Η Λυρική στη Σκιάθο με εκδηλώσεις μουσικού θεάτρου και λυρικού τραγουδιού

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συμπαραγωγή με τον Δήμο Σκιάθου, διοργανώνουν μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων μουσικού θεάτρου και λυρικού τραγουδιού, στις 25, 26 και 28 Μαΐου 2023, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Οι δημότες όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα τριήμερο μουσικό οδοιπορικό από την εποχή του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα και την προφορική παράδοση της Μεσογείου σε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής οπερέτας και του ελαφρού τραγουδιού και από εκεί σε διάσημες άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες.

To Rosa Das Rosas, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, ολοκληρώνει τη συναρπαστική περιπλάνηση των συμμετεχόντων στη μεσαιωνική και την παραδοσιακή μουσική, και παρουσιάζει με τη συμμετοχή των μαθητών των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων την ομότιτλη παράσταση μουσικού θεάτρου, την Πέμπτη 25 Μαΐου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο στις 16.00 και το 2ο Δημοτικό Σχολείο στις 17.00 θα μας τραγουδήσουν και θα μας αφηγηθούν με τη συνοδεία μουσικού συνόλου το παραμύθι Rosa Das Rosas, μια μουσική ιστορία βασισμένη σε τέσσερα τραγούδια που προέρχονται από την εποχή του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα και την προφορική παράδοση της Μεσογείου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του εργαστηρίου και της μουσικής παράστασης υπογράφουν οι μουσικοπαιδαγωγοί Αλίκη Σιούστη, Ζωή Δημοπούλου, Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη και Κατερίνα Νταμάνη.

Το Τικιτάκ τικιτάκ, το εργαστήριο ομαδικού τραγουδιού και δημιουργίας ιστοριών για ενήλικες, θα μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο με μια παράσταση μουσικού θεάτρου βασισμένη σε τραγούδια από την οπερέτα μέχρι το ελαφρό τραγούδι, την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 20.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Μπούρτζι. Η ομότιτλη παράσταση, ακολουθώντας το νήμα των αφηγήσεων των μελών της ομάδας, θα μας ταξιδέψει μέσα από παλιές και αγαπημένες μελωδίες, οι οποίες θα ακουστούν σε μια φρέσκια εκδοχή, εκεί όπου οι ιστορίες γίνονται μουσική και η μουσική ιστορίες. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του εργαστηρίου και της μουσικής παράστασης υπογράφουν η μουσικός Κική Κέρζελη και οι μουσικοπαιδαγωγοί Κατερίνα Νταμάνη, Ζωή Δημοπούλου και Αλίκη Σιούστη.

Ένα μοναδικό Γκαλά λυρικού τραγουδιού θα μας χαρίσουν οι διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασιλική Καραγιάννη και Γιάννης Χριστόπουλος, την Κυριακή 28 Μαΐου στις 20.30 στο Ανοιχτό Θέατρο Μπούρτζι. Θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες των Βέρντι (Τραβιάτα), Ντονιτσέττι (Λουτσία ντι Λαμμερμούρ), Όφενμπαχ (Τα παραμύθια του Χόφμαν), Πουτσίνι (Μποέμ, Τζάννι Σκίκκι), Σακελλαρίδη (Ο βαφτιστικός) καθώς και τραγούδια των Λαμπελέτ ("Η ανθοστεφάνωτη"), Τόστι ("L’alba sepàra") και Ρόδιου ("Για σένα ζω..."). Στο πιάνο τούς συνοδεύει ο Φρίξος Μόρτζος.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς τον Δήμο Σκιάθου και τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού για την πολύτιμη συνεργασία, αλλά και προς όλους όσους συνεισέφεραν για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων.