Helen Mirren "the Great" | Η εκδίκηση μιας 76χρονης Dame δεν είναι μία απλή εκδίκηση

Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει το age shaming και εκεί που αρχίζει το age shaming απαντά η Helen Mirren.

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι, εκείνοι που κατατάσσουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες, υπάρχουν κι εκείνοι που είναι κατηγορίες από μόνοι τους. Όπως για παράδειγμα, η Helen Mirren η οποία, ανάμεσα σε άλλα, είναι κάτοχος Oscar, Tony, Emmy, Χρυσών Σφαιρών. Βέβαια, εκτός από τα πολλά βραβεία, μπορεί να υπερηφανεύεται και για το γεγονός πως φέρει τον τίτλο της Dame.

Helen Mirren "the Great" | Η εκδίκηση μιας 76χρονης Dame δεν είναι μία απλή εκδίκηση

Λίγο πολύ το επαγγελματικό id της Helen Mirren είναι γνωστό: "Prime Suspect", "Hitchcock", "Shadowboxer", και πολλοί βασιλικοί ρόλοι. Η ίδια, έχει παίξει τη βασίλισσα πολλές φορές με αποκορύφωμα την ερμηνεία της ως Queen Elizabeth. Μία ερμηνεία που δεν άφησε ασυγκίνητη ούτε τη Βασίλισσα Ελισάβετ. 

Helen Mirren

Η αβάσταχτη royal βαρύτητα της ηθοποιού επιστρέφει τώρα με τον ρόλο της "Catherine the Great" στη νέα mini σειρά του ΗΒΟ. Η ηθοποιός, καλείται να ενσαρκώσει τα τελευταία χρόνια της Ρωσίδας αυτοκράτειρας "Μεγάλης Αικατερίνης", που κυβέρνησε τη Ρωσία από το 1762 έως το 1796, και να πείσει ως φιλελεύθερη και αδίστακτη γυναίκα. Μια γυναίκα με πολλούς εραστές που συνδύασε την υψηλή νοημοσύνη, την εκπαίδευση και την πολιτική ικανότητα φορώντας κάποια εκπληκτικά για την εποχή κοστούμια.

Σε πρώτη ανάγνωση, δε θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πιο κατάλληλη ηθοποιό από την ρωσικής καταγωγής Mirren με τα τόσα βασιλικά credits. Σε δεύτερη ανάγνωση, αυτός ο ρόλος είναι μια γροθιά στα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες με το πού πατήσουν τα 50 να πεθαίνουν υποκριτικά.

"Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει το age shaming"

Η φράση αυτή συνοψίζει με τον πιο εύστοχο τρόπο μία τραγική πραγματικότητα αναφορικά με τα ηλικιακά κριτήρια που επιλέγονται οι γυναίκες σε ρόλους. Τη στιγμή που το να είσαι ώριμος είναι το πιο ιδανικό momentum για τους άντρες, το να είσαι ώριμη είναι η υποτίμηση -στο τετράγωνο- της γυναικείας περηφάνιας και ισούται με το άθροισμα των κάθετων απόψεων ενός ψευτο- εστέτ συστήματος που θεωρεί ότι οι γυναίκες ηθοποιοί έχουν "πεθάνει" από τα πρώτα -ήντα. Το επιχείρημα Helen Mirren είναι πάντα μία πολύ καλή απάντηση όμως στο: από εδώ και πέρα. 

Helen Mirren

The Woman

Όπως στους ρόλους, έτσι και στη ζωή της, η Helen Mirren δεν έχει ένα συγκεκριμένο στιλ που ντύνεται και κάπου εδώ αρχίζει το πραγματικό στιλ και πεθαίνει το "πρέπει". Ο ενδυματολογικός της κώδικας δεν έχει ηλικία και η προσωπικότητά της την κάνει να μοιάζει αβίαστα chic, είτε όταν φοράει basic ρούχα τα οποία θα μπορούσε να φοράει κάλλιστα και μία έφηβη είτε είναι ντυμένη σαν "ντάμα". Απαλλαγμένη από  καθωσπρεπισμούς ξέρει πως ένα ντύσιμο δεν πρέπει να εξισώνεται με την ηλικία και πως το θέμα είναι να υποστηρίζεις αυτό που φοράς με λόγια και με πράξεις.

"Antony and Cleopatra", "MacBeth", "Caligula"

Στην αρχή της καριέρας της, αλλά και πιο μετά, η Mirren εμφανίστηκε σε πολλούς σέξι ρόλους και πολλές φορές απαλλαγμένη από ρούχα. Μάλιστα, την συνόδευε για χρόνια και ο τίτλος "The Sex Queen of Stratford". Όταν ήταν νεαρή, έκανε ένα τατουάζ ούσα μεθυσμένη και η μόνη στιγμή που μετάνιωσε γι΄αυτό ήταν όταν τα tattoos έγιναν μόδα.

Helen Mirren

Το κεφάλαιο μόδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Mirren και κινηματογραφικά. Ένα από τα μεγαλύτερα fashion moments της ήταν όταν στα 80s φόρεσε Jean Paul Gaultier στην ταινία "The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover".

Helen Mirren

Η αντισυμβατική Mirren, που αν δεν ήταν ηθοποιός θα ήταν κομμώτρια, είναι δυναμική, ο ορισμός της ανεξαρτησίας, νιώθει περήφανη για την ηλικία και την σεξουαλικότητά της στην τοποθεσία Hollywood, ενώ απεχθάνεται τις ταμπέλες, τις αισθητικές επεμβάσεις (κάτι που φαίνεται και στο πρόσωπό της) και social media-κα είναι ο εφιάλτης κάθε influencer καθώς είναι ο ορισμός του real influencing.

Helen Mirren

Η εκδίκηση μιας Dame

Πέρα από -now trending- κινήματα και βαρύγδουπες δηλώσεις το να παίρνει μια γυναίκα εκδίκηση μέσα από τη δουλειά της είναι μια ωραία και γεμάτη σημασία εκδίκηση. Το να υποδύεται μια ηθοποιός μια γυναίκα νεότερη και να παίρνει το ρόλο από μία ακόμα νεότερη γυναίκα δεν είναι απλά μία γροθιά στο κατεστημένο είναι ένα μεγάλο statement το οποίο αν ήταν ρούχο θα ήταν ένα υπέροχο αφιέρωμα στον vanguard-ισμό και θα είχε τέτοια υφή που θα "έσφαζε" με γερές δόσεις κομψότητας.

Η Helen για την Mirren

"Νιώθω ότι ήταν δικαίωμά μου να έχω περιπέτειες και να ερωτεύομαι ανθρώπους και να ζω μαζί τους. Είμαι λίγο σαν την Catherine".

"Πιστεύω ότι αρκετοί ηθοποιοί έχουν ανδρικά και θηλυκά χαρακτηριστικά μέσα τους. Πολλοί άνδρες ηθοποιοί είναι στην πραγματικότητα πολύ θηλυπρεπείς. Μεγάλοι καρδιοκατακτητές είχαν ισχυρή θηλυκή πλευρά μέσα τους. Αρκετές ισχυρές γυναίκες ηθοποιοί έχουν μια πολύ ισχυρή αρσενική πλευρά μέσα τους".

"Δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να κάνω ένα παιδί καθώς είχα ως προτεραιότητα τη δουλειά μου".

"Δεν πιστεύω στο Θεό".

Το πραγματικό όνομά της είναι Ilynea Lydia Mironoff και είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια με τον Taylor Hackford.

Helen Mirren

Η Mironoff -κατά κόσμο Mirren, απέδειξε από νωρίς πως διαθέτει ταλέντο χωρίς ποτέ να εγκλωβιστεί στους σέξι ρόλους της. Αντίθετα, αποδέχεται μέχρι και σήμερα τον όρο sex symbol και μάλιστα πιο πολύ από ποτέ. Είναι πολύ πιθανό την ώρα που κάποιοι κάνουν όνειρα για το πώς θα εξοντώσουν την "Βασίλισσα" αυτή τη στιγμή η αυτού μεγαλειότης να γελάει.