Ελλάδα 2021 | 10 στιγμές από τον εορτασμό της Εθνικής Eπετείου από τα 200 χρόνια της Eπανάστασης

H εθνική συγκίνηση, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, οι στιγμές που ξεχώρισαν.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Με έντονη συγκίνηση ολοκληρώνονται σήμερα οι εορτασμοί της Εθνικής επετείου από τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε εχθές 24 Μαρτίου, με την άφιξη των επίσημων προσκλεκλημένων στο νέο, πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που άνοιξε πρώτη φορά τις πύλες της, παραμονή της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι υποδέχτηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη τους επίσημους επισκέπτες τους.  Πρώτος κατέφθασε ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin, ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του, η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο παραβρέθηκε και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly, ενώ μετά την προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ακολούθησαν οι αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και η στρατιωτική παρέλαση. 

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου σε φωτογραφίες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Grabowski Μητσοτάκη καλωσορίζουν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης. 

Το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron, προς τους Έλληνες. "Αγαπάμε τη χώρα σας και σήμερα με τον ίδιο ενθουσιασμό των πρώτων φιλελλήνων" τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, κλείνοντας το μήνυμα του στα ελληνικά "Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας."

Οι προσκεκλημένοι περιηγούνται στις αίθουσες της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης

Περίοπτη θέση στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης έχουν τα έργα που σχετίζονται με τον Επαναστατικό αγώνα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας και η Camilla Parker Bowles, δούκισσα της Κορνουάλης, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 Στο επίσημο προεδρικό δείπνο, ο Πρίγκιπας Κάρολος απευθύνθηκε προς τους φίλους Έλληνες, αναφερόμενος στην Ελλάδα ως πατρίδα του παππού και του πατέρα του. Με συγκίνηση, έκλεισε το λόγο του στα ελληνικά με την "αφυπνιστική", όπως είπε "προτροπή του Διονύσιου Σολωμού" "Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!"

Ο Νίκος Αλιάγας αποτυπώνει την Προεδρική Φρουρά, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, λίγο πριν την παρελάση.

Στην παρέλαση της Εθνικής επετείου, ο πρίγκιπας Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με εμφανή τη συγκίνησή του.

Η ελληνική σημαία υψώνεται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης 200 χρόνια μετά την ηρωική επανάσταση για την ελευθερία.

Εθνική συγκίνηση.