Άννα Λουιζίδη: "Αυτό ήταν το πρώτο συναίσθημα όταν διάβασα τον ρόλο της Φρόσως στις Ψυχοκόρες"

Αυθόρμητες, με την ορμή της νεότητάς τους και το ταλέντο της υποκριτικής, οι "Ψυχοκόρες" μιλούν στο Harper's Bazaar για τη ζωή, τα όνειρα και το πάθος τους για τη δουλειά.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Από τις Κατερίνα Κηλίδη και Λουκία Λυκίδη

Η Άννα Λουιζίδη, που υποδύεται τη Φρόσω Πολύζου, καταφθάνει στο σετ της φωτογράφη σης. Το γάργαρο γέλιο της και η φυσική της ενέργεια εκπέμπουν μια εσωτερική δύναμη. Δεν έχει απαιτήσεις ή απαγορευτικά για το τι θα φορέσει για να φωτογραφηθεί, δε φοβάται να τσαλακώσει ή να ωραιοποιήσει την εικόνα της, της αρκεί να είναι αυθόρμητη και αυθεντική.

Πώς ήταν η εμπειρία από την κατάδυση σας στον ρόλο της σειράς;

Μεσα από τις Ψυχοκόρες μου ζητήθηκε, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και τους συγγραφείς, να "δημιουργήσω” έναν άνθρωπο και να μπω στο σώμα του για να τον υπερασπιστώ. Μέσα από τη Φρόσω είχα την ευκαιρία να εξασκήσω όσα έμαθα απο τη σχολή και να ανακαλύψω δικά μου εργαλεία. Όταν απαιτεί ο ρόλος να επανεφεύρεις τον τρόπο που κινήσε, που μιλάς, που κοιτάς είναι ένα υπέροχο ταξίδι μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου που σου επιβάλλει να απομακρύνεσαι από τον εγωκεντρισμό και τη μισαλλοδοξία.

Άννα Λουιζίδη: "Αυτό ήταν το πρώτο συναίσθημα όταν διάβασα τον ρόλο της Φρόσως στις Ψυχοκόρες"
Από αριστερά προς δεξιά: Η Μαριάννα Κιμούλη με φόρεμα και ζώνη Dior, Dior Boutique. Κοσμήματα, Minas Designs. Η Μαργαρίτα Αλεξιάδη με πουκάμισο, φόρεμα και κολιέ Dior, Dior Boutique. Η Άννα Λουιζίδη με τοπ Ηaαls, haalsofficial.com. Φούστα Alaοa, luisaword.com. Κολιέ, παντατίφ και βραχιόλι, Minas Design. Η Μένια Βουλιώτη με τζάκετ Polo Ralph Lauren, Polo Ralph Lauren Boutique. Φόρεμα DVF, DVF Boutique. Σκουλαρίκια και δαχτυλίδια, Minas Designs.

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα όταν διαβάσατε το ρόλο σας;

Δικαίωση, αυτό ήταν το πρώτο συναίσθημα όταν διάβασα τον ρόλο της Φρόσως. Μέσα από εκείνη μου ζητήθηκε να υπερασπιστώ την ντροπή, την επιθυμία να είσαι αόρατος άλλα και την δύναμη, την οργή και τη μαχητικότητα που συχνά κρύβεται σε ένα φαινομενικά αδύναμο σώμα.

Ποια χαρακτηριστικά έχετε κοινά με την ηρωίδα σας;

Όταν διάβασα πρώτη φορά την περιγραφή του χαρακτήρα ένιωσα πως συναντιέμαι κάπου στον πυρήνα μου με τη Φρόσω. Παρότι ξέρω ότι ένα κομμάτι της είναι δικό μου και αντίστροφα, μου είναι δύσκολο να ονοματίσω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθότι δεν βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία. Για παράδειγμα, οργίζομαι, αλλά όχι όσο η Φρόσω, ντρέπομαι, άλλα όχι όσο η Φρόσω, μάχομαι αλλά σίγουρα όχι όσο ή όπως η Φρόσω. Επιπλέων υπάρχουν κομμάτια μου που ανακάλυψα ή απενοχοποίησα μέσα από εκείνη. Τη θαυμάζω πολύ και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να πω την ιστορία της και να ζήσω το σώμα της.

Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στα γυρίσματα;

Είμαι πολύ τυχερή που βρέθηκα δίπλα σε ανθρώπους που με υπομονή με στήριξαν και με έμαθαν πως να είμαι επαγγελματίας καθώς όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα είχα αποφοιτήσει από τη σχολή ένα εξάμηνο πριν. Δεν θα ήταν ίδιο το αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε ένα κλίμα κατανόησης και προστασίας και είμαι ευγνώμων για τα συνεργεία, τους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς και τους ηθοποιούς που συνάντησα στην πρώτη μου εμπειρία στην τηλεόραση.

Tα δύσκολα θέματα που πραγματεύεται η σειρά πόσο σας επηρέασαν στην καθημερινότητα σας;

Ασφαλώς το να μπαίνεις στα παπούτσια ενός αναλφάβητου κοριτσιού που παραβιάζεται σε ένα εχθρικό περιβάλλον δεν μπορεί να σε αφήσει ανεπηρέαστη. Είμαι ευγνώμων που οι άνθρωποι δίπλα μου με επανέφεραν μετά από κάθε δύσκολο γύρισμα με κατανόηση και στοργή.

Διαβάζοντας και ερμηνεύοντας για την σειρά αλλάξατε/μετακινηθήκατε με κάποιον τρόπο; Αναθεωρήσατε για το "ένδοξο παρελθόν" μας;

Μέσα από αυτό το ταξίδι ήρθα κοντά σε θεσμούς και "αυτονόητα” της εποχής εκείνης. Καλείσαι έτσι να κρίνεις ήθη, έθιμα και παραδόσεις που ορισμένοι σήμερα νοσταλγούν ξεχνώντας πως κάποια από αυτά επέβαλαν τον αποκλεισμό, την κακοποίηση και την καταπίεση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Καταλαβαίνεις ότι η ντροπή κοινωνικά χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ως εργαλείο καταπίεσης, ότι η πονηριά δεν είναι χαρακτηριστικό των γυναικών αλλά των ομάδων που στερούνται το δικαίωμα της βούλησης. Δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα είναι στην πραγματικότητα κεκτημένα από ανθρώπους που υπέφεραν στην απουσία τους και οφείλουμε να τα προστατεύουμε. Το "ένδοξο παρελθόν”, όταν το κοιτάς με μεγεθυντικό φακό δεν ήταν και τόσο ένδοξο τελικά.

Πώς βιώνεται τις σχέσεις με τις συναδέλφους σας;

Όπως και με τους συναδέλφους μου, κάποιες φορές δημιουργούνται φιλίες και κάποιες όμορφες συνεργασίες. Οφείλω να πω πως η συνάντηση με τα 3 κορίτσια στη σειρά ήταν πολύ ευτυχής γιατί μοιραζόμασταν τις ίδιες ανησυχίες και τον ίδιο ενθουσιασμό για την πρώτη μας μεγάλη δουλεία. Κάπως σαν να πήγαμε μαζί σχολείο και να μαθαίναμε η μια από την άλλη πως να υπάρχουμε μέσα σε έναν ρόλο σε επαγγελματικά πλαίσια. Από την άλλη η γνωριμία μου με τη Μαρίνα Ασλάνογλου, με την οποία έχω και τις περισσότερες σκηνές στη σειρά, ήταν για εμένα ένα δώρο καθώς με στήριξε και με καθοδήγησε στις δύσκολες σκηνές με έναν αξιοθαύμαστο και γενναιόδωρο τρόπο. Έχω υπάρξει πολύ τυχερή με τους και τις συναδέλφους που έχω συναντήσει έως τώρα, ελπίζω το ίδιο να απαντώ και σε μερικά χρόνια από τώρα.

Άννα Λουιζίδη
Η Άννα Λουιζίδη με τοπ Τed Baker. Φούστα Alaïa, luisaworld.com. Κολιέ παντατίφ και βραχιόλι, Minas Designs.

Στις επαγγελματικές σχέσεις συχνά τηρούνται κάποια όρια. Στο επάγγελμα του ηθοποιού που έχει να κάνει με συναίσθημα πως διαμορφώνεται όλο αυτό. Έχετε κυρίως αντιμετωπίσει ανταγωνισμό ή αλληλεγγύη;

Οι ηθοποιοί διαχειρίζονται το συναίσθημα κατά τη διάρκεια της εκάστοτε σκηνής φορώντας τη μάσκα του ρόλου, τα συναισθήματα που ανταλλάσσονται μεταξύ των ρόλων δεν επηρεάζουν απαραίτητα τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των ηθοποιών. Οι επαγγελματικές σχέσεις συνεπώς είναι όπως στα περισσότερα επαγγέλματα.

