε να κάνετε την επανάσταση σας;

Η οικογένεια μου πάντα σεβόταν την αυτονομία μου και τις επιλογές μου. Όμως στην σημερινή κοινωνία και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα, διότι η ίδια η πολιτική εξουσία δεν σέβεται τον σύγχρονο πολιτισμό που παράγεται.

Υπήρξαν κάποια πρότυπα/ μέντορες στη ζωή σας;

Οι δάσκαλοι που είχα στην Αγγλία οργάνωσαν με έναν σπάνιο τρόπο, κατά τη γνώμη μου, το πως σκέφτομαι και συμπεριφέρομαι. Παρόλ’αυτά όλοι οι άνθρωποι που έχω επιλέξει να είναι δίπλα μου, οι φίλοι μου, αποτελούσαν πάντα πρότυπο για μένα.

Υπήρξε κάποια παράσταση/ταινία/γεγονός που σας επηρέασε στην επιλογή της ηθοποιίας;

Έχοντας την ακραία τύχη να περνάω τα καλοκαίρια μου από πάρα πολύ μικρή ηλικία στην Αγγλία, παρακολούθησα την Προδοσία του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία του Ίαν Ρίκσον, στο Λονδίνο. Αν και είχα πάρει την απόφαση ότι θα γίνω ηθοποιός από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, με έναν ανεξήγητο τρόπο αυτή η παράσταση ήταν σαν να επιβεβαίωσε την επιλογή μου.

Πώς φαντάζεστε την ζωή σας να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια;

Έχω μία αδυναμία στο να ονειρευτώ σε βάθος χρόνου. Πολλές φορές δεν μπορώ να φανταστώ ούτε την επόμενη μέρα πόσο μάλλον τα επόμενα χρόνια. Η ζωή μας κινείται με μία ακραία ταχύτητα και ταυτόχρονα βομβαρδιζόμαστε από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Αυτού του είδους η καθημερινότητα λοιπόν μου καθιστά αδύνατο το να ονειρευτώ όπως ονειρευόμουνα παλιά. Σε βάθος χρόνου και άφοβα.

Τι στόχους έχετε σε αυτή τη φάση της ζωής σας;

Να δημιουργώ.

Έχει στα μελλοντικά σχέδια θέση η δημιουργία οικογένειας; Επόμενος ρόλος;

Έχω επικεντρωθεί κυρίως στα επαγγελματικά σε αυτή τη φάση της ζωής μου. Ο επόμενος ρόλος μάλλον θα είναι στον κινηματογράφο και ύστερα στο θέατρο.

Ποια ήταν η πιο συγκλονιστική εμπειρία που έχετε ζήσει μέχρι σήμερα στην υποκριτική;

Ξεχωρίζω την δεύτερη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Θυμάμαι έντονα πως όλη η ατμόσφαιρα έντασης και άγχους που επικρατούσε εξαφανίστηκε με το που ξεκίνησε η παράσταση. Αντικαταστάθηκε από ένα αίσθημα ελευθερίας.

Πώς είναι το 24ωρο σας; Πώς διαμορφώνεται η μέρα σας;

Πολλές φορές έχω την αίσθηση ότι μοιάζει ανεπαρκές. Προσπαθώ να το γεμίζω με τους ανθρώπους που έχω επιλέξει να είναι δίπλα μου.

Σας αρέσει ο τρόπος ζωής που επιβάλλει η ζωή του ηθοποιού;

Κουβαλάει μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες. Το πιο σημαντικό είναι να βρεθούν οι άνθρωποι που θα σε υποστηρίζουν και θα τους υποστηρίζεις ακόμα και αν έχετε διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Ποια η σχέση σας με τη Μόδα; Τι σας αρέσει να φοράτε;

Μου αρέσει να φορώ οτιδήποτε με κάνει να αισθάνομαι άνετα. Πάντα έβλεπα το στυλ και την μόδα σαν έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα ρούχο μου θα επέλεγα ένα κίτρινο πουλόβερ που μου είχε πλέξει η γιαγιά μου. Δυστυχώς δε μου κάνει πια, αλλά είναι κάτι που θα κρατήσω για πάντα στην ντουλάπα μου.

Πόσο εύκολη είναι η συντροφικότητα για μια ηθοποιό;

Αισθάνομαι πως η συντροφικότητα πλέον είναι δύσκολη για όλους μας, ασχέτως επαγγέλματος, γι’ αυτό και εκτιμώ την υποκριτική. Είναι μία τέχνη που μας μαθαίνει να ζούμε μαζί με άλλους ανθρώπους. Σε μία εποχή όπου μοιάζει να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε το προσωπικό μας συμφέρον και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ειλικρινή έκθεση λες και ο προσωπικός χώρος κινδυνεύει από το σύνολο.

