Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν είχε τον τίτλο του "βασιλιά";

Ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα αλλά υπήρχε λόγος που ήταν πρίγκιπας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', όμως ο ίδιος δεν είχε λάβει τον τίτλο του "βασιλιά" Ο λόγος έγκειται στη βασιλική παράδοση. Είτε παρακολουθείτε φανατικά The Crown είτε δηλώνεται royal fan, εδώ είναι όσα θέλετε να μάθετε. 

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν 'prince consort'. 

Ο σύζυγος ενός κυβερνώντος βασιλιά ή βασίλισσας ονομάζεται 'consort'. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σύζυγος ενός βασιλιά λέγεται 'queen consort', αλλά ο σύζυγος μιας βασίλισσας ονομάζεται 'prince consort' (σε ελεύθερη απόδοση πρίγκιπας σύζυγός). Ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε λάβει επίσης τους τίτλους Δούκας του Εδιμβούργου, Κόμης του Merioneth και Βαρόνος του Greenwich, όταν παντρεύτηκε τη βασίλισσα το 1947. Το 1953, η βασίλισσα τον έχρισε επίσημα Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω βασιλικού διατάγματος.

Υπήρξε πρίγκιπας της Ελλάδας.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε με τον τίτλο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν ο γιος του πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος επίσης κατείχε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Battenberg. Η οικογένειά του εγκατέλειψε την πατρίδα της όταν ξέσπασαν πολιτικές αναταραχές και ο πρίγκιπας Ανδρέας ήρθε αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή - χωρίς τελικά να εκτελεστεί ποτέ.

Ο Φίλιππος κράτησε το επώνυμο Mountbatten της οικογένειάς του, όταν πολιτογραφήθηκε τελικά ως Βρετανός και παραιτήθηκε από τους βασιλικούς και θρησκευτικούς του τίτλους για να παντρευτεί την πριγκίπισσα Ελίζαμπεθ (γνωστή σήμερα ως Βασίλισσα Ελισάβετ Β).

Ήταν ο 5ος 'πρίγκιπας σύζυγος' στο πλευρό βασίλισσας που έχει βρεθεί στο θρόνο.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, τον τίτλο του prince consort έφερε ο βασιλιάς Φίλιππος Β 'της Ισπανίας, σύζυγος της Μαρίας Α', ο Γουλιέλμος ΙΙΙ σύζυγος της Μαρίας Β ',  ο πρίγκιπας Γεώργιος της Δανίας σύζυγος της Βασίλισσας Άννας (δεν του δόθηκε τίτλος) και ο πρίγκιπας Αλβέρτος ο οποίος έγινε σύζυγος της βασίλισσας Βικτώριας το 1857.

Γνωρίζατε ότι: Σε μια επίσημη λίστα που έχει δοθεί από το παλάτι, με facts για τον δούκα του Εδιμβούργου, αναφέρεται ότι ο πρίγκιπας λατρευόταν ως θεός σε ένα από τα νησιά Βανουάτου στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Εκεί σίγουρα θα ένιωθε βασιλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