
Κρασί και χριστουγεννιάτικα γλυκά. Χριστουγεννιάτικα γλυκά και κρασί. Μέχρι πριν λίγο καιρό ήμουν της άποψης πως όταν η κουβέντα πηγαίνει προς αυτή τη συγκεκριμένη γευστική κατεύθυνση, τα πράγματα είναι πολύ απλά: Αρκεί ένα παλαιωμένο τσίπουρο ή ένα καλό μπράντι για να πλαισιωθούν αλκοολικά οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Έπειτα, είπα να κάνω μερικές χαλαρές συζητήσεις με γνωστούς και φίλους που άπτονται επαγγελματικά του οίνου, ζητώντας τους κυρίως τους πιο απροσδόκητους των συνδυασμών ή τέλος πάντων οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί τέτοιος. Καταλήξαμε σε combos που έχουν το ενδιαφέρον τους.
Μελομακάρονα με Chenin Blanc
Προφανώς και έχεις στο μυαλό σου κάτι διαφορετικό (πχ γκράπα) όταν και όπου βλέπεις μελομακάρονα. Γιατί όμως να μην επιλέξεις ένα Chenin Blanc, που ίσως και να έχει κάτι να πει δίπλα στην έντονη γλύκα, τις υπόνοιες οξύτητας, το καρύδι και το μέλι - τα στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν το μάλλον δημοφιλέστερο στη χώρα μας χριστουγεννιάτικο γλυκό. Η ζωντάνια των αρωμάτων ροδάκινου και μήλου θα σε προϊδεάσουν αρχικά, προτού τους διαδεχθεί στο στόμα ένα μέτριο σώμα και μία τολμηρή οξύτητα, μαζί με την αίσθηση πεπονιού και ανανά. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσες ασφαλώς να κάνεις και με Pinot Grigio ή Sauvignon Blanc.
Κουραμπιέδες με Μοσχάτο και Χρυσογέρακα
Με τι θα μπορούσε να συνδυαστεί οινικά το βουτυρένιο μπισκότο που ακούει στο όνομα 'κουραμπιές', με τα έντονα αντίστοιχα αρώματα, το καβουρδισμένο αμύγδαλο εντός και τη ζάχαρη άχνη παντού τριγύρω; Τα αρώματα λουλουδιών, μελιού, μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων ενός Μοσχάτου Σάμου ή η γλυκιά και μεστή γεύση με εξαιρετική οξύτητα ενός Μοσχάτου Ρίου Πατρών έχουν το ειδικό βάρος για να δώσουν κάποιες επαρκείς απαντήσεις επί του ποτηριού. Το ίδιο και ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr