Η συμβουλή της Jane Fonda σε όσους προβληματίζονται για το μέλλον

H Jane Fonda, στα 86 της, ξέρει τι σημαίνει να ανησυχείς για το μέλλον.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Jane Fonda έχει αντιμετωπίσει στα 86 της χρόνια πολλές δυσκολίες αλλά παρόλα αυτά διατηρεί μια θετική στάση απέναντι στη ζωή. Η 60 ετών πορεία της στον χώρο της υποκριτικής και ο αγώνας της για την κλιματική αλλαγή ήταν από τα πράγματα που την κράτησαν μακριά από το σκοτάδι. Για αυτά μίλησε και στην πρόσφατη συνέντευξή της στην USC Annenberg Media.

H ακτιβίστρια και βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έδωσε μάλιστα και μία συμβουλή για όσους ανησυχούν για το μέλλον. "Ίσως πριν από πέντε ή έξι χρόνια, ήμουν αποκαρδιωμένη με την κλιματική κατάσταση. Έκανα πράγματα αλλά ήξερα ότι μπορούσα να κάνω πολλά περισσότερα δεδομένου ότι έχω το βήμα" ανέφερε η Jane Fonda. "Ήταν δύσκολο για εμένα ακόμα και να σηκωθώ από το κρεβάτι μου, ήμουν σε τέτοια κατάθλιψη. Έπειτα άρχισα τις Fire Drill Fridays και από τη στιγμή που ξεκίνησα τον ακτιβισμό μου ολοκληρωτικά, η κατάθλιψη έφυγε". 

Το να είναι ακτιβίστρια την κρατά "ελπιδοφόρα" δήλωσε η ηθοποιός παρόλο που γνωρίζει ότι ζούμε σε μία "πολύ επικίνδυνη εποχή αυτή τη στιγμή". 

"Πιστεύω ότι η πιο επικίνδυνη απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι η κλιματική κρίση, γιατί αν δεν την διαχειριστούμε εγκαίρως θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε δημοκρατία, ισότητα, οτιδήποτε θέλουμε σε μία σταθερή κοινωνία" τονίζει η 86χρονη ηθοποιός. 

"Όταν αποφάσισα να αφιερώσω τον εαυτό μου στην κληματική αλλαγή πλήρως, προσπάθησα να αφυπνίσω τον κόσμο για αυτό που έρχεται. Έχουμε έξι χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων". 

Η ακτιβιστική της δράση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 όταν ο μέντοράς της, ένας μαύρος συνήγορος, της είπε κάποια σοφά λόγια. "Του είπα 'Πιστεύω ότι δεν θα είμαι ηθοποιός πια γιατί είναι πολύ δύσκολο για εμένα όταν εργάζομαι με ανθρώπους που είναι σε πολύ διαφορετική συνθήκη στον κόσμο'" θυμάται η Jane Fonda. "Εκείνος μου είπε 'Fonda, το κίνημα έχει πολλούς οργανωτές. Δεν έχουμε μία κινηματογραφική σταρ. Χρειαζόμαστε κινηματογραφικούς σταρ. Δεν πρέπει απλά να συνεχίσεις ότι κάνεις αλλά να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή, να το κατακτήσεις. Να κατακτήσεις την καριέρα σου, κάντη να λειτουργήσει για σένα ως μία ακτιβίστρια'". 

Αυτό και έκανε. Διέπρεψε ως ακτιβίστρια και ως ηθοποιός σε αγαπημένες ταινίες όπως είναι τα 9 to 5, Coming Home και The China Syndrome. Η ίδια θέλει μάλιστα και τους άλλους να πάρουν φόρα όπως εκείνη. 

"Ενώ έχω την ευκαιρία, με κάθε κύτταρο της ύπαρξής μου, θέλω να πως στους νέους ανθρώπους που θα το διαβάσουν: παρακαλώ ψηφίστε και ψηφίστε με το κλίμα στην καρδιά σας. Οι άνθρωποι ανησυχούν για το κλίμα αλλά δεν το φέρνουν αυτό στο εκλογικό κέντρο μαζί τους" τόνισε. "Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Είναι το μέλλον σας, εγώ θα είμαι νεκρή". 

Διαβάστε Επίσης