Σας αρέσει να παρακολουθείτε την επικαιρότητα ή προσπαθείτε να το αποφεύγετε;

Έχω την αίσθηση ότι οφείλω να ενημερώνομαι για ορισμένα θέματα της επικαιρότητας κυρίως γιατί ονειρεύομαι να είμαι μέρος ενός καλλιτεχνικού αποτελέσματος που συνομιλεί με το σήμερα.

Είστε δραστήρια στα social media;

Παραπάνω απ´όσο θα ήθελα.

Εκφράζετε την άποψη σας δημόσια για τα θέματα της επικαιρότητας;

Μόνο για θέματα τα οποία γνωρίζω σε βάθος και νιώθω πως έχω πραγματικά κάτι να πω.

Πώς βλέπετε την συζήτηση για τα έμφυλα ζητήματα ειδικά μετά την συμμετοχή σας στην σειρά;

Χαίρομαι που υπάρχει συζήτηση και ευαισθητοποίηση για τα έμφυλα ζητήματα, αναγνώριση της ανισότητας, αλλά έχει έρθει ο καιρός που οι συζητήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις.

Tι πιστεύετε ότι ζήσατε που σας καθόρισε και σας χαρακτηρίζει;

Η οικονομική κρίση και η πανδημία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην γενιά μας. Έχουν δημιουργήσει μία τρομακτική ανασφάλεια για το τι έπεται.

Υπάρχει χάσμα, αδυναμία επικοινωνίας ή και ρήξη με τις προηγούμενες γενιές;

Σαφέστατα, όπως υπάρχουν και λάθη τα οποία έγιναν. Το πιο σημαντικό για μένα όμως είναι να μην υπάρχει χάσμα και ρήξη με την Ιστορία. Το παρελθόν ορίζει και καθορίζει το μέλλον μας. Οφείλουμε να το σεβόμαστε και να αντιστεκόμαστε σε ένα κοινωνικό σύστημα που ιδίως τα τελευταία χρόνια παλεύει να διαγράψει την μνήμη μας παραχαράσσοντας πολλές φορές στην Ιστορία.

Μαριάννα Κιμούλη: "Η οικογένεια μου πάντα σεβόταν την αυτονομία μου"
H Μαριάννα Κιμούλη με φόρεμα, ζώνη και δαχτυλίδι Dior, Dior Boutique.

Γιατί επιστρέψατε από το Λονδίνο;

Η επιλογή αυτή είχε να κάνει περισσότερο με τον τρόπο ζωής. Έφυγα σε πολύ μικρή ηλικία, σπούδαζα σε δύο σχολές και παράλληλα δούλευα. Πήγαινα από το πανεπιστήμιο, στη δραματική σχολή και μετά στο γύρισμα. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα επέστρεφα στην Ελλάδα αν είχα φύγει σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι ,προς το παρόν, δεν το έχω μετανιώσει.

Είναι εύκολο για μια Ελληνίδα ηθοποιό μετά από τις σπουδές υποκριτικής στο Λονδίνο να κυνηγήσει μια καριέρα εκεί;

Η Αγγλία είναι μία χώρα που σέβεται τον πολιτισμό της, την τέχνη που παράγει αλλά και τους ανθρώπους που τη διακονούν. Ταυτόχρονα όμως μιλάμε για μία βιομηχανία θεάματος. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και τα πράγματα κινούνται με τρομαχτική ταχύτητα ακόμα και για κάποιον που έχει γεννηθεί εκεί. Το πιο σημαντικό για μένα είναι το να έχεις κατακτήσει πλήρως τη γλώσσα, διότι είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία του ηθοποιού. Παρόλ’ αυτά ακόμα και δίγλωσσος να είσαι, όπως στη δική μου περίπτωση, οι προκλήσεις που θα συναντήσεις είναι πολλές.

Φωτογραφίες: Βασίλης Μαντάς. Styling: Ειρήνη Αναστασιάδη. Ευχαριστούμε θερμά το Minu Athens (@minu.athens) για τη φιλοξενία.

*Ο Α' κύκλος της σειράς "Ψυχοκορες" κάνει πρεμιέρα στο κανάλι του ΑΝΤ1 στις 6 Μαρτίου. Στον ΑΝΤ1+ θα συνεχίζει να παίζεται κανονικά ο υπόλοιπος Β' κύκλος ενώ  θα προβληθεί και ο Γ' κύκλος.  Όλα τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του ΑΝΤ1+.

Διαβάστε Επίσης