Βασίλισσα Ελισάβετ | Η ιστορία πίσω από την επίσημη φωτογραφία της ανακοίνωσης του θανάτου της

Η μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η 8η Σεπτεμβρίου του 2022 έμελλε να στιγματίσει τις ζωές των Βρετανών, αφού αποτέλεσε την ημέρα ύστερα από την οποία κηρύχθηκε εθνικό πένθος σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Η μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της στο Κάστρο του Μπαλμόραλ, όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. 

Διαβάστε Επίσης

Λίγο αργότερα, οι επίσημοι λογαριασμοί στα social media της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας αναπαρήγαγαν επίσης την επίσημη ανακοίνωση, συνοδεύοντάς τη με μία παλιά φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία είχε τραβηχτεί 15 χρόνια νωρίτερα. 

Πιο αναλυτικά, το ασπρόμαυρο πορτρέτο είχε τραβηχτεί τον Φεβρουάριο του 2006 στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, με αφορμή τα 80α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, από την 81 ετών φωτογράφο Jane Bown, η οποία δούλευε ως επαγγελματίας στον χώρο της φωτογραφίας από τα τέλη του 1940.

Να σημειωθεί πως η "τελευταία" επίσημη φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ είχε συμπεριληφθεί στο βιβλίο της φωτογράφου Exposures, που εκδόθηκε το 2009, ενώ είχε βρεθεί ανάμεσα στις εικόνες της μονάρχη που επιλέχθηκαν για την έκθεση "The Queen: 60 Photographs for 60 Years", με αφορμή το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο του 2012 για τα 60 χρόνια βασιλείας της. Να σημειωθεί πως η Ελισάβετ ήταν η δεύτερη Βρετανίδα μονάρχης που κατάφερε να συμπληρώσει 60 χρόνια στον θρόνο μετά την προ-προγιαγιά της, βασίλισσα Βικτώρια, ωστόσο η πρώτη κατέκτησε τον τίτλο της μακροβιότερης βασίλισσας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σύμφωνα με το Royal Collection Trust, η Bown ήταν προσωπική επιλογή της βασίλισσας καθώς την αναγνώριζε για την ανεπιτήδευτη τεχνική της, την ταχύτητά της, το ότι δούλευε μόνο με το διαθέσιμο φως και δημιουργούσε ασπρόμαυρα πορτρέτα. Μάλιστα, το 1995 κατά τη διάρκεια της τελετής του τιμητικού τίτλου που έλαβε η φωτογράφος, η Ελισάβετ την είχε αποκαλέσει καλλιτέχνιδα. Η ίδια είχε απαντήσει: "Δεν είμαι καλλιτέχνις, είμαι απλά μία ερασιτέχνις". 

Διαβάστε Επίσης