Ήταν εύκολο για εσάς να ακολουθήσετε τον δρόμο του ηθοποιού, χρειάστηκε να κάνετε την επανάσταση σας;

Οι γονείς μου ποτέ δεν υπήρξαν εμπόδιο στην αγάπη μου για το θέατρο. Έβλεπαν από μικρή ηλικία ότι είμαι ευτυχισμένη και ήρεμη μέσα σε αυτόν τον χώρο και όπως κάθε γονιός θέλει να βλέπει το παιδί του ευτυχισμένο έτσι και οι δικοί μου αγάπησαν το θέατρο βλέποντας με μέσα σε αυτό. Φυσικά, θα ένιωθαν πιο ασφαλείς αν ερωτευόμουν την ιατρική για παράδειγμα και όχι την υποκριτική αλλά αναίρεσαν τους φόβους τους για να με στηρίξουν. Υπήρξαν δίπλα μου σε κάθε βήμα, φόβο ή ανασφάλεια μου και τους είμαι ευγνώμων γιατί η στήριξή τους με κάνει να νιώθω πολύ δυνατή στις δυσκολίες που φέρει το επάγγελμα. Συνεπώς, θα έλεγα ότι δεν υπήρξαν οι συνθήκες που θα με οδηγούσαν να "επαναστατήσω” για να γίνω ηθοποιός.

Υπήρξαν κάποια πρότυπα/ μέντορες στην ζωή σας;

Θαυμάζω πάντα τους ανθρώπους που βρήκαν τη δύναμη να ορίσουν τον εαυτό τους με ειλικρίνεια ως προς τα θέλω τους πολλές φορές ενάντια στους "προσδοκώμενους” ρόλους. Έτσι η λίστα ανθρώπων-πρότυπα εμπεριέχει δασκάλες/δασκάλους μου, τους γονείς μου, διάσημους και μη καλλιτέχνες, επιστήμονες κ.α.. Οφείλω να πω ότι η αρχή μάλλον συνέβη όταν βρέθηκε μπροστά μου η Ann Marget στην ερμηνεία του τραγουδιού "I Ain’t Got Nobody” όπου θαύμασα το θράσος με το οποίο έκανε γκριμάτσες ενάντια στα στερεότυπα της ελκυστικής ατσαλάκωτης γυναίκας, ύστερα είδα την Katharine Hepburn να σκοντάφτει στο "bringing up baby”, την κυρία Γλύκατζη- ρβελέρ να μιλάει με ένα λεξιλόγιο που χρειαζόμουν λεξικό για να καταλάβω τι λέει, την σκηνοθέτη Agnes Varda να διαπρέπει σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα κ.ο.κ.

Υπήρξε κάποια παράσταση/ταινία/γεγονός που σας επηρέασε στην επιλογή της ηθοποϊίας;

Η συμμετοχή μου στην ταινία της Όλγας Μαλέα "Πρώτη φορά νονός” όταν ήμουν 11 χρόνων υπήρξε ένας καταλυτικός παράγοντας στην επιλογή μου να γίνει η υποκριτική το επάγγελμα μου και όχι η ερασιτεχνική ενασχόληση μου.

Πώς φαντάζεστε την ζωή σας να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια;

Έλα μου ντε, ανυπομονώ να μάθω και εγώ.

Τι στόχους έχετε σε αυτή τη φάση της ζωής σας;

Να συνεχίσω να εκπαιδεύομαι μέσα από τη δουλειά μου.

Ποια ήταν η πιο συγκλονιστική εμπειρία που έχετε ζήσει μέχρι σήμερα στην υποκριτική;

Στην μικρή μου εμπειρία έως τώρα νιώθω τυχερή που είχα μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη ευθύνη μέσα από τις Ψυχοκόρες να μιλήσω για ένα σώμα που έχει παραβιαστεί, ειδικά για το πως σηκώνεται από το κρεβάτι την επόμενη μέρα, πως αλλάζει τα ρούχα της, πως πλένεται πως ξανακοιμάται στο ίδιο κρεβάτι και πως όλα αυτά συμβαίνουν στη σιωπή.

Πώς είναι το 24ωρο σας; Πως διαμορφώνεται η μέρα σας;

Μου αρέσει μέσα στη μέρα να εργάζομαι, να περνώ χρόνο με ανθρώπους που αγαπώ, να βλέπω ταινίες, να διαβάζω και να ακούω μουσική.

