Unique | Μια μοναδική έκθεση φωτογραφίας στην Τεχνόπολη

145 φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μία έκθεση ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της Πόλης εγκαινιάζει τη  Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 η ομάδα φωτογραφίας Metapolis. Εκατόν σαράντα πέντε (145) φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban. Η έκθεση φωτογραφίας σηματοδοτεί τα 15 χρόνια της ομάδας (2009 – 2024) και υμνεί τη μοναδικότητα για αυτό και ο τίτλος που της δόθηκε είναι Unique. 

Έκθεση Φωτογραφίας Unique 

Η έννοια της Μοναδικότητας στην τέχνη είναι πολύπλοκη και πολυδιάστατη. Μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά, ανάλογα με το πλαίσιο και την προοπτική. Στην τέχνη, η μοναδικότητα μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα στοιχεία: Πρωτοτυπία, καινοτομία, προσωπική έκφραση, συναισθηματική σύνδεση, περιβαλλοντική συμφωνία

Σε μια παγκοσμιοποιημένη μεταμοντέρνα κοινωνία όπου επικρατεί το "πολιτικά ορθό” ίσως δεν είναι γόνιμο να αναζητάς βεβαιότητες.

Η αναζήτηση "Μοναδικότητας” σε αυτή τη συνθήκη μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Το "πολιτικά ορθό” επιδιώκει την αποφυγή προσβλητικών ή δυνητικά προσβλητικών εκφράσεων ή συμπεριφορών προς ομάδες ή ατομικά άτομα. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει και σε ένα περιβάλλον όπου η ελεύθερη έκφραση γνώμης ή η αναζήτηση αλήθειας μπορεί να ανασταλεί.

Η φωτογραφική προσέγγιση της φωτογραφικής ομάδας Metapolis αντί να επικεντρώνεται στην απόλυτη βεβαιότητα, γίνεται γόνιμη με αποδοχή της αβεβαιότητας. Σε έναν κόσμο όπου οι συνθήκες είναι αβέβαιες και με αλλαγές συνεχείς, η ικανότητα μας προσαρμόζεται στο να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα με ευελιξία και δημιουργικότητα.

Έτσι, αντί να αναζητά απόλυτες απαντήσεις, επικεντρώνεται στη διαδικασία της αυτογνωσίας και της ανάπτυξης της ικανότητας να ανταποκριθεί στις συνθήκες που επικρατούν, αναπτύσσοντας παράλληλα την ευαισθησία και την κριτική σκέψη.

Φωτογραφίζοντας, συνεχίζει την αναφορά στην ανθρώπινη ζωή και αναδεικνύει την υπαρξιακή συνιστώσα, αναζητώντας το νόημα της απέναντι στη φθαρτή ατομικότητα και συλλογικότητα. Ένα νόημα-σκοπός, που έχει επιτευχθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Πού και πότε 

Εγκαίνια: Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, 8 μ.μ.
Διάρκεια: 27 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2024
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 16.00-23.00, Παρασκευή, Σάββατο 12:00-23:00
Κυριακή 10:00-23:00
Χώρος Έκθεσης: Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού / Purifier, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Jazz. Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, MA Arts in Design, Κώστας Κουρτίδης, ΒΑ Photography, Θοδωρής Βερονίκης, MA Arts in Design.

Πηγή: madamefigaro.gr