Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου "Ο καινοτόμος σχεδιασμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αειφορία"

Η αρχιτέκτονας, founder και managing partner της Potiropoulos+Partners, μας μιλάει για την αειφορία και τη σχεδιαστική καινοτομία στην αρχιτεκτονική σε συνάρτηση με τη σχέση φύσης και ανθρώπου.

Η Potiropoulos+Partners διαχειρίζεται την ανάληψη έργων που καλύπτουν διάφορες τυπολογίες, όπως κτίρια φιλοξενίας, συγκροτήματα κατοικιών και κτίρια γραφείων.

Πώς αντιμετωπίζετε την ποικιλία των έργων που αναλαμβάνετε, από μικρά έως πολυσύνθετα, για την επιτυχή υλοποίησή τους;

Όλα μας τα έργα, ανεξαρτήτως τυπολογίας ή μεγέθους, έχουν μια μοναδικότητα και μια ταυτότητα, την οποία αποκτούν μέσα από την αφιέρωση χρόνου τόσο στην "ανάλυση" όσο και στη "σύνθεση". Η ανάλυση παρέχει μια πλούσια κατανόηση των παραμέτρων και των ευκαιριών του έργου καθοδηγώντας τη διαδικασία σύνθεσης του σχεδιασμού προς δημιουργικές και θεωρητικά τεκμηριωμένες λύσεις. Στη συνέχεια ακολουθεί η συνθετική έρευνα, που επισφραγίζει το έργο με την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, στην οποία έχουν εξυφανθεί όλα τα στοιχεία της ανάλυσης, καθιστώντας το έτσι μοναδικό.

Ποιες είναι οι τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως γραφείο, ιδίως όσον αφορά τη σύγχρονη πολυτέλεια και την επαφή με τη φύση στα έργα που σχεδιάζετε;

Η σύγχρονη πολυτέλεια έχει στραφεί πλέον προς τις αξίες οι οποίες σπανίζουν στον καθημερινό τρόπο ζωής. Ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά την επαφή με τη φύση, η οποία αναδεικνύεται σε πολυτέλεια, καθώς αντιμάχεται την υπερεκμετάλλευση του δομημένου περιβάλλοντος. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός, ο οποίος ενσωματώνει στοιχεία της φύσης στο αρχιτεκτονικό έργο, σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της αρχιτεκτονικής. Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας θα προσφέρει την πολυπόθητη αρμονία μεταξύ του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Δείτε περισσότερα στο madamefigaro.gr