Σας αρέσει ο τρόπος ζωής που επιβάλλει η ζωή του ηθοποιού;

Τώρα έχω αρχίσει να γνωρίζω τον τρόπο ζωής που επιβάλλει το επάγγελμα του ηθοποιού, καθώς αποφοίτησα απο την Δραματική σχολή το 22’. Προς το παρόν, μπορώ να πω πως μου αρέσει πολύ.

Τι σας αρέσει να φοράτε;

Μου αρέσει τα ρούχα μου να εξυπηρετούν, να είναι βολικά όταν θέλω να είμαι βολικά, να είναι κομψά όταν θέλω να είμαι κομψή κ.ο.κ. Το βρίσκω ευτυχές να μπορώ να βγω για ποτό όπως κυκλοφορώ στο σπίτι μου, ή με ένα φόρεμα, ή με ένα πουκάμισο, ή με οτιδήποτε ανάλογα με την διάθεση μου.

Σας αρέσει να παρακολουθείτε την επικαιρότητα ή προσπαθείτε να το αποφεύγετε; Είστε δραστήρια στα social media;

Προσπαθώ να είμαι ενημερωμένη σε σχέση με τα εγχώρια και παγκόσμια πολιτικά ζητήματα. Δεν θα με χαρακτήριζα ιδιαίτερά δραστήρια στα social media.

Eκφράζετε την άποψη σας δημόσια για τα θέματα της επικαιρότητας;

Προτιμώ τη δια ζώσης συζήτηση καθώς τη βρίσκω πιο γόνιμη από τις δημόσιες τοποθετήσεις.

Tι πιστεύετε ότι ζήσατε που σας καθόρισε και σας χαρακτηρίζει;

Σίγουρα η καραντίνα επηρέασε τη γενιά μας καθώς χρειάστηκε να περιορίσουμε μέσα στο σπίτι την εξωστρέφεια και την όρεξη για ζωή που χαρακτηρίζει τη νιότη και να έρθουμε σε επαφή έντονα με τον φόβο του θανάτου. Το πώς το γεγονός αυτό μας έχει καθορίσει θα φανεί πιο καθαρά στα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει χάσμα, αδυναμία επικοινωνίας ή και ρήξη με τις προηγούμενες γενιές;

Όπως υπάρχει σε κάθε γενιά με την προηγούμενη και όπως θα υπάρξει σε κάθε γενιά με την επόμενη. Το θεωρώ υγιές οι νέες γενιές να ανατρέπουν τα θέσφατα των προηγουμένων.

Πώς είναι εσάς να τσαλακώνεται η εικόνα σας και η εμφάνισή σας για τις ανάγκες της σειράς;

Απελευθερωτικό. Είναι ένα ανακουφιστικό παιχνίδι να αναιρείς την ωραιοπάθεια και να επιζητάς την τσαλακωμένη εμφάνισή. Το να αναζητάς και να αναδεικνύεις τα κομμάτια που συνήθως θέλεις να κρύψεις, ειδικά μπροστά στον φακό, έχει δυστυχώς μια αίσθηση επανάστασης.

Πως νιώσατε με τις διθυραμβικές κριτικές που λάβτε από το κοινό στα social για την ερμηνεία σας στην σειρά για τις δύσκολες σκηνές του βιασμού και αυτήν που ακολούθησε στο ποτάμι.

Ήταν πολύ καταπραϋντικό ότι ο κόσμος θέλησε να υπερασπιστεί και να αγκαλιάσει τη Φρόσω. Η ανταπόκρισή του κοινού και το γεγονός ότι οι θεατές μπήκαν στη θέση της με συγκίνησαν και με ταρακούνησαν γιατί η ευθύνη που φέρει το επάγγελμα μας πήρε συγκεκριμένη μορφή. Πήρα πολύ θάρρος από το γεγονός ότι οι σκηνές αυτές προκάλεσαν την αποστροφή και την οργή του κόσμου και δεν μπορώ παρά να είμαι ευγνώμων.

Φωτογραφίες: Βασίλης Μαντάς. Styling: Ειρήνη Αναστασιάδη. Ευχαριστούμε θερμά το Minu Athens (@minu.athens) για τη φιλοξενία.

*Ο Α' κύκλος της σειράς "Ψυχοκορες" κάνει πρεμιέρα στο κανάλι του ΑΝΤ1 στις 6 Μαρτίου. Στον ΑΝΤ1+ θα συνεχίζει να παίζεται κανονικά ο υπόλοιπος Β' κύκλος ενώ  θα προβληθεί και ο Γ' κύκλος.  Όλα τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του ΑΝΤ1